#ESNS14: De Top 5 van Dag 3

George Ezra verovert harten en Pional verovert de dansvloer

Redactie 3voor12 ,

Met Oostenrijk als focusland, moeten we na de derde dag van Eurosonic weer concluderen dat de acts uit dat land de dagelijkse top 5 maar moeizaam halen. Nu lag de lat op vrijdagavond ook wel erg hoog. George Ezra, een jonge Brit liet monden openvallen met prachtig gitaarspel en een indrukwekkende stem. En ook voor de frontvrouw van The Hypnotic Eye zijn de Oostenrijkers geen partij.

1. George Ezra

De 19-jarige George Ezra uit Hetford, zo’n veertig kilometer ten noorden van Londen, werd recentelijk nog door de BBC getipt bij BBC’s Sound of 2014. Uit een groep genomineerden werd Ezra vijfde en Sam Smith de winnaar. Een verkeerde keuze volgens recensent Bas van Duren. ‘Want waar Smith een stem, liedjes en persoonlijkheid mist, heeft Ezra dit allemaal.’ En het moet gezegd: Als Ezra zijn scheur open trekt, word je vanzelf stil. Komt deze stem echt uit dit ventje? Hij is zelfs een prima drummer op zijn klankkast.

2. Pional

Is er zo langzamerhand niet genoeg deephouse in de wereld? Vanuit Engeland werden we het afgelopen jaar overspoeld door jonge jochies, tieners en begin twintigers nog maar, die met langzame vierkwartsmaten en soulvolle grooves de wereld veroverden. 3voor12’s Tomas Delsing schrijft: Pional verhoudt zich tot deze groep als de Sacrada Famillia tot die glimmende glazen augurk (30 St Mary Axe heet het officieel) in Londen. Pional - Miguel Barros is zijn echte naam - is warmer, broeieriger, grilliger, spannender en veel minder poppy dan zijn Britse collega's.

3. Larry Gus

Larry Gus is een hyperkinetische eenmansact. Een Griek die afgelopen jaar een wat ondergesneeuwde plaat uitbracht op DFA (bekend van LCD Soundsystem). Een aanstekelijk, beweeglijk, dik mannetje is het, die Larry Gus. Achter zijn tafel vol elektrische apparaten en snoeren staat op de grond ook nog wat percussie verscholen, waardoor Gus soms even verdwijnt, dan weer springt hij als een konijntje boven het hoge gras uit om naar de microfoon te grijpen. Atze de Vrieze nam een kijkje of het allemaal genoeg was om de crisis en de werkloosheid te bezweren.

4. The Hypnotic Eye

Deze Londense band leverde een bijzonder prettig album af waarop gejaagde garagerock, flowerpunk en psychedelica een geslaagd huwelijk aangaan. Voor de zekerheid hebben ze het schijfje laten mixen in Jimi Hedrix' Electric Lady Studios en masteren in de Abbey Road Studios. De Britse pers (van BBC tot NME) en Mark Ronson zijn ook fan. Allemaal dik voor mekaar dus. En als zangeres Annie Bea ook nog eens in een kanten niemendalletje aan komt zetten, kan de show al niet meer stuk.

5. Mø

Hoe later in de nacht, hoe groter de rol die het toeval speelt bij de concertgangers van Eurosonic. Lange rijen worden vermeden en na een paar borrels is het eigenlijk overal goed toeven. Zo speelt het Deense Mø ineens voor een ramvolle zaal in Simplon. En dat terwijl de band geen noemenswaardige hits achter zijn naam heeft staan. Recensent Joost van Beek ziet Mø graag terug op de festivals deze zomer.