Ed Sheeran: "Alles wordt groter, de productie, de tour. We doen er een schepje bovenop"

Rossige zanger komende week op Pinkpop, eind juni nieuw album

Atze de Vrieze ,

De leukste viral van vorige week: iemand zette de intro's van Pharrell Williams' grootste hits achter elkaar en ontdekte dat ze allemaal min of meer hetzelfde beginnen. Met een loopje of kale drum van een maat, en dan gaat het liedje van start. Van zijn eigen Happy tot Robin Thicke's Blurred Lines tot oudje Human Nature van SWV in 1993, allemaal hebben ze die signature sound. Ook Ed Sheeran kreeg een Pharrell Williams sausje over zijn nieuwe single Sing. En ook zijn liedje begint met zo'n typisch Pharrell intro, een drumbeat en een teasende aanslag op de akoestische gitaar. "Is dat zo? Ik heb het niet gezien, ik zal het eens opzoeken", zegt Ed Sheeran, die zich klaarmaakt voor de release van zijn tweede album en tevreden zijn single overal naar de top van de hitlijsten ziet schieten.

"Pharrell twitterde een keer iets over me", legt hij de opvallende connectie uit. "Op een gegeven moment heb ik contact opgenomen. Hij heeft de basriff van Sing gemaakt gaf me vervolgens vijf uur de tijd om daar iets mee te doen. Dat werd het begin van Sing." Het is een flinke stap vanaf Sheeran's doorbraakhit A-Team. De Engelsman klinkt ineens als Justin Timberlake, en hij heeft in interviews al wel aangegeven dat die inderdaad van grote invloed was op deze song. Nog opmerkelijker: Sheeran werkte met rapper The Game, een brede, grofgebekte nazaat van Dr Dre uit Los Angeles. Ook hier was Twitter het startpunt: Ed roemde het laatste album van de rapper, en prompt stond hij op de stoep. "Nee hij heeft me zijn stad niet laten zien. Ik heb alleen maar in de studio met hem gezet. Maar na een dag hadden we al zes, zeven nummers. Vandaar dat we besloten een heel album te maken. Het wordt zelfs een dubbelalbum. Het komt pas volgend jaar uit, want nu wil ik me richten op dit album."
 
Dat is nog eens wat anders dan vroeger, toen The Game's rivaal 50 Cent niet wilde dat Sheeran een verse van zijn In Da Club verwerkte in zijn eigen liedje. Maar dat was voor de release van zijn succesvolle debuutplaat. Ed Sheeran is in korte tijd een high profile artiest geworden. Dat dankt de rossige Brit vooral aan The A-Team, zijn debuutsingle die een wereldhit werd, nota bene een liedje over een straatprostituee. Zijn debuutalbum + bevatte nog meer hits, waaronder LEGO House en Drunk. Sheeran speelde op ieder denkbare festival (in Nederland o.a. Crossing Border en Lowlands en straks Pinkpop) en staat binnenkort in een uitverkochte Ziggo Dome. In zijn eentje. Nog steeds. Want Sheeran is niet van plan zijn succesformule - solospel met looppedalen - op te geven. "Ik vind het nog steeds interessant", zegt Sheeran daarover. "Ik heb geen band nodig."
 
 
Hij dankt het ook aan zijn krankzinnige werkethiek. Als iemand de afgelopen jaren hard werkte, dan is het Ed Sheeran wel. Vooral in de Amerikaanse markt investeerde hij veel energie. Met succes, zo lijkt het. Hij tourde en zong hij onder andere met de immens populaire Taylor Swift. Roddels zeggen zelfs dat een van de liedjes op Sheerans nieuwe plaat over haar gaat. Don't heet het. Sheeran zingt over een geliefde die net als hij vier landen in een dag afreist. Een collega-muzikant dus, dat moet wel. Hij is er angstvallig geheimzinnig over, en dat is niet zo gek gezien het vervolg van de geschiedenis. Verderop in Don't gaat de geliefde in kwestie er namelijk met een ander vandoor, terwijl Ed in hetzelfde hotel ligt te slapen. Pijnlijk, maar wel goed voor een pittige song, de beste van de nieuwe plaat naast Sing. Nee, het is niet Taylor Swift, bezweert Sheeran. Het moet haast wel Ellie Goulding zijn, denken de tabloids.  
 
Ook nu wil Sheeran er niet echt iets over zeggen. Op zich begrijpelijk, maar het blijft interessant: zijn teksten zijn open en persoonlijk, en soms wordt zelfs een naam genoemd. Nina bijvoorbeeld heet een liedje. Dat kan toch haast niemand anders zijn dan Nina Nesbitt, de zangeres die zijn voorprogramma verzorgde, die even zijn meisje was, en die straks op Pinkpop met hem meereist. "Ik laat het graag aan de verbeelding over", zegt Sheeran, terwijl we het eigenlijk natuurlijk allang weten. En het is haast onmogelijk om niet nog verder te roddelen en speculeren met de puzzel die de zanger ons voorschotelt. Een andere song - The Men - verhaalt namelijk over hoe Sheeran rond zijn doorbraak zijn toenmalige geliefde in de steek liet. "Het liep al niet goed", zegt hij nu. In het liedje zegt hij het anders: als zijn carrière anders was gelopen, waren ze nu vast getrouwd en hadden ze misschien zelfs wel een kind. Dat zit er voorlopig niet in, denkt Sheeran, want al zijn relaties lopen momenteel stuk op zijn keiharde planning. "Ik heb grote offers gebracht voor mijn carrière", zegt hij, met een mengeling van trots en wroeging. Althans zo lijkt het. 
 
Maar al te veel tijd om stil te staan heeft Sheeran niet. Zijn nieuwe album heet X. "Na het plus-teken en vermenigvuldigingsteken", stelt Sheeran, die meteen de theorie weerlegt dat we de X moeten uitspreken als 'ex', omdat er zoveel gesneuvelde liefdes in beschreven worden. "Vermenigvuldiging omdat alles groter wordt, de productie, de tour. We doen er een schepje bovenop." Benieuwd wat er straks onderaan de streep voor hem overblijft.
 
X van Ed Sheeran verschijnt 23 juni bij Warner. Ed Sheeran speelt zondag 8 juni op Pinkpop.