#ESNS14: Maximaal genieten van minimalistische George Ezra

Singer-songwriter had BBC’s Sound Of 2014 moeten winnen

Bas van Duren ,

Sam Smith? Lachertje. George Ezra? Een echt talent. Meer gaat recensent dezes niet besteden aan de intro. Klik.

HET CONCERT
George Ezra, ForumImages, vrijdag 17 januari 2014

DE ACT
De 19-jarige George Ezra uit Hetford, zo’n veertig kilometer ten noorden van Londen, werd recentelijk nog door de BBC getipt bij BBC’s Sound of 2014. Uit een groep genomineerden werd Ezra vijfde en Sam Smith de winnaar. Een verkeerde keuze, want waar Smith een stem, liedjes en persoonlijkheid mist, heeft Ezra dit allemaal. In tienvoud. Gekleed in oude Reeboks, broek en Mart Smeets-trui, betreedt Ezra gewapend met alleen zijn strot, gitaar en innemendheid het podium. Wat volgt is een half uur lang pure poëzie. Iedere tokkel is raak en met elke gezongen noot raakt je tot op het bot. De intensiteit waarmee Ezra zijn muziek overdraagt is zo heftig, dat de tijd voorbij lijkt te vliegen.

HET NUMMER
'Budapest' en ‘Did You Hear The Rain?’ van zijn gelijknamige ep bewaart Ezra voor het eind. ‘Als je een lied van me kent, dan zal het wel deze zijn,’ zegt hij met een schalkse lach en zingt even later ‘Oh, did I send a shiver / down your spine? Well I do it all the time / It’s a little trick of mine’. Geen woorden zo waar als deze. Ezra, de Houdini (geboren in Boedapest!) onder de singer-songwriters.

HET MOMENT
Ezra speelde eerder op de dag een nummer in een coffeeshop. Zijn oordeel daarover: ‘wicked’.

HET PUBLIEK
497 man luistert een half uur lang ademloos naar de Engelsman. De overige drie hangen aan het barretje en vinden het nodig om er doorheen te praten, terwijl de stilte zo breekbaar is, dat je zelfs het klikken van de fotocamera’s achterin de zaal kunt horen. Tijdens een nummer.

HET OORDEEL
Op basis van populariteit is het misschien nog enigszins voor te stellen waarom Sam Smith de winnaar is van BBC’s Sound Of 2014. Maar Smith lift mee op het succes van een ander. Hoe compleet verschillend is dan een George Ezra die geen drummer, bassist of ‘De Beste Singer-Songwriter van Engeland’ nodig heeft. Hij heeft een winnende combinatie van uitstraling, strot en prachtige nummers. Dan hoef je ook niet eens een overgewaardeerde poll te winnen, dan kom je er zo ook wel.

DE FOTO