3voor12 Checklist (week 12): o.a. War On Drugs, Chet Faker en Future Islands

Elke week de beste muziek

Redactie 3voor12 ,

Met het weekend voor de deur is het tijd voor een nieuwe 3voor12 Checklist, de wekelijkse chart met de beste muziek die je deze week gehoord moet hebben. War On Drugs verovert deze week met achteloos gemak de koppositie en Chet Faker klimt een stukje. De 'must see' van deze week is het waanzinnige optreden van Future Islands bij David Letterman. Veel luisterplezier en een goed weekend gewenst!

1. (-) War On Drugs – Lost In The Dream (album)
Lost In The Dream is een prachtig meeslepend en melancholisch ablum met een fijne rootsy Boss-feel en een prominente rol voor de saxofoon. En wat opent War On Drugs gedurfd met een nummer van bijna 9 minuten! Gaat dat zien tijdens Le Guess Who? Mayday! Album nu op de Luisterpaal.

2. (11) Chet Faker - Talk is Cheap (single)

Chet Faker is Australiër Nicholas Murphy, die eerder opzien baarde met een cover van No Diggity, twee liedjes in de Australische Song Van Het Jaar 2013 en een track met Flume. Faker maakt elektronische muziek met in R&B gedrenkte vocalen en speelt deze week op SXSW, waar hij een livesessie voor 3voor12 deed. Zijn album volgt in april en 2 mei staat hij in Bitterzoet.

3. (-) Future Islands – Seasons (live-uitvoering)

Het in Baltimore genestelde Future Islands komt eind deze week met een nieuw album. De titel is ‘Singles”. Of deze plaat echt alleen maar hitmateriaal bevat weten we over een dag of tien, maar de uitvoering van Seasons bij David Letterman is in ieder geval heel erg bijzonder.

4. (3) traumahelikopter – I Don’t Understand Them At All (album)

Het debuut ligt pas een jaar te rijpen, maar traumahelikopter stoomt gestaag door. I Don’t Understand Them At All combineert de bravoure van het debuut met aanstekelijke rock ’n roll-liedjes. Album op de Luisterpaal.

5. (11) Thomas Azier – Hylas (album)

Na jaren zwoegen in Berlijn heeft de zwarte synthpopprins eindelijk zijn debuutplaat afgerond. Het resultaat mag er wezen; Hylas was de afgelopen dagen het Album van de Week.

6. (-) Hallo Venray – Show (album)

We moesten er lang op wachten maar dan heb je ook wat; eindelijk levert een van Nederlands beste livebands weer eens een album af. Show is wederom een bundeltje opwindende dwarse rock, in de geest van Velvet Underground, Pavement, Bleach en Sonic Youth. Een must see op de Le Guess Who? Mayday! Album op de Luisterpaal.

7. (-) Diverse Artiesten – Doggtown Volume 1. (compilatie)

Guerilla Speakerz was het gehannes met de grote labels zat en richtte met eensgezinde artiesten een onafhankelijk label op. Zie daar; Doggtown. En sjongejonge, wat een opwindende bundel Dutch Bass is deze compilatie geworden. Check na het luisteren wel even of je organen nog zitten waar ze horen. Plaat op de Luisterpaal.

8. (-) Real Estate – Atlas (album)

Atlas leek de lijst uitgekukeld, maar dankzij SXSW spelen de ‘Jersey Boys’ zich weer in de kijker. En terecht; Atlas is een ambachtelijke gitaarplaat vol mijmeringen over het toen, nu en straks.

9. (-) Josbros - André Kuipers MP

De Utrechtse rapper Josbros deed het voorprogramma van Great Minds en is protégé van Jiggy Djé, dan kan je dus wat. André Kuipers MP staat vol met buitenaardse tracks: Een constante space waarin Josbros tot boven de Domtoren reikt en als Utregse UFO-piloot een boks aan Neerlands bekendste astronaut uitdeelt. Plaat op de Luisterpaal.

10. (-) The ACID – Animal (single)

Het producerscollectief The Acid, bestaand uit Steve Nalepa, Adam Freeland en Ry X, tekent voor de meest vervreemdende single van de week. We verklappen niks, maar wees op je hoede als je dit luistert. Horen is geloven!

11. (-) SBTRKT – KYOTO (track)

SBTRKT heeft een nieuwe, sfeerrijke EP gelanceerd waar deze track vanaf is getrokken. KYOTO is een slepend, duister en lichtongemakkelijk visitekaartje.

12. (-) HydroBoyz – Hennezzy (single)

Tijdens de show van HydroBoyz op Appelsap 2013 leek vooral mentor/pappa Rotjoch bevangen door de Hennessy, waardoor hij een Amsterdamse ‘nipplegate’ op zijn naam schreef. Enfin, het collectief uit Zuid-Oost schrijft nu een ode aan het verraderlijke drankje. Rappers Hydro en MocroManiac gaan hierna ieder hun eigen weg en daarmee is Hennezzy hun zwanenzang als collectief. En die gaat, hoe kan het ook anders, over drankmisbruik; met humor, bravoure en arrogantie gebracht. Proost!

De 3voor12 Checklist is met natte vinger en op geheel ondemocratische wijze samengesteld door de 3voor12 redactie met input van Ingmar Griffioen, Erik Zwennes, Gijsbert Kamer, Sjoerd Huismans, Rene Passet, Joost van Beek, Roosmarijn Reijmer, Menno Visser, Norbert Pek, Reinier Bruijne en Derek van Winsen.