3voor12 Checklist (week 19): o.a. Damon Albarn, Curtis Harding en DJ Rashad

Elke week de beste muziek

Ralph-Hermen Huiskamp ,

Met het weekend voor de deur is het tijd voor een nieuwe 3voor12 Checklist, de chart met de beste muziek die je deze week gehoord moet hebben. Damon Albarn dendert meteen naar 1 met zijn solodebuut, de rammel soul van Curtis Harding komt binnen op 2, en verder alles wat tussen gierende garagerock en pompende techno zit. Alles in een playlist, dus perfect om je vrijdagmiddagborrel mee te omlijsten. Weekend!

1. Damon Albarn – Everyday Robots (album)
Het duurde even, maar eindelijk is Damon Albarn nu echt solo gegaan. Worstelend met alle grote levensvragen, soms vervreemd van wat hij omzich heen ziet, dan weer geraakt door een ontmoeting met een olifant. Afgelopen week stond hij bij Jools Holland met volle band, inclusief gospelkoor. Maar laat je niet misleiden, de rest van het album is een stuk minder opgewekt. Maar zeker niet minder mooi.

2. Curtis Harding – Soul Power (album)
Naast een schijnbaar onuitputtelijke bron voor goede garagebandjes heeft Burger Records schijnbaar ook een goed oor voor soul. Want op de nieuwe plaat van Curtis Harding brengt de zanger soul zoals soul ooit bedoeld was. Broeierig, met swingende koortjes en blazers, en een dijk van een stem. Oh, en natuurlijk nog steeds met rammelende gitaren. Het blijft Burger Records natuurlijk. Het volledige album luister je nu op de Luisterpaal.

3. DJ Rashad - We On 1 (track)
Vorige week overleed Dj Rashad. 34, veel te jong, en natuurlijk doken er meteen verhalen op over een overdosis. Die berichten zijn inmiddels ontkracht, het was een bloedprop in zijn been die het vroegtijdig overleden veroorzaakte. Om het allemaal nog wat wranger te maken kwam er vlak na zijn dood een nieuwe single uit, die ook nog eens ontzettend goed is. Treurig.

4. Röyksopp & Robyn - Do It Again (track)
Robyn heeft de bijzondere gave om popmuziek te maken die plat genoeg is om in een skihut gedraaid te worden, en tegelijkertijd de zuurste muzieksnob blij te laten stuiteren achter zijn kaasplankje. Op d’r nieuwste samenwerking met Röyksopp flikt ze’m weer.

5. David Byrne - Fantastic Man (track)
Vorig jaar bracht David Byrne’s label een compilatie uit van de Nigeriaanse funkheld William Onyeabor. Ietwat onverwacht werd de plaat een enorm succes. Er werden documentaires over de artiest gemaakt, en ontzettend veel artiesten noemden hem als grootste ontdekking van 2013. Dit weekend voert de voormalig frontman van de Talking Heads de muziek van de Nigeriaan uit, ondersteund door een allstarband met sessiemuziekanten, en leden van o.a. LCD Soundsystem en Hot Chip. Afgelopen week kwamen ze al even oefenen bij Jimmy Fallon.

6. Sonic Avenues – Mistakes (album)
Gierende gitaren? Check. Een drummer die zijn stokken bijna doormidden slaat? Check. Een zanger die zijn longen eruit schreeuwt? Check. Goede liedjes? Check. Veel meer is er eigenlijk ook niet nodig. Nou ja, een stuk of wat biertjes zouden er wel lekker bij zijn.

7. Chad VanGaalen - Shrink Dust (album)
Chad VanGaalen kiest vaak voor de moelijke weg. Hoewel in de kern zijn liedjes mooie, klassieke popliedjes zijn, gooit hij er altijd een pittig psychedelisch sausje overheen waardoor lang niet iedereen ze meteen trekt. Alsof hij als kind in een ketel met LSD is gevallen, en nu dus nooit meer mag als het ergens wordt uitgedeeld. Goed nieuws voor mensen die al jaren proberen in te stappen: zijn nieuwste is niet alleen zijn meest toegankelijke en misschien wel het mooiste: hij staat op de Luisterpaal. Wel zo makkelijk.

8. Oneohtrix Point Never - Commissions I' (album)

Naast zijn eigen albums schrijft Oneohtrix Point Never geregeld muziek in opdracht. Voor musea, eenmalige uitvoeringen, etc. Een selectie hiervan werd uitgegeven op Record Store Day, en staan inmiddels op Spotify. Iets makkelijker dan je van hem gewend bent, maar nog steeds prachtig.

9. Gesloten Cirkel - Submit-X (track)
Als er iets is waarin I-F uitblinkt, is het wel zijn ongekende gave om overal de tofste pareltjes op te duiken. Natuurlijk is hij een beest als het gaat om italo en disco, maar op zijn eigen label brengt ook dingen uit die daar buiten vallen. Zoals deze wave-electro uit, uhm, Rusland. Echt waar.

10. Movement – Ivory (track)
Veel van de hippe jongens die massaal op r&b zijn gedoken lijken te zwelgen in zelfmedelijden. Hartstikke zielig voor ze, maar soms ook wat voor ons, als luisteraar. Movement pakt het anders aan. De muziek van dit Australische trio zit vol opgekropte energie, die er maar niet uit lijkt te komen. Totdat de 80’s-gitaar het nummer dwars door midden scheurt. Zonde dat het dan meteen voorbij is, hopelijk duikt er een handige knutselaar op om het nummer wat te verlengen.

11. The Emperor Machine - Like A Machine (album)
Het heeft even geduurd, maar er komt een nieuw album van The Emperor Machine. En waar de Amerikaanse producer vroeger enkel hardware gebruikte, heeft hij inmiddels een iMac zijn studio binnen gelaten. Muzikaal verandert dat gelukkig weinig. Nog steeds maakt hij disco voor aardedonkere kelders. Mocht je niet meteen omvergeblazen worden, probeer het dan nog eens op een wat hoger volume. Nog niet? Nog harder dan.

12. Bart Skils - My Part of Town (track)
Een nieuwe Bart Skills als afsluiter van de Checklist van deze week. Mochten alle voorgaande nummers je nog geen zin hebben gegeven om je een club in te storten, dan is dit waarschijnlijk het laatste zetje dat je nodig had.