#ESNS14: Popposites slopen ook Noorderslag

Cirkelpittende Buma-zaal gaat helemaal thunder

Ingmar Griffioen, foto's Ben Houdijk en Raymond van Olphen ,

The Opposites hebben zojuist een supergoed 2013 verzilverd met de eerste prijs van 2014. Maar Twan en Willem komen natuurlijk niet alleen die Popprijs ophalen. Hun handelsmerk is immers zalen slopen en veel ingewikkelder ziet het masterplan voor vanavond in de Oosterpoort er dan ook niet uit.

HET CONCERT:
The Opposites, Noorderslag, Grote Zaal, zaterdag 18 januari 2014

DE ACT:

Amsterdamse jongens Twan en Willem (Big2 en Willy) groeien in tien jaar van rapduo door naar hitkanonnen die van hiphop naar hardcore naar pop gaan en daarmee zeer breed scoren. Meer woorden maken we daar niet aan vuil, check liever:
- The Opposites op Pinkpop 2013
- The Opposites op Lowlands 2013
- The Opposites 3OnStage

HET NUMMER:
The Opposites winnen de zaal in een paar stappen voor zich. Daarin spelen de hits 'Hey Dj', 'Sukkel Voor De Liefde' en 'Thunder' een ijzersterke rol. Maar nog harder gaat het bij 'Slapeloze Nachten', de single van de ep die in 2012 aan het gelijknamige album vooraf ging. Het is de eerste keer dat de hele Buma-zaal meezingt en met de vuist in de lucht springt.

HET MOMENT:

Willem heeft bij het dankwoord nog een surprise: 'Ik heb dit altijd al willen zeggen, het is misschien heel stom maar ik heb altijd al een biertje willen koppen.' De bierdouche is een jaarlijkse traditie die samenvalt met de uitreiking van de Popprijs. Het resultaat is teleurstellend. Nadat iemand even eerder de bril van Giel Beelen z'n kop gooide, duurt het akelig lang voor Willem mag koppen, vindt hij zelf ook: 'Jullie kunnen niet gooien!'

HET PUBLIEK:
'Sommigen van jullie hebben ons misschien weleens op tv of bij een show gezien. Maar dit is het moment dat we het helemaal kapot gaan maken en ook vanavond gaan we het helemaal kapot maken.' Ja die wall of death doet het altijd toch? Maar ook in de aanvankelijk nog wat stugge Buma-zaal, waar veel publiek doorgaans graag blijft zitten? Jazeker, na Appelsap, Lowlands en zelfs Pinkpop gaat ook Noorderslag voor de bijl op die gabbersirene. En ook de - vaste prik - stagedivetruc met iemand uit het publiek lukt. Na een stief kwartiertje gaan de golven de hele zaal door.

HET OORDEEL:

Dat ze ook deze zaal voor zich winnen zegt veel. Dat deden ze vorig jaar overal: een grote verdienste die onderstreept hoezeer deze prijs ze toekomt. Er staan een paar duizend man en toch wil Twan ook de laatste pluchepakkers zien staan. Jawel, daar staan ze op en die hele cirkelpittende Buma-zaal gaat thunderrrr. Zuurpruimen kunnen tegenwerpen dat popmuziek anno 2014 wel erg plat is geworden. En dan hebben ze een punt.

DE FOTO: