#ESNS14: Tourist draait koptelefoonmuziek

Langzame post-dubstep sust Simplon in slaap

Tomas Delsing ,

Hoe lang is het ook alweer geleden dat post-dubstep helemaal het ding was? Jamie XX draaide als inval-dj de Lowlands India in totale extase, James Blake had met 'Limit To Your Love' een echte hit en Burial was nog een spannend mysterie. Ja, dat waren mooie tijden, moet ook Tourist hebben gedacht. Want waar Jamie XX en Burial alweer doorgegaan zijn met het volgende (resp. house en drum 'n' bass), blijft hij de lome struikelbeats trouw. Vooruit, met een klein uitstapje hier en daar.

CONCERT
Tourist, Eurosonic, Simplon Main, vrijdag 17 januari 2014

DE ACT
En dat is fijn hoor. Bovenstaand intro is op geen enkele manier ironisch bedoeld. Tourist - echte naam William Philips - heeft in Groot Brittannië al een prima reputatie en netwerk opgebouwd met het remixen van andermans werk. Onder andere met tracks van HEALTH, Sam Smith en HAIM ging hij aan de haal en zijn totaal uitgeklede (piano met metronoom-klik en omlaag gepitchte vocal van zangeres Lauren Mayberry) versie van Chvrches' hitje 'Lies' zit vanavond helemaal aan het begin van de set. Dat is een aardige voorbode van wat komen gaat: langzaam als een brakke festivalochtend in het gras bouwt de set laagje voor laagje op. Het klopt ook wel met wat er al uit is aan solowerk: de 'Tonight'-ep is op momenten best trippy en zit vol synthesizers, maar altijd over die traag kabbelende subbassen. Overigens had er al meer uit moeten zijn van Tourist. Zijn oeuvre had begin december verdubbeld moeten worden met de 'Patterns'-ep, maar daar werd nooit meer iets van vernomen. Vreemd.

HET NUMMER
Zo tegen het einde van de set komt er in de lome, diepe set ineens een heerlijk lichtvoetige vierkwartsmaat: 'Together' moet op die ep komen, en doet je toch stiekem wel naar die release verlangen. Hoe dan ook: alsof de zon door de wolken breekt.

HET MOMENT
Ruim een kwartier neemt Tourist een hele lange, voorzichtige en vooral rustige aanloop. En net als de gedachte 'mooi, maar eigenlijk ook best saai' zich tussen je oren nestelt, laat hij de eerste beats vallen. Niet dat vanaf dat moment de terreur losbarst hoor, het blijft allemaal reuze spaarzaam en rustig. Maar schaarste maakt waardevol en ook tijdens een rustige set mogen de handjes af en toe even in de lucht.

HET PUBLIEK
Maar dat zijn spaarzame momenten, het grootste deel van de set staat het publiek hartstikke stil. Dat is niet zo gek hoor: eigenlijk maakt Tourist meer het soort muziek dat je lekker opzet op de brakke zondagochtend na een avondje stappen. Croissantje, kop thee en Tourist erbij. Fijn. Wel jammer dat de netwerkborrel zich lijkt te hebben uitgebreid tot in het eerste deel van de set.

HET OORDEEL
Jammer dat die nieuwe ep zo lang op zich laat wachten, want met alleen die post-dubstep krijgt Tourist de zaal niet aan het dansen. Zijn set is mooi hoor, maar erg traag, heel diep en te rustig. Met de koptelefoon op de bank werkt 't ongetwijfeld prima, maar voor een dj-set zou wat meer variatie wel fijn zijn.

DE FOTO