Lowlands 2014 leeslijst: vijf boeken die je vooraf moet lezen

O.a. literair superster Karl Ove Knausgård, Joost van Bellen als auteur en Tim Knol in western-drama

Timo Pisart ,

Welke vijf boeken moeten mee in de koffer voordat je naar Biddinghuizen afreist? Schrijver en literair programmeur van Lowlands Ivo Victoria stelde voor 3voor12 een leeslijst samen met dé literaire werken die je moet lezen in voorbereiding op Lowlands, en vertelde vanavond in 3voor12 Radio meteen op welke wijze ze zich manifesteren op het festival. Van een westerndrama met Tim Knol tot een superster-auteur.

1. Karl Ove Knausgård - Mijn Strijd

Synopsis: Karl Ove Knausgård is dé grote naam op het literaire programma van Lowlands, aldus Victoria. Hij komt in september met een nieuw deel van zijn autobiografische cyclus Mijn Strijd, oftewel: Min Kamp, wat inderdaad lijkt op Mein Kampf. "Dat is ongetwijfeld een bewuste referentie, zelf zegt hij dat andere mensen hem niet interesseren. Hij is nietsontziend naar zichzelf, maar ook zijn familie, vrienden, vader en kinderen. Beledigend of niet, hij trekt zich er niets van aan. Dat heeft tot flink wat controverse geleid en is uitgebreid in de roddelpers uitgemeten." De boeken van Knausgård kennen al evenveel haters als liefhebbers, aldus Victoria. "Maar als je er eenmaal in zit, leest het als een trein. Het is verslavend, en dat terwijl het gaat over hele alledaagse handelingen."

Op Lowlands: Knausgård wordt geïnterviewd door schrijfster Rneske Jonkman, en er zijn wel meer bekende Nederlanders fan van hem. Herman Koch, bijvoorbeeld. "Ik ben er echt trots op dat hij naar Lowlands komt, hij is echt een superster en bestseller auteur in Nederland. Voor het voorjaar komt hij niet meer terug naar Nederland omdat hij nu ook echt dreigt door te breken in Amerika. Wim Brands is nog eens voor een VPRO-programma bij hem op bezoek geweest, in Zweden, in eigen land werd het hem te heet onder de voeten. Daarin blijkt hij een uitermate beminnelijke en aangename man te zijn."

2. Joost van Bellen - Pandaogen

Synopsis: Dancedinosaurus Joost van Bellen debuteerde eerder dit jaar met de roman Pandaogen, over een Nederlands model, en haar opkomst en neergang. "Het is een wereld die Joost heel goed kent, hij is actief in de modewereld en vaak betrokken bij modeshows."

Op Lowlands:
Joost van Bellen is natuurlijk vaste klant op Lowlands. Al jaren draait hij er, hij is de geestesvader van de Tïtty Twister en komt nu tussen zijn Tïtty Twister-werkzaamheden op zondagmiddag - ongetwijfeld zelf met pandaogen - voordragen uit het boek.

3. James Carlos Blake - Schurkenbloed

Synopsis: een westernroman! Schurkenbloed is een geweldig, met veel vaart geschreven boek over twee broers in de oorlog tussen Amerika en Mexico. Zij komen daarin tegenover elkaar te staan. "Ik was zelf nooit zo'n fan van westerns en had het vooroordeel dat het niet veel verder kwam dan de clichés over cowboys en indianen. Ik kwam erop terug nadat ik de moderne western The Sister Brothers had gelezen van Patrick deWitt. Geweldig geschreven, Coen-brothers-achtige dialogen. Dat geldt ook voor Schurkenbloed. Uiteindelijk gaat het bij een echt goed boek als dit niet alleen om het verhaal, maar ook wat eronder zit. Da's uiteindelijk altijd hetzelfde, hè? Het leven, de liefde, de dood, de angst."

Op Lowlands: ook schrijver Jan van Mersbergen is een groot fan van de roman. Die is dan weer goed bevriend met Tim Knol, Djurre de Haan (awkward i) en Jan van Doorn. Tezamen zullen ze het boek tot leven brengen. "Jan zal eruit voordragen, Tim, Djurre en Jan spelen er country- en westernliedjes bij. Het wordt een heel leuk programma."

4. Joke van Leeuwen - Feest van het Begin

Synopsis: "Een prijswinnaar!" Joke van Leeuwen heeft vorig jaar haar eerste prijs gewonnen voor de 'volwassen' literatuur die ze ook schrijft: de AKO Literatuurprijs 2013 voor het boek Feest van het begin. "Het is een historische roman die zich afspeelt in de Franse revolutie, over een vondeling die in een weeshuis leert lezen en schrijven. Ze krijgt er les van een zuster, maar die twee worden uit elkaar gedreven omdat wordt gedacht dat de een de ander heeft verraden. Het gaat over een nieuwe tijd en revolutie, leren lezen in de tijd dat dat hoogst ongewoon is. Het is een heel mooi boek."

Op Lowlands: Bij heel veel Lowlanders doet ze een belletje rinkelen omdat ze zijn opgegroeid met de kinderboeken van Van Leeuwen. "Er zullen heel wat festivallers zijn die verschillende fases van hun leven met Joke van Leeuwen hebben doorgebracht." Ze schuift de zondagavond aan bij Waumans & Victoria's Groot Internationaal Literair Variété Spektakel. "Ze komt langs in het onderdeel Extravaganzaborden. Ze gooit met twee dobbelstenen, afhankelijk van op welke vakjes ze terecht komt stellen we bepaalde vragen over haar oeuvre en meer algemene speelse vragen: 'Ben je ontsnapt aan je genen?', 'Wiens dood vrees je het meest?', en ga zo maar door."

5. Iris Hannema - Miss yellow hair, hello!

Synopsis: Miss yellow hair, hello! is een hoogst ongebruikelijk reisboek. "Iris Hannema is professioneel reisjournaliste en schreef het boek over haar avonturen in allerlei uithoeken van de wereld. Het is geen klassiek reisboek met zaken als 'dit is een leuke reisbestemming in Italië'. Ze vertelt hoe het eraan toe gaat in de landen. Aan corrupte politie in Colombia ontkom je niet, ze heeft de liefde bedreven in de woestijn in Iran en vertelt hoe in Cuba goden worden vereerd met samenballen. Het is een grappig boek, met vaart geschreven."

Op Lowlands: "Ze komt vertellen waarom je onmiddellijk je tent moet inpakken en naar Pakistan moet afreizen. Dat doet ze met filmpjes, foto's. Ze is een hele leuke dame. Er zijn ongetwijfeld mensen die daarop besluiten om maandag vanuit Biddinghuizen het vliegtuig direct naar Pakistan te pakken."