#ESNS14: Neosignal trapt niet in dubstepvalkuilen

Duits duo stuitert in Simplon

Bas van Duren ,

Het schijnt vorig jaar op Eurosonic al legendarisch te zijn geweest: het optreden van het Duitse duo Neosignal op Noisia’s afterparty in Subsonic. Dit jaar moeten ze zich even tevreden stellen met een opmaat naar de afterparty door in Simplon een klein uur lang te knallen. Dat lukt absoluut, maar het publiek blijft in groten getale afwezig.

HET CONCERT
Neosignal, Eurosonic, Simplon, donderdagnacht 16 januari 2014

DE ACT
Duitsers Neosignal zijn de intellectuele neefjes van de bass music. Ze gruwelen ongetwijfeld van de term ‘brostep’, ook al deelt hun muziek veel kenmerken met de lompe variant van dubstep. Neosignal onderscheidt zich door alle conventies rond tempo’s los te laten en stuitert allerlei kanten op. Niet gek dat hun eigen releases op zowel Skrillex’s label OWSLA uit zijn gebracht, als op het hippe Kitsuné. Het levert een prettige mengelmoes op van drum ‘n bass, dubstep, electro en zowaar een stukje techno.

HET NUMMER
Halverwege de live-set zetten de Duitsers het nummer ‘Planet Online’ in; een kneiterharde electrostamper met een dubbele knipoog naar Kraftwerk. De zware vocoders en futuristische synthesizers doen erg denken aan de oervaders van de techno.

HET PUBLIEK
Is het met twee uur op de klok nog te vroeg om los te gaan? Simplon is nog niet eens voor een kwart gevuld, slechts vijftig man heeft de moeite genomen om te komen, de rest spaart hun krachten voor Subsonic waar het straks doorgaat tot zeven uur ‘s ochtends. Vanwege de lege plekken in Simplon, voelt men al snel bekeken als er een dansje wordt gewaagd en de paar die het doen, zijn niet serieus. Pas in het laatste kwartier als Neosignal echt alle kanten opvliegt, wordt er goed bewogen. Als de lampen aan gaan, loopt een vent richting het duo en gebaart ‘ik kan nog wel even door hoor!’.

HET OORDEEL
Afgelopen Lowlands vroegen we ons al af of dubstep dood is. Neosignal bewijst dat stompende dancemuziek nog leeft, maar wel gebaat is bij afwisseling. Noisia: volgend jaar maar weer lekker op de afterparty?