Instagram-interview Major Lazer: over kontschudden, Jamaica en het zoontje van Diplo

Reggae-superheld-commando scoort Megahit en krijgt eigen tekenfilm op Fox

Timo Pisart ,

Met Major Lazer-album nummer twee, dat nu in de winkels ligt, hebben Diplo en de zijnen zichzelf definitief een sterrenstatus toegemeten: ze werken met de groten der aarde (van Bruno Mars tot Shaggy tot Pharrell), zwemmen in het geld en krijgen de vrouwen zover om álles voor ze te doen. Maar hun Jamaicaanse hart zullen ze nooit verliezen. Dat alles zie je terug in de Instagram-feeds van Diplo, Jillionaire en Walshy Fire. Het trio geeft toelichting op hun eigen foto's.

Vertel: wie is deze gentleman?
Diplo: "Dat is Johnny Osbourne, die we hebben gesampled op Jah No Partial. Hij is een levende legende in de reggae en de dancehall, nog altijd relevant en een fantastische man. Ik kan me herinneren dat ik zijn hotelkamer in Londen binnenkwam en hij net een stel dames had binnengelaten. Hij doet nog altijd z'n ding, terwijl hij dik in de 60 is."
Walshy Fire: "Flux Pavilion maakte daar iets fantastisch van. Om de reactie van Johnny te zien toen hij de track voor het eerst hoorde? Dat was onvoorstelbaar, hij was zó dankbaar."

Hij is een belangrijk onderdeel van de dancehall en reggae-geschiedenis, hopen jullie het publiek zo te doceren?
Walshy: "Jazeker. Sinds dag 1 moedigen we mensen aan om in de geschiedenis te duiken en Johnny Osbourne uit te checken."
Diplo: “Ik ontmoette zijn producer Prince Jammy op Jamaica, die gaf me de originele banden met losse zangpartijen. Dat is héél bijzonder, normaliter kun je nooit sporen gebruiken van zulke oude platen.”

Weten jullie wat ik het meeste aantrof op jullie Instagram-feed?
Jillionaire: "Billen!"
Diplo: "Ah, deze is van een show met 2 Chainz in een spookhuis. Het feest was waanzinnig, en toen ik backstage aan het chillen was met een dame vroeg ik haar dit te doen naast een raar monster-ding. Pretty cool, hè?"

Het begon met de track Express Yourself, toch?
Diplo: "Ja, ik kom uit de dj-wereld van de VS, dus mijn nummers gaan alleen maar over meisjes. Ik doe dit werk voor de dansende dames. In de video voor Express Yourself vroeg ik ze dus om op hun handen te gaan staan en met hun kont te schudden. Dat zijn ze over de hele wereld gaan overnemen en daar droegen we Bubble Butt aan op. Nu zetten we die track gewoon aan en dit gebeurt, elke keer weer. We werken nu aan de video van Bubble Butt, die wordt gestoord en gaat een hele nieuwe revolutie teweeg brengen.”

Was het eng om hierop te klimmen?
Diplo grijnst. "Deze foto is 100 procent nep. Het is een Photoshop. Ik kwam langs het billboard op weg naar Coachella, hij staat eigenlijk maar een paar meter van de grond en ik zou op de foto veel groter moeten zijn, maar ik kopieerde de Drake-video Started from the Bottom om een statement te maken. Desalniettemin: het is bizar om jezelf op een billboard terug te zien."

Die albumtitel Free the Universe, mag ik dat ook als een statement zien?
Diplo: "Sure. We hebben politieke tinten, willen het universum bevrijden met onze muziek, de mindstate van mensen veranderen en laten zien dat je álles mag luisteren. Verder gaat Free the Universe vooral over de trilogie rondom superheld Major Lazer. In de eerste werd hij ontvroren om zombies te bestrijden, in dit deel maakt hij de sprong het heelal in. Komend jaar komt er een televisie-serie aan op Fox die alles zal verklaren. Ze hebben The Simpsons en Family Guy al, nu ook Major Lazer."

Een trilogie dus. Wat gebeurt er daarna?
Diplo lacht: "Daarna gaan we uit elkaar zoals Wu-Tang. Jillionaire maakt vervolgens een mode-gericht album, Walshy een hardcore dancehall-plaat en ik ga trance maken. Dan wordt Major Lazer opgebroken in de drie verschillende aspecten."

