#ESNS14: Wie wint de Popprijs? "Opposites, Boudewijn de Groot of Hardwell"

Wilbert Mutsaers (3FM) en Pierre Oitmann (Nu.nl) speculeren in 3voor12 Radio

Ingmar Griffioen ,

Morgen openen we popjaar 2014 met het grote showcasefestival Eurosonic Noorderslag en 3voor12 Radio zoemt vast in op het zaterdagse slotstuk. Want de vraag die steevast in de Oosterpoort op íeders lippen ligt: wíe gaat de Popprijs winnen? Wie heeft volgens de jury de grootste bijdrage aan de Nederlandse muziek geleverd? Roosmarijn vroeg het aan Pierre Oitmann (muziekchef Nu.nl) en 3FM-opperhoofd Wilbert Mutsaers. Wordt het een van de Pinkpop-gangers The Opposites, Kensington of Blaudzun of toch iemand uit de dance-hoek als Afrojack of de piepjonge Martin Garrix?

Roosmarijn gooit de hete aardappel meteen naar Pierre Oitmann van Nu.nl: "Welke artiest zie jij als beste kanshebber voor de Popprijs?"
Oitmann moet even hard nadenken en kiest dan voor: "Hardwell staat nummer 1 op de dj-lijst en heeft daar in tegenstelling tot zijn voorgangers maar heel kort over gedaan. En hij verkoopt zalen wereldwijd uit met zijn muziek. Hij is nog heel jong en verdient de Popprijs."

Op wie zet 3FM zenderbaas Wilbert Mutsaers zijn geld?
"Ik denk dat het The Opposites worden en vind dat het The Opposites moeten worden ook. Ik ken ze al heel lang en ze hebben ze zich ontwikkeld van beetje poppy tot grote festivalact. Pinkpop, Zwarte Cross; noem een festival en ze stonden er. En ze hebben ook aan credibility gewonnen, ze werken nu zelfs met Stromae."

De suggestie van Roos voor Boudewijn de Groot valt niet slecht. Volgens Oitmann verdient die hem nog wel meer dan de anderen. Maar Mutsaers denkt dat de jury hem toch als teveel kleinkunst zou zien. "Dan kan Herman van Veen hem ook winnen. Dance ligt ook lastig. Toen Armin van Buuren hem won, werd er in de zaal ook niet heel hard gejuicht." En Blaudzun dan wil Roos weten. "Dat zou natuurlijk kunnen. Hij heeft veel gedaan, een goed jaar gehad, maar het was toch niet van het niveau van Caro Emerald. Ik denk toch niet dat mensen op straat ook maar één nummer kennen."

En Kensington Pierre? "Kensington heeft het heel goed gedaan dit jaar, ook dankzij 3FM. Ze zijn veel gedraaid en hebben nog meer fans gekregen. Ik denk dat veel mensen op straat nu wel een liedje van ze kunnen neurieën."

De uitslag volgt zaterdag om 22.45 uur in de Grote Zaal in De Oosterpoort.