#ESNS14: Bed Rugs psychet iedereen in slaap

Om vervolgens de lakens op te schudden

Ingmar Griffioen ,

Ja, wat is dat nu, lijken de jongens van Bed Rugs te denken; Komen we dat hele stuk van Vlaanderen naar Groningen rijden, krijgen we een mat applausje? Aan de houding en bravoure van de Antwerpenaren ligt het niet, maar muzikaal galmen ze wat minder in your face.

HET CONCERT:
Bed Rugs, Eurosonic, Moulin Rouge, vrijdag 17 januari 2014

DE ACT:

Deze Belgische band maakte in het voorprogramma van Jacco Gardner al de nodige psychpop-meters, is ook getekend op het Texaanse cassettelabel Burger Records en kwam in mei een stel fijne liedjes in de 3voor12 Radio-studio spelen. Je zou ze zomaar voor een stel jonge honden kunnen verslijten, maar ze hebben al een leven als Porn Bloopers achter zich en nu ook alweer anderhalf album op de naam. Debuutalbum 8th Cloud (geproduceerd door Pascal - Metal Molly - Deweze) is gemaakt om op een zomernamiddag loom in het park te hangen. Ep Rapids (2013) is ook al een fijne verzameling psychedelische pop, ditmaal opgenomen in een lokale kerk en gemixt door Paul Butler van The Bees.

HET NUMMER:
Net als op Rapids begint Bed Rugs live rustig. Psychpop met een dromerige ondertoon, die je bijna in slaap sust. Net als denkt dat het wel erg natte kranterig wordt, komen ze met de rauwe gitaren aangezette versnelling. Bijvoorbeeld in 'Purple Pill', die heerlijk meeslepende, meer rockende opener van 8th Cloud.

HET MOMENT:
Ah nog meer psychrock dan in die fijne single 'Blinds' en meer beleving. Prompt vliegt een snaar van de gitaar van de frontman. Even wisselen maar en een collega roept nog eens 'Wij zijn Bed Rugs!'. Bijgevallen door de bassist, die lijkt te reageren op de nogal laffe respons: 'Yeah fuck yeah. Wij komen helemaal uit Antwerpen en hebben vijf uur gereden.'

HET PUBLIEK:
Precies, dat verdient een echt applaus. Maar het is veelzeggend dat het publiek een lichte oorwassing nodig heeft, de band heeft ze namelijk een beetje in slaap weten te sussen.

HET OORDEEL:

Wellicht dat ze dat zelf ook beseffen, want het slot boeit meer. De set wint aan vaart en het applaus ook. 'Te gek dat jullie er allemaal zijn ondanks de regen.' zegt de guitige bassist. 'We verkopen platen, cd's en zelfs cassettes voor 5 euro.' Sympathiek. Bed Rugs heeft een stel goede noten op de zang. Heerlijke catchy psychpop-composities als 'Yawn' en 'Blinds' die ergens tussen Kula Shaker, Jacco Gardner (op deze leeftijd al tot referentiepunt uitgegroeid) en The Beatles laveren, maar vanavond was het eerste deel te vrijblijvend. We willen op een showcasefestival meer loaded guns ('Purple Pill') zien, slapen doen we maandag wel weer.
 

DE FOTO: