#ESNS14: Waar blijft de Nederlandse doorbraak van Wild Beasts?

Britten klaar voor het grote werk

Bas van Duren ,

Het is alweer ruim een half decennium geleden dat Nederland voor het eerst hoorde van Wild Beasts. Vier jonge Britse honden meldden zich bij London Calling en hadden net hun debuutalbum uitgebracht. De lelijke term ‘art rock’ werd snel op de albums van het kwartet geplakt. Het was vooral live dat de beesten de meeste indruk maakten. In 2014 verschijnt het vierde album en staan ze, gek genoeg, voor het eerst op Eurosonic. Gaat het dan nu eindelijk echt gebeuren?

HET CONCERT
Wild Beasts, Grand Theatre main, 15 januari 2014

DE ACT
Cumbrians Wild Beasts zijn al sinds 2002 bezig en kennen hun ups en downs. In 2007 tipte NME ze als dé band voor de toekomst, in 2010 genomineerd voor de felbegeerde Mercury Prize, maar begint twee jaar later verschijnselen van een burnout te tonen. Het viertal neemt een jaar vrij en gebruikt dat jaar om het nieuwe album ‘Present Tense’ te schrijven, neemt afscheid van de vaste producer en kiest voor een meer electronisch geluid. Dat is op het podium ook terug te zien: er staat een arsenaal aan synthesizers. Het contrast tussen de engelachtige zang van bassist/zanger Hayden Thorpe en de zalvende stem van gitarist/zanger Benny Little is nog steeds even sterk als vijf jaar geleden.

HET NUMMER
Eerste single van Present Tense ‘Wanderlust’ belooft wat voor het hele album. Een tegendraadse driekwartsmaat met een steeds herhalend drumritme, orgaansplijtende bastonen en het mantra ‘Don’t confuse me with someone who gives a fuck’ is treffend. Wild Beasts is er niet voor het vermaak, maar om in te duiken. Hun vorig album Smother was al geen makkelijke plaat en alles lijkt erop dat Present Tense daarin niet zal afwijken.

HET MOMENT
Het zijn de nummers die al in het collectieve geheugen zitten die het doen. Prachtige uitvoeringen van ‘Hooting And Howling’, ‘Bed Of Nails’, ‘All The King’s Men’; het wordt met zoveel gevoel en theatraliteit uitgevoerd, dat men kan afvragen waarom deze band met meer dan tien jaar ervaring nog een Eurosonic nodig heeft om zich te laten zien aan de industrie.

HET PUBLIEK
Het is al half één als Wild Beasts begint met optreden en de vermoeidheid is dan al van wat gezichten in het Grand Theatre af te lezen. Dat bijna iedereen tot het eind is gebleven is puur de verdienste van de band zelf. De kenners weten wat er te wachten staat, de ontdekkers hebben ongetwijfeld in hun aantekeningenboekje de naam ‘Wild Beasts’ onderstreept.

HET OORDEEL
In 2011 moest Wild Beasts het nog doen met de Charlie-tent op Lowlands. In de tussentijd heeft de band op Coachella, Sziget en Primavera gestaan, dus waarom ook niet het grote podium hier? Het nieuwe materiaal is ijzersterk, de scherpte is terug. De beesten zijn weer wild.