Dit is Jamaica, toch?
Diplo: "Ja, hier schoten we de video voor Watch Out For This (Bumaye). Op de trappen hadden we héél veel meisjes staan, op de eerste trede stond er eentje uit Zweden, daarboven een uit Finland, er was een model uit Kingston en ga zo maar door. Walshy ziet er hier nogal boos uit."
Walshy: "Ja, ik kijk vol walging omdat mijn ladyfriends niet op de foto staan."

Hoe werd Major Lazer eigenlijk ontvangen in Jamaica?
Diplo: "Met Watch Out For This kregen we voor het eerst liefde vanuit het blog dancehallreggae.com, en dat is een website die notoir bekend staat om cynische besprekingen. Ze vonden het geweldig, en het is nogal wat voor zo'n puristisch medium. Verder hebben we een crazy fanbase daar, onze eerste echte show op het eiland was gestoord met een paar duizend man."
Walshy: "Als Jamaicanen waarderen wat we doen, is dat mooi meegenomen maar onze enige intentie is om mensen een goede tijd te bezorgen. Ze moeten na onze shows zeggen "dit was de beste show óóit", dat is alles wat ertoe doet. Sommigen realiseren zich niet eens dat we dancehall en reggae maken."
Diplo: "In Frankrijk vroegen ze onlangs aan een stel jonge kids: wie is de meest begeerde act op het moment? Raad eens wat: Major Lazer."
Walshy: "Dit is het eerste project waaraan ik meewerk, waar op het internet ook écht op gehaat wat we doen. Sommigen snappen het niet of willen het niet snappen, sommige journalisten hebben het gevoel dat ze iets slechts móéten zeggen."
Diplo: "Een van de meest voorkomende kritieken op het moment: 'Major Lazer is niet Jamaicaans genoeg.' Waar slaat dat op? Ik denk dat onze vorige plaat de eerste reggaeplaat is die veel van deze journalisten hoorden. In de VS hebben we geen grote dancehall-markt."

Ah, een heuse Tiësto-attractie. Wat vind je van zijn muziek?
Diplo: “Hij is een goede vriend van ons, ik respecteer wat hij doet en dit is toch hilarisch? Een kermisritje in de VS genaamd Techno Power, en hij ziet er een beetje chubby uit. Eigenlijk is ie natuurlijk hartstikke afgetraind.”

De reden dat ik het vraag: onlangs zei je tegen de Huffington Post: "Dance is zo inwisselbaar, het zijn een stel Nederlandse dj’s met hetzelfde kapsel."
Diplo: “Tja, in feite ben ik ook Hollands en heb ik ook een dom kapsel. Je moet het niet als een belediging opvatten, er staan ook Nederlandse producers op Free the Universe, en acts als The Flexican en Partysquad hebben me altijd al beïnvloed. Jammer genoeg zijn het juist de inwisselbare dj’s uit Nederland die groot worden in de VS, of hun geluid verkwanselen om maar door te breken. Afrojack begon met een bepaald geluid, scoorde er talloze hits mee en daarom zijn mensen hem gaan kopiëren. Dat is toch niet waar het om draait? Voor veel van hen zal de deur sluiten, de kids hebben het al eens gezien en hoeven het niet nogmaals mee te maken. Je moet fris blijven! The Flexican doet dat, die introduceerde me ooit met de Dutch House. Ik kwam zo’n 7 jaar geleden met A-Trak mee, toen draaide The Flexican in Jimmy Woo een smeltkroes van hiphop en house zoals ik nog nooit had gehoord.”

Tenslotte: je zoontje, die ook regelmatig langskomt op je feed en nog meer likes scoort dan de billen, ook.
Diplo: “Ja, hij is toekomstig onderdeel van Major Lazer. In de VS ging hij mee op tour van San Francisco tot LA. Dat was saaier dan je denkt, hij is minderjarig en een nep-paspoort werkt nog niet omdat hij zo kort is. Ik sms regelmatig met ‘m en skype af en toe, maar nu is hij boos op me. Gisteren schreeuwde hij nog naar me en wilde hij niet eens met me praten. Natuurlijk mis ik hem, ik zal maar wat speelgoed voor hem kopen. Een stel houten klompen, denk ik.”