#DTRH14: Half Moon Run test nieuw werk

Indie hitfolkies op hun best met veel percussie

Atze de Vrieze ,

Tijdens Lowlands was het Canadese Half Moon Run de grote verrassing in de kleine tent. Bij het kleine broertje Down The Rabbit Hole mag de band dus aantreden in de grote tent. Dat is logisch. Zeker omdat de band inmiddels een radiohit verder is. Publieksfavoriet?

HET CONCERT:

Half Moon Run, Down The Rabbit Hole, Hotot, zaterdag 28 juni 2014

DE ACT:

Het duurde even voor het bestaan van Half Moon Run tot ons doordrong. Al in het voorjaar van 2012 kwam hun debuutalbum Dark Eyes uit, maar het duurde tot vorig jaar Lowlands voor Nederland naar ze ging luisteren, zeker toen single 'Full Circle' vervolgens door 3FM opgepikt werd.

HET NUMMER:

Het is inderdaad een pakkend nummer; indiefolk met prachtige harmonieuze zang, een muzikale soft touch, maar wel veel ritmische power. Local Natives voor de meisjes. Even goed kijken, hoe zit het nu? Op de beste momenten bestaat Half Moon Run voor 75% uit percussie, maar de drummer links speelt met 1 hand ook nog bas op een synth. In de basisopstelling heeft de band eigenlijk twee halve drummers. Klinkt onlogisch, maar het werkt opvallend genoeg.

 

HET MOMENT:

Na een sterke start zoekt Half Moon Run wel erg vaak de kleverige kant op. Tot 'Call Me In The Afternoon', een song die door de band fysiek tot een hoogtepunt gebracht wordt. Zanger Devon Portielje (ergens Nederlandse roots?) veegt de Scandinavische lok uit zijn ogen, glundert en laat zich omhelzen door zijn bandgenoot, die sowieso de showman van het stel is. Eindelijk komt er een beetje energie vrij.

OOK OPMERKELIJK:

Zou de band al denken aan een nieuwe plaat? Jazeker, er staan zelfs als twee nieuwe liedjes op de setlist. Het eerste heet 'Turn Your Love' en is niet heel opvallend. Het tweede, 'Figure Out', zou zomaar eens een nieuwe hit kunnen zijn. Het wordt behoorlijk stuwend gespeeld, zeker zo net na het traagste nummer van de set, 'Need It'. 

HET PUBLIEK:

Is de tent nu half vol of half leeg? In dit geval toch beslist half vol, met name in de tweede helft van de set is Hotot namelijk echt betrokken bij wat er op het podium gebeurt. 

HET OORDEEL:

Een van de belangrijkste trends de afgelopen jaren op Lowlands is het feit dat mensen graag fysiek bij een show betrokken willen worden. Dance acts werken goed, maar ook overweldigende bands als Imagine Dragons brengen energie op het veld. Op zijn piekmomenten (met trommelende zangers) is Half Moon Run ook zo'n band, op andere momenten is het wel erg braaf en netjes wat ze doen.

DE FOTO: