Pinkpop: Leo Blokhuis' handtekening Pinkpop: Leo Blokhuis' handtekening

Handtekeningenverzamelaar spaart ze allemaal

, Bas van Duren

Pinkpop: Leo Blokhuis' handtekening

Handtekeningenverzamelaar spaart ze allemaal

Bas van Duren ,

Dat is even wennen: waar vorig jaar nog Plato het terrein was voor de handtekeningensessies, is er nu een tent aangeplakt naast de stand van de platenzaak: van muziekblad Muziek.nl. Onder een fel wit zeil kan de verwoede handtekeningenverzamelaar aan de slag. De headliners blijven nog uit en op deze zaterdagmiddag prijkt een aparte naam tussen louter bands: popprofessor Leo Blokhuis. Heeft hij wat te signeren? We komen er snel genoeg achter...

'Komen jullie voor Leo?', vraagt een van de promodames van Muziek.nl aan een wat jonger stelletje meiden dat nieuwsgierig naar de tent van het muziekblad kijkt. Het drietal trekt hun conclusie: 'Als ze Leo zegt, zal ze wel Blokhuis bedoelen'. De voorkeur wordt gegeven aan een concert bekijken en zo blijft het rond de tent angstvallig leeg, met uitzondering van de promodames die hun best doen om een kortingsactie voor het blad te verkopen. Ondertussen wordt er door de leiding telefonisch contact gehouden met Leo Blokhuis. Hij heeft parkeerproblem en komt zodoende een kwartiertje later.

En inderdaad: om kwart over drie verschijnt de popprofessor in het tentje. De met magazines gedecoreerde muur bevalt hem goed; hij is tevens schrijver voor het blad. Dat hij wat moet signeren, komt als een verrassing. 'Ik dacht dat ik wat zou komen vertellen over Muziek.nl'. In allerijl haalt een lid van het team bij de buren een stapel van Leo's cd-box 'Songs We Shouldn't Forget'. Blokhuis kan een lachje niet onderdrukken: 'Oh nee, die zijn veel te duur, krijg ik hier echt niet verkocht.' Met veertig euro op het stickertje krijgt hij gelijk: slechts één handtekening wordt uitgedeeld, en niet op een cd of blad.

Nee, Leo's handtekening gaat in het handtekeningboekje van Maarten uit Noord-Holland. De dertiger laat trots zijn collectie zien met namen als Halina Reijn, André Kuipers, Jacques d'Ancona, Alex van Warmerdam. Het boekje stamt uit 2006, maar de verzamelaar is begonnen in 2001. 'Ik ben een groot fan van Star Trek en was toen voor het eerst op een conventie waar acteurs handtekeningen uitdeelden. Daar kreeg ik de smaak te pakken en hoorde ik dat er meer van dat soort evenementen bestaan. Sindsdien ga ik stad en land af en heb ik ondertussen een verzameling van ongeveer 1600 handtekeningen.' Trots laat Maarten zijn collectie Sharpies - een viltstiftmerk - zien. 'De meeste viltstiften zijn zo op, deze gaan lang mee en ik heb ze in diverse soorten zodat ik voor ieder soort en kleur ondergrond een goede stift heb.' Een professional dus. En Leo? Die is alweer op een fiets gestapt en maakt zich op voor een flinke werkdag als muzieksamensteller van de Pinkpopuitzendingen op Nederland 3.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12