Latino-liefdeslessen: "Iedereen doet het met elkaar, dus laten wij het dan ook doen!"

Stef Biemans zocht voor Amor met een Snor naar romantische verhalen in Latijns-Amerika en de liedjes die daarbij horen

Timo Pisart ,

Vanaf aanstaande donderdag op Nederland 3: de VPRO-serie Amor met een Snor. Programmamaker Stef Biemans verhuisde alweer tien jaar geleden voor de liefde naar Nicaragua. Inmiddels is hij getrouwd en vader van twee kinderen, en doet zijn best om een zwoele Latijns-Amerikaanse echtgenoot te zijn. Dat gaat hem nog niet altijd even goed af, dus in de serie Amor met een Snor gaat hij op zoek naar de echte Latijns-Amerikaanse romantiek. De liefdeslessen die hij leert, zijn doorspekt met muzikale herinneringen. In 3voor12 Radio liet hij er een aantal aan Roosmarijn horen, hier vind je de hele playlist.

Alejandro Fernandez - Como Quien Pierde Una Estrella
"Op de Plaza Garibaldi, de tippelzone van de Mexicaanse mariachi's, komt er een jonge vrouw naar dit liedje luisteren, dat door een groep smarlappenzangers uit volle borst over het plein wordt geschald. Haar man is ontvoerd en drie maanden later onthoofd teruggevonden. Hij was met 13 andere jongeren in discotheek Heaven en werd op klaarlichte dag ontvoerd. De inmiddels opgepakte drugsbaron El Chapo zou er mee te maken hebben gehad. Ontvoeringen zijn een groot probleem in Mexico, het worden er steeds meer."

Javier Solis - La Media Vuelta
"Op ditzelfde plein komt een stel voor de laatste keer naar hun favoriete liefdesliedje luisteren. Ze staan namelijk op het punt te gaan scheiden. Een opmerkelijk Mexicaans gebruik, maar het heeft wel iets."

Aventura - Su Veneno
"Angelo is een Nederlandse gevangene in de befaamde San Pedro-gevangenis in Bolivia. Hij probeerde 7 jaar geleden 15 kilo coke in een tapijt naar Nederland te smokkelen. Zijn vrouw was erbij, maar werd vrijgesproken. Ze woont nu in de Bijlmer en hij mist haar ontzettend. Als hij dit liedje opzet, denkt hij terug aan de tijd die ze samen hadden."

Chico Buarque & Elza Soares - Facamos
"Er is een wereldranglijst van landen waar mensen het meeste met elkaar vrijen en Brazilië staat daarop ver bovenaan. In dit liedje (dat wel heel lang is) wordt gezongen over het feit dat iedereen het met elkaar doet, de Japanners, de Chinezen, de Duitsers, de vissen, de libellen…iedereen doet het met elkaar. Dus laten wij het dan ook doen!"

Hoobastank - The Reason
"Op het fort Coyotepe komen jonge stelletjes bij elkaar om zich te verstoppen voor hun conservatieve schoonouders. Het fort heeft een belangrijke rol gespeeld in de Nicaraguaanse revolutie, maar is nu een vrijplek voor lokale jeugd. Er is een stel dat dit nummer draait op hun telefoon, het doet ze denken aan hun eerste kus. Ik ging zelf ook weleens naar het fort toen mijn vrouw en ik elkaar nog niet mochten zien…"