Pinkpop: fans van The Rolling Stones

Captain Stubing loves The Stones

Francis Pronk en Jörg de Groot ,

Je kunt er niet omheen vandaag: de T-shirts met de beroemde tong. Ze zijn er in alle maten. We hebben een aantal opvallende types eruit gepikt en vragen hen over hun Stones beleving.

Voor René (40) uit Goes is het de eerste keer dat hij de Stones ziet. "Als veertiger voel je je weer twinig als je de muziek hoort." Van hem mogen ze vaker naar Nederland komen. Jan Smeets flikt het maar mooi. Een wereldband op het affiche en ze komen nog ook. Een mooie afsluiter van de eerste Pinkpopdag.

Het voorvak staat vol met duizenden fans. Velen van hen staan al vanaf vroeg aan de hekken geketend en verlaten hun plekje niet eens voor een beker bier. Alles om de perfecte plek te behouden. We spotten Marcel, die met een Stones-vlag om zich heen de mensen passeert. Marcel uit Pannerden heeft zijn twee zoons van 13 en 15 meegenomen. Wat is er mooier dan je Stones-ervaring te delen met je kinderen? Zoon Wes (15) is opgegroeid met de muziek van de band. "Dat kan ook niet anders, want m'n vader luistert nergens anders naar." Marcel heeft de band inmiddels een stuk of zes keer live gezien, waarvan de eerste keer in 1982 in de Rotterdamse Kuip. "Dat was toch wel het gaafste optreden. We stonden in het voorste vak, een halve meter van het podium af. Er waren ook nog drie Hell's Angels die ruimte maakten, dat ging gelukkig allemaal goed." Ook staan de concerten in de Amsterdam Arena en het Nijmeegse Goffertpark op het lijstje. Gelukkig is een ticket voor Pinkpop ook gelukt. "Om half negen 's ochtends hebben we drie laptops aangezet en godzijdank kwamen we snel door het online kaartensysteem heen."

Verderop zien we iemand met een opvallend kapsel. Stones is geschreven op zijn achterhoofd. Het is Stones-fan Peter (62) uit Cuijk. Hij is al meer dan 45 jaar fan van de band en hij zag ze voor het eerst in de jaren zeventig. Pinkpop wordt de negentiende keer. Peter bezocht met zijn vaste vriendengroep alle concerten in Nederland en enkele in Duitsland. Het meest bijzondere optreden was het optreden in Gelsenkirchen in 1998. Bij het optreden in Oberhausen had hij zo'n goede plek bemachtigd, dat hij de bandleden in de ogen kon kijken. Ook was hij aanwezig bij het concert in Nijmegen in 2007. In dat jaar had je dus een stadiontour, later een kleinschaliger concert in Ahoy en daarna nog een concert in Vredenburg. "Je ging van 60.000 naar 10.000 naar 1000 man. Dat was een hele belevenis en heel intiem." Als echte Stones-fan heb je natuurlijk ook alle  platen op vinyl, zo ook Peter. "Alleen de bootlegs, daar begin ik niet aan, want dat is niet bij te houden. Na de lp's ben ik overgegaan op cd's en dvd's en alle collectorsitems heb ik ook." Een echte fan dus. Met dit flitsende kapsel trekt hij hopelijk de aandacht van zijn idolen.

We spotten drie fans die tegen de hekken aanzitten. Het blijkt dat twee elkaar al kenden, maar er is vandaag een nieuwe vriendschap ontstaan met een 23-jarige fan. Dit is vanavond haar allereerste Stones-concert. Bij de 62- en 58-jarige medefans staat de teller op drie en vijf. Een van de twee was aanwezig bij het concert in het Haagse Zuiderpark in 1976. "Daar was alles nog zonder franje. Nu is het echt een show geworden. Wat mij nog erg bij blijft van het concert is dat Keith Richards volgens mij niet wist dat-ie bestond. Hij viel naar beneden, werd opgetakeld en speelde vervolgens weer door. Volgens mij heeft hij nooit geweten dat hij gevallen is. Ook deze fan heeft een brede verzameling. "Ik heb alles op lp, daar ben ik heel zuinig op. Ik draai ze nooit, ik spaar ze alleen maar. De rest heb ik op cd."
 

Wil (49) heeft vorig jaar het concert in Hyde Park bezocht. "Dat was het gaafste concert van The Rolling Stones. Er was een hele andere ambiance dan bij de concerten in Nederland en België en de sfeer was erg goed."