#BKS14: Op safari met The War On Drugs #BKS14: Op safari met The War On Drugs

Even aapjes kijken voor het optreden

, Bas van Duren

#BKS14: Op safari met The War On Drugs

Even aapjes kijken voor het optreden

Bas van Duren ,

Het gebeurt al sinds de eerste editie, maar het lukte maar niet om er een verslag van te maken. Tot vandaag. Iedere band die op Best Kept Secret speelt, krijgt de kans om nog voor het optreden op safari te gaan in Safaripark Beekse Bergen. Uiteraard is dat een mooi ontspanmomentje voor de band en iets dat het liefst in eigen kring wordt gedaan, zonder van die vervelende journalisten. Bij The War On Drugs mochten we wel mee. Het werd een trip die de band nog lang zal heugen...

Ver verscholen achter het hoofdpodium, bevindt zich het artiestengedeelte. Kleedkamers, douches, catering, massagesalon; aan alles is gedacht. Zo ook een trip door Safaripark Beekse Bergen. Een service die kostenloos wordt aangeboden en voor blij verraste gezichten zorgt bij de muzikanten die deze drie dagen hier spelen. Een welkome afwisseling van de hectiek van het touren en de animo is groot. En niet alleen bij de bands zelf.

In de ontvangstruimte van de Beekse Bergen zitten de chauffeurs en begeleiders van het safaripark te wachten op de afspraken. Franz Ferdinand heeft aangegeven op safari te willen en Stijn en Jannah, de twee jongsten van de groep, geven meteen aan de Schotse band te willen doen. Gisela, een iets oudere vrouw mag de andere band van vandaag doen: The War On Drugs. Op de vraag of er een verslag mag worden gemaakt, komt het antwoord dat er eerst toestemming moet zijn van 'the boss'. Dat is zanger en frontman Adam Granduciel, gewapend met een prachtige vintage camera en een Kodak wegwerpcameraatje. Hij vindt het prima, en voor we het weten zitten we met zijn allen in een open jeep, op weg naar het park. 

Luttele minuten later rijdt de jeep onder de entree van het park door: twee enorme slagtanden vormen een boog en het park windt er geen doekjes om: het eerste dat de Amerikanen te zien krijgen is een leeuwin in gevangenschap. "Ken je die sushi-tafels die de hele tijd rondgaan?", vraagt een van de bandleden. "Zo voel ik me nu ook." De stemming is opperbest en de grappen blijven maar komen. Bij het passeren van een impala, klinken al de woorden 'are they tame?', verwijzend naar de band Tame Impala.

Geen Tame Impala, maar verderop wel Franz Ferdinand in hun jeep. Zij staan met de allergrootste glimlach de giraffes te voederen met flinke stukken wortel. Gisela laat de jeep een stukje verder rijden waar een groep langnekken zich tegoed doen aan hooi in een hoge voederbak. De muzikanten krijgen ook wortel en de opdracht hun handen ver vooruit te steken en geen plotselingen bewegingen te maken, want de dieren zijn vrij schuchter. Dat valt wel mee: ze staren voornamelijk apatisch naar het oranje goedje, maar komen pas in actie zodra de jeep terug naar de grote groep rijdt. Daar staat Franz Ferdinand nog steeds. 'Just your average festival gig', roept David Hartley van The War On Drugs. 'We should put this on the rider', antwoordt Alex Kapranos van Franz Ferdinand. 'Yeah, we wanted 14 giraffes, not 13!'

Na een bliksembezoek aan de olifanten en een vogeltuin, is het tijd om terug te keren. Een goed half uur dieren kijken, heeft de toch al best losse Amerikanen alleen maar losser gemaakt. Dit maakt het Best Kept Secret Festival voor de muzikanten een beleving die zeer afwijkt van veel andere festivals. Of een safari het spelplezier ten goede komt? Daar komen we vanavond om kwart voor negen pas achter.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12