#ESNS14: Showcase Groningse technopop

Subsonic, the place to be for hiphop & dance

Tekst en foto's: Bob de Vries (3voor12 Groningen) ,

Dat Groningen een broedplaats is voor rap, dance en andere technopop is inmiddels wel bekend. Dat dit deel van de stadse popscene speciale aandacht krijgt tijdens het Grunnsonic-deel van Eurosonic Noorderslag is daarom ook niet meer dan normaal. Zowel op de Energy Stage als later in de Subsonic zijn er op de eerste avond van Grunnsonic optredens van dj's en hiphoppers.

Als opwarmertje voor de showcase in Subsonic zijn er optredens van Schattenspiel en Posij op de Energy Stage. Het is een mooie onverwachte combi, de techno van dj en componist Paul David Heckhausen en de klassieke geluiden van cellist Floris te Boekhorst. Daarnaast is het ook nog eens mooi om te zien! Groninger Dj Posij pakt het wat 'harder' aan met dreunende beats. Er wordt gedanst door het aanwezige publiek!

Dan op naar Subsonic, waar we de eerste avond van Grunnsonic volop kunnen genieten van enkele van 'onze' talentvolle jonge rappers en dj's. Dj Melo brengt ons in een nog lang niet volle zaal alvast in de stemming. Dat verandert als Mongoose het podium betreedt. Ineens is de hele zaal vol. De winnaar van de Grote Prijs van Nederland (categorie hiphop) blijkt al een hele schare fans te hebben. Hij heeft het zichtbaar naar zijn zin op het podium, en het publiek geniet met hem mee. Mulu pakt vervolgens het stokje naadloos over en gaat er lekker rauw op los, met steun van Dj Chitu.

Na twee van zulke kanjers is Roberto Tan een beetje een afknapper. De zaal is al wat leeg gestroomd. Toch weet deze rapper 'van de koude grond' nog wat handjes in de lucht te krijgen. Een biertje krijgt hij niet, desgevraagd, noch van publiek noch van de barman. 'Zijn we toch weer voor nop aan 't optreden.' Zelfspot heeft hij dan weer wel.