Weersvoorspelling Pinkpop: drukkend warm en vochtige tenten

Wat denken de Limburgse weermannen over het weer in Landgraaf?

Ralph-Hermen Huiskamp ,

Het wordt een traditie. Net als voorgaande jaren belde 3voor12 met de lokale weermannen voor de laatste weerupdate, en natuurlijk wat Limburgse volkswijsheden. Bereid je alvast voor op een tropisch weekend, maar vergeet niet je poncho mee te nemen voor enkele verkoelende regenbuien. "Als de champignons vallen uit de bomen, dan worden het op het Pinkpopterrein natte dromen."

Het gaat Pinkpop voor de wind. Het beste programma in jaren, de beste kaartverkoop in lange tijd en om het compleet te maken wordt het ook nog eens fantastisch weer, vertelt Thijs Zeelen, weerman bij regionale omroep L1. “Zaterdag is er wat sluierbewolking, maar het wordt toch zo'n 31 graden. Een enorm verschil met vanmiddag, toen het maar 11 graden was. Goed smeren is dus het advies, want door de krachtige zon zul je vooral tussen 11 en 16u snel verbranden, al zul je het door het briesje wellicht niet snel door hebben."

’s Avonds is het ook nog goed te doen. “Het wordt een mooie lange zomeravond, ik denk dat het tijdens het concert van de Stones een graad of 25 zal zijn, nog steeds vrij drukkend en met een vochtige lucht. Heel misschien dat er ergens in Zuid-Limburg nog ergens een lokale onweersbui zal zijn, maar ik kan nog niet zeggen waar precies.”

“Zondag koelt het iets af, door wat regen en onweersbuien, lokaal kan het echt een pittige bui zijn. Vanuit het westen wordt er koude lucht aangevoerd, maar het zal nog steeds drukkend warm zijn, tot een graad of 28. Maandag gaat de temperatuur weer omhoog, richting de 32 graden, en zal er een stuk minder wind zijn, met nog altijd een hoge luchtvochtigheid. Het zal dus nog een stuk warmer aanvoelen dan maandag."

Champignons uit de bomen
Om er zeker van te zijn dat de voorspellingen kloppen heeft 3voor12 een dubbel check gedaan bij een tweede weerman die er iets andere methodes op na houdt. "Het wordt inderdaad tropisch", vertelt Jos Hanssen, jarenlang verantwoordelijk voor het satirische weerbericht op omroep Limburg. “Ik doe mijn weersvoorspelling aan de hand van natuurobservaties, en ik zag het afgelopen week gebeuren: Als de champignons vallen uit de bomen, dan worden het op het Pinkpopterrein natte dromen. Door het warme weer zal er dauwvorming optreden in de tenten op de camping.”

Daarnaast heeft Lemmens ook nog wel wat tips. “De Stones-fans zijn intussen zo grijs dat de zon op hun hoofd zal reflecteren, maar de metalfans gaan het maandag warm krijgen in hun zwarte kleren. Veel drinken dus, om de twee biertjes een glaasje water. Dan komt het goed. En mocht je toch onder de kar komen, gewoon de vochtige tent in.”

Maatregelen
Om de broodnodige verkoeling te bieden heeft Pinkpop voor extra watertappunten gezorgd, waar gratis kan worden bijgevuld. Ook geeft de organisatie aan dat bij het nieuwe stage 4 voldoende schaduw te vinden is.

Thijs Zeelen zal Pinkpop-bezoekers tijdens het festival van de laatste updates voorzien via Twitter.