Lowlands 2014: Buurman & Buurman XL gaan “enorm aan de drugs”

Buurman en Buurman voor volwassenen drie dagen op Lowlands

Sjoerd Huismans ,

We kenden Buurman & Buurman allemaal als dat gemoedelijke stel dat ondanks alle mogelijke tegenspoed altijd zen blijft. Maar dat gaat helemaal veranderen op Lowlands: theatermaker Jelle Kuiper maakte een uncensored versie van Buurman en Buurman, speciaal gericht op de volwassenen die nog altijd fan zijn van de twee klunzen. Verwacht Buurman en Buurman met seks, drugs, rock ’n roll en slaande ruzie, gespeeld door vier mimespelers. “Ze gaan enorm aan de drugs. De rode begint dan zo te hallucineren dat hij denkt dat er drie gele zijn, die hem vervolgens helemaal in elkaar meppen.”

Theatermaker Jelle Kuiper bedacht en produceerde eerder al twee Buurman&Buurman-voorstellingen voor kinderen. “Ik sta nu in de schouwburg van Zwolle met de kindervoorstelling. We doen een zomertourtje langs tien of elf plaatsen.” Waar de kindervoorstellingen geschikt zijn voor peuters vanaf een jaar voor drie, ligt dat met Kuipers nieuwe project heel anders: Buurman & Buurman XL, een soort uncensored versie van Buurman & Buurman, speciaal voor volwassenen.

Kuiper: “Ik merkte dat Buurman & Buurman bij volwassenen nog steeds heel populair is. Bij de kindervoorstellingen kwamen veel volwassenen: niet alleen ouders die hun kinderen meenemen, maar ook complete vrijgezellenfeesten van acht mannen met de bruidegom verkleed als Buurman. Het is tijdloos. Ik keek het vroeger als kind, en nu ook weer met mijn kinderen.”
 
Slaande ruzie
Omdat Buurman & Buurman zo populair was onder volwassenen, kwam Kuiper op het idee om een versie voor volwassenen te produceren. “Ik vroeg me af: wat is nou Buurman & Buurman? Natuurlijk heeft het met onhandig klussen te maken, maar ook kenmerkend is dat het een duo is dat, hoeveel er ook misgaat, onderling nooit ruzie krijgt. Dat is raar, want het gaat tegen alle wetten in. Het is een slapstickregel dat een duo uit een hoog en een laag personage bestaat, zoals de Laurel & Hardy of Bassie & Adriaan, noem het maar op. Bij Buurman en Buurman dus niet, maar ik dacht: wat als we dat eens wel doen?”
 
En dus maakte Kuiper een versie van Buurman & Buurman waarin thema’s als homoseksualiteit, whiplash, buurvrouwen, burenruzies en drugs lekker hard en lomp worden behandeld. “Buurman en Buurman is normaal heel braaf, het gaat nooit over seks bijvoorbeeld. Maar Buurman & Buurman XL gaat natuurlijk wel speculeren over homoseksualiteit. Bovendien krijgen ze op het eind slaande ruzie.”
 
Vier mimespelers 
Om dat allemaal goed over te brengen, heeft Buurman & Buurman XL vier acteurs die twee buurmannen spelen: Dorus van der Meer, Jurriën Remkes, Peer van den Berg en Erik van Welzen. Net als bij de kinderversie zijn dit mimespelers. “Wat in die filmpjes heel makkelijk gaat maar op het toneel heel moeilijk, is dat het zo snel gaat”, zegt Kuiper. “Als er bijvoorbeeld een de trap op loopt zie je hem een seconde later zijn hoofd al uit het raam steken. Om dat op het toneel mogelijk te maken, zijn er dus twee gele buurmannen en twee rode.” Op het laatst verandert dat. “Ze gaan ook enorm aan de drugs. De rode begint dan zo te hallucineren dat hij denkt dat er drie gele zijn, die hem vervolgens helemaal in elkaar meppen.”
 
Alle seks, drugs en rock ’n roll van Lowlands zitten in de voorstelling. Kuiper bedacht Buurman & Buurman XL dan ook met Lowlands in het achterhoofd. “Ik zocht eerst contact met Lowlands of ze het zouden willen, en werd uitgenodigd.” Voor de zekerheid speelde Buurman & Buurman XL nog een try-out op de Parade in Den Haag. Dat ging allemaal goed, alleen moest Kuiper wel enigszins rekening houden met de kinderen die daar rondliepen. “Nu op Lowlands spelen we ’s avonds laat, dus mag het nog wat grover en harder.”
 

DE LOWLANDS PRIJSVRAAG VAN DE DAG

Buurman & Buurman XL staat de vrijdag, zaterdag en zondag van Lowlands om 0:30 uur in de Juliet. Daarna speelt het gezelschap vijf dagen op de Parade in Amsterdam.
 
… en aangezien we de laatste tijd toch lekker gaan met prijsvragen, hierbij ook een heuse Buurman & Buurman-prijsvraag! Je speelt NIET om Lowlandskaarten, maar om 2X2 Buurman & Buurman-poppen uit de VPRO Winkel én 2X2 kaartjes voor Buurman & Buurman XL op de Parade in Amsterdam. Beantwoord de volgende vraag (vóór vrijdagavond 23:57 mailen):
 

KLIK voor de Prijsvraag: Noem naast Buurman & Buurman nog vijf andere films/series/programma’s van Villa Achterwerk die door middel van stopmotion zijn gefilmd.

REAGEREN ONDER HET ARTIKEL HEEFT GEEN ZIN -> MAIL VIA BOVENSTAANDE LINK