Amnesty-directeur: "Situatie hongerstakend Pussy Riot-lid erg zorgelijk"

Maria Aljochina in ziekenhuis en "slecht behandeld door medegevangenen"

Ingmar Griffioen ,

Pussy Riot-lid Maria Aljochina is een week na aanvang van haar hongerstaking in het ziekenhuis beland. Roosmarijn belde in 3voor12 Radio met Amnesty Nederland-directeur Eduard Nazarski. Hij reisde naar Rusland en hoorde van vrijgelaten bandlid Yekaterina Samutsevich hoe Maria slecht behandeld is door medegevangenen en daarna apart opgesloten is. Hij beschrijft de situatie als zeer zorgelijk: "Als je na een week hongerstaking in het ziekenhuis wordt opgenomen is dat schokkend."

Bewakers schijnen andere gevangenen tegen Aljochina opgezet te hebben, zo begreep Nazarski. Yekatarina Samutsevich vertelde hem dat de steun voor Pussy Riot heel belangrijk is. "Ze denken dat internationale steun ervoor zorgt dat ze niet strenger aangepakt worden. Maar ze maakt zich ook zorgen om de sfeer in Rusland en dat haar collega's niet vrijkomen. Ze heeft mij gevraagd of ik kan zorgen dat er nog een keer internationale steun komt."

Roosmarijn overhandigde samen met de directeuren van Lowlands en Amnesty al eens een petitie met 63.000 handtekeningen aan de Russische ambassade en Paul McCartney stuurt brieven. Wat kunnen we nog meer doen? Nazarski plant een nieuwe petitie en roept op om brieven te blijven sturen en de zaak kritisch te blijven volgen. "Het helpt ook om onze regering aan te sporen om vragen te stellen. Zodat onze minister van Buitenlandse Zaken merkt dat het hier leeft en het in gesprekken met zijn Russische ambtsgenoot aankaart."

Luister het hele interview met Eduard Nazarski hieronder terug. Meer informatie vind je op de site van Amnesty International Nederland.