Tien tips voor Motel Mozaique 2014

Met o.a. George Ezra, Cashmere Cat en Larry Gus

Atze de Vrieze ,

4 en 5 april staat Rotterdam in het teken van stadsfestival Motel Mozaique. In diverse clubs in de stad kun je kijken naar frisse nieuwe acts als Asgeir, Cashmere Cat en Eagulls. 3voor12 doet verslag van het festival en organiseert gratis toegankelijke sessies.

Bekijk ook het programma van de (gratis) 3voor12 sessies op vrijdag en zondag.

Angel Olsen
Angel Olsen kwam tot bloei onder de vleugels van Will Oldham, maar nu maakt ze een pittige nieuwe indieplaat onder haar eigen naam. Vol prikkelende songs over eenzaamheid en relaties, met cynische knipogen. "I'm giving you my heart, are you giving me your heart. Are you lonely too? High five! So am I!"
Asgeir
IJslander Asgeir Trausti twijfelde lang tussen muzikant en professioneel speerwerper, maar een blessure maakte de keuze makkelijk. Teksten schrijven lukte hem niet zo, dus dat deed zijn vader. Vertalen ook niet, dus dat deed John Grant. Dat klinkt haast alsof Asgeir zelf niets kan, maar niets is minder waar. Deze jonge zanger is momenteel de meest succesvolle artiest in zijn thuisland.
Cashmere Cat
Magnus August Høiberg is zo'n typische knappe Noorse jongen met lang haar. 26 is hij, maar hij ziet er nog veel jonger uit. De laatste twee jaar kwam hij met een reeks vernuftige releases op het snijvlak van dubstep, elektronica en hiphop. Zijn EP Mirror Maru opende deuren, met sensuele remixen voor rapper 2 Chainz en r&b-zanger Miguel bevestigde hij die. 
Daryll-Ann
Dertien jaar geleden gooide oer-Excelsior-band Daryll-Ann midden in een tour de handdoek in de ring. Het ging niet meer, met name tussen frontmannen Anne Soldaat en Jelle Paulusma. Nu is de band terug in originele bezetting, en de eerste shows lieten een band in blakende vorm zien. Terug zijn de mooie melodieuze indiepopsongs, maar ook de venijnige uithalen. 
Eagulls
De Britten van Eagulls putten uit de rijke postpunktraditie van hun eigen land. De galmende artpop-zang doet wel denken aan Robert Smith van The Cure, maar de muzikale omlijsting is veel feller, bijtend zelfs. Met een stijlvol jasje en het gezicht van een hyperintelligente student waarbij een steekje los zit. 
George Ezra
Als Eurosonic een wedstrijd zou zijn, was George Ezra de absolute winnaar. Direct na het showcasefestival in Groningen scoorde de singer-songwriter een enorme hit met Budapest, een akoestische folkpop-song waarin je het 'for yoooooouuuu, I'd give it all' heerlijk kunt meezingen. Dit zou wel eens zijn laatste relatief kleine tour kunnen zijn.
Hauschka
De Duitse pianist Hauschka liet zich inspireren door verlaten steden overal in de wereld. Verlaten vanwege een vernietigende oorlog, omdat de goudmijn leeg was of omdat de berg waarop de huizen gebouwd waren in dreigde te storten. Indringende verhalen, die leiden tot bezwerende neo-klassieke muziek, overduidelijk geïnspireerd door Duitse elektronische muziek.
Larry Gus
Larry Gus heet eigenlijk Panagiotis Melidis, en hij komt uit Griekenland, door hemzelf omschreven als 'het kontgat van Europa'. Met zijn Engelse alias hoopt hij de grens wat makkelijker over te kunnen. Maar de uitnodiging dankt hij vooral aan zijn hyperkinetische elektronische freaksoul en zijn nog beweeglijker eenmansperformances. Zowel de man zelf als zijn muziek dwingen tot dansen.
Luke Sital-Singh
George Ezra, Nick Mulvey, Luke Sital-Singh, het regent dit jaar talentvolle singer-songwriters uit Groot Brittannië, ongetwijfeld aangemoedigd door het succes van Ben Howard twee jaar geleden. Met Nothings Stays The Same heeft Luke Sital-Singh een heuse meehuiler geschreven: "Cry your heart out, fill your lungs up. We all hurt, we all lie and nothing stays the same."
Temples
De Engelse sixties retroband Temples tourde eerst twee jaar intensief de wereld rond voor ze een debuutplaat uitbrachten. Dat moment is nu aangebroken - Sun Structures ligt nu in de winkels. Temples put uit hetzelfde licht-psychedelische register als onze eigen Jacco Gardner, melodieus en toegankelijk, maar met net iets meer pit dan de Nederlander. Beste nummers: Shelter Song en Mesmerize.