#ESNS14: De tragiek van gelauwerd tv-talent Sandra van Nieuwland #ESNS14: De tragiek van gelauwerd tv-talent Sandra van Nieuwland

Respectloos publiek kwebbelt Voice of Holland-zangeres genadeloos de afgrond in

, Joost van Beek, foto's Bob de Vries

#ESNS14: De tragiek van gelauwerd tv-talent Sandra van Nieuwland

Respectloos publiek kwebbelt Voice of Holland-zangeres genadeloos de afgrond in

Joost van Beek, foto's Bob de Vries ,

'Het is zo saaaaai,' zeurt een bakvisje haar vader toe voordat het derde nummer van de set koud is. Ze marcheert boos weg. Tien minuten later is papa ook verdwenen.

HET CONCERT
Sandra van Nieuwland, Noorderslag, Kleine Zaal, zaterdag 18 januari 2014

DE ACT
Een uit duizenden herkenbaar, zuigend geluid: vier draaiende stoelen. Het begin van de carrière van Sandra van Nieuwland. The Voice of Holland won ze niet, maar ze liet wel diepe indruk achter bij een miljoenenpubliek. Tot dusver profiteerde vooral iTunes hiervan. Twee albums later - de eerste met covers, de tweede met werk van Tjeerd van Voicst - en ruim een jaar later staat ze in Groningen voor een in de regel tikkeltje kritischer festivalpubliek. De zangeres betreedt het podium ten midden van een donker gestylde, karakterloze band. Zelf steekt ze zich in een vuurrood cocktailjurkje waardoor ze de aandacht even op zichzelf richt. En terecht.

HET NUMMER
Met setopener Hunter verspeelt Van Nieuwland direct een belangrijke troef. Het prima popliedje valt hartstikke dood terwijl het publiek nog binnendruppelt. Als ze tegen het eind van haar set Banging On The Doors Of Love - die andere troef - inzet, is deze al hopeloos in elkaar gezakt.

HET MOMENT
Het momentum was anderhalf jaar geleden.

HET PUBLIEK

In de zaal maakt een vriendengroep zotte foto's van elkaar. Een groepje mensen besluit de bandjesjacht elders voort te zetten, een enkeling slentert naar binnen. Een constante stroom van mensen kronkelt de zaal door. Sommigen onderbreken de onderlinge gesprekken sporadisch om plichtsgetrouw te applaudisseren. "Kutwijf" roept een laveloze gozer tijdens een stilte. De botte lul.

HET OORDEEL

De shoutout naar albumproducer Tjeerd Bomhof, haar herinneringen aan Groningen, een anekdote over een depressieve vriendin: Van Nieuwland probeert dapper het oeverloze geouwehoer te overstemmen. De buiging aan het eind van het optreden is compleet overbodig. Het was beter op zijn plaats geweest een dikke fluim de zaal in te lanceren. Een jaar geleden moest de zangeres anderhalve maand uittrekken om boodschappen te doen. Vandaag kijkt niemand meer naar haar om. Zo geeft Sandra van Nieuwland de tragedie van het gehypte tv-talent gezicht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12