3voor12 Checklist (week 29): o.a. Death from Above 1979, Jungle en Alt-J 3voor12 Checklist (week 29): o.a. Death from Above 1979, Jungle en Alt-J

Elke week de beste muziek

, Ralph-Hermen Huiskamp

3voor12 Checklist (week 29): o.a. Death from Above 1979, Jungle en Alt-J

Elke week de beste muziek

Ralph-Hermen Huiskamp ,

Ligt het bier en de wijn al koud en de hapjes al bijna op tafel? 3voor12 heeft zoals elke week weer lijst laten samen stellen door kenners en liefhebbers met alle muziek die je deze week gehoord moet hebben. Ideaal om je weekend mee in te gaan dus. Deze week o.a. de comeback single van Death From Above 1979, de verrassende nieuwe Alt-J en nog tien andere tracks of albums.

1. (-) Death from Above 1979– Trainwreck (track)
Het was al even bekend dat Death from Above 1979 weer met nieuw werk bezig was. De band ging in 2006 uit elkaar, maar is sinds 2011 al weer live shows aan het doen. De eerste single van het aanstaande album is meer poppy dan alles wat ze tot nu toe maakten, maar daarmee zet de band zich wel meteen voor een veel groter publiek op de kaart. Dansbare punk, en nu nog ideaal om mee te blèren ook.

2. (-) Jungle – Jungle (album)
Een van de grote nieuwkomers van dit jaar. Geholpen door hun geheimzinigheid, maar vooral door hun ijzersterke liveshow gonst het al vanaf januari rond deze Britten. Nu het album eindelijk uit is, is het misschien zelfs een klein beetje teleurstellend, want het is lang niet zo spannend als de show deed hopen. Als album is het allemaal wat veel van het zelfde. Maar als je het per track bekijkt staan er gewoon 12 hele toffe nummers op. Je moet ze alleen niet keer op keer achter elkaar luisteren.

3. (6) Spoon – Do You (track)
Vier weken terug hadden we Rent I Pay, de eerste single van het nieuwe Spoon album al in de Checklist, en nu de tweede uit is duikt die ook meteen op in de lijst. Hij is inmiddels zelfs drie plekken gestegen. Weer heeft de band de balans weten te vinden tussen een strakke swingende begeleiding en nonchalante, maar dwingende zang die meteen de aandacht weet te grijpen. Het achtergrondkoortje en de claps maken het een perfect zomernummer.

4. (-) Reigning Sound - Falling Rain (album)
Greg - Oblivian - Cartwright is terug met zijn eerste album in vijf jaar (en zijn eerste op Merge). Garage rock 'n roll met ditmaal meer soul, maar wederom gegoten in klasse liedjes door deze zwaar onderschatte songwriter uit Memphis, Tennessee. Het album staat op de Luisterpaal.

5. (-) Alt-J – Left Hand Free (track)
Wat? Heeft Alt-J voor het nieuwe album zichzelf in een Amerikaanse garage opgesloten met een slof sigaretten? Left Hand Free klinkt rommeliger dan hun oudere werk, en kan maar zo een feel good zomerhitje worden als het onder een reclame wordt gezet. Voor de oude fans die in paniek de band demonstratief gaan ontvolgen op social media: geen nood, de rest van het album klinkt gewoon nog heel erg Alt-J.

6. (5) The Acid – Liminal (album)
Ry Cuming is een druk baasje. Met Frank Wiedemann touren als Howling, solo als Ry X, en met zijn band als The Acid. Met die laatste heeft hij nu ook een album uit. Trage, slepende tracks, met soms verwoestende synths die overal doorheen bulderen. Een kruising tussen James Blake en Bon Iver, maar een stuk spannender dan al die acts die de laatste tijd opduiken en datzelfde proberen. Vorige week nog uitverkozen tot Album van de Week en nog even te luisteren op de Luisterpaal.

7. (-) Typhoon, Live @ Woo Hah!
Zijn album wordt overladen met positieve kritieken, werd bij ons uitverkozen tot album van de week, en zette de Zwolse rapper weer helemaal op de kaart. Zijn live-shows maken zijn status allemaal maar groter, hij pakt iedereen moeiteloos in. Zo ook op het kakelverse hiphopfestival Woo Hah! Afgelopen weekend. Het concert is hier terug te zien. 

8. (2) Eno and Hyde – High Life (album)
Alweer een plaat van Brian Eno en Underworlds Karl Hyde? Begin mei verscheen nog het album Someday World van de twee elektronicapioniers en dat was op zijn zachts gezegd nogal teleurstellend. Niemand zat er dus ook echt op te wachten om amper twee maanden later weer een album van ze op te zetten. Gelukkig hebben we het wel gedaan, want het is een ongelooflijk goed album. Het hele album is opgenomen in vijf dagen en heeft misschien daardoor wel een enorm losse live-feel. De tracks lijken minutenlange verkenningen van een simpel, klein idee. Een kort melodietje, een Afrikaans aandoend ritme, en dan maar gewoon gaan. Waarschijnlijk het mooiste wat Eno in lange tijd heeft afgeleverd.

9. (-) Great Minds Live @ Woo Hah!
Nog meer muziek vanuit het Tilburgse festival. En al weer met een Zwols randje. Supergroep Great Minds zette daar een spetterende show neer, terwijl het vanaf de eerste minuut al ongelooflijk hard begon te regenen. Aan de andere kant, het publiek dat wel bleef staan ging er volle bak voor, wat de rappers en band alleen maar aanwakkerde om nog meer geven. Geen nood voor de mensen die van suiker waren: de show is op onze site terug te zien.

10. (-) Superfood – Right on Satellite (track)
Telkens als iedereen het er over eens lijkt te worden dat Britpop hartstikke dood is staat er wel weer een bandje op die het tegendeel bewijst. Nu is de beurt aan Superfood, die met Right on Satellite laat zien dat je met goed naar de grote jaren negentig bands luisteren genoeg inspiratie op kan doen om zelf bijna twintig jaar later met iets fris te kunnen komen.

11. (-) Tessela – Rough 2 (track)
Met Hackney Parrot leverde Tessela vorig jaar al een track af die het nogal goed deed in het clubcircuit. Met Rough 2 rekt hij de grenzen nog wat verder op, maar deze nieuwste van hem zal ongetwijfeld weer mensen aan het zweten krijgen.

12. (-) Theo Parrish – Footwork (track)
Afgelopen weekend stond Parrish, met band, op Pitch. Van te voren wist niemand wat te verwachten, het bleek een grote funk jam te worden die los begon en steeds meer naar een bijna housy climax werkte. Niet verrassend dat Footwork een van de hoogtepunten vormde. De dansers uit de clip stonden overigens ook op het podium afgelopen weekend.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12