De Russische ambassadeur kreeg de delegatie niet te spreken, ze mochten wel met de koffers met ruim 63.000 handtekeningen naar binnen. Ruim anderhalf uur later kwam de delegatie weer naar buiten, waarop Amnesty-directeur Nazarski de demonstranten toesprak: “We hebben lang gesproken met Alexander Fedorinov, de eerste politiek secretaris. We hebben ons onbegrip en verontwaardiging over de veroordeling van Pussy Riot goed over kunnen brengen. We hebben daarnaast aangedrongen op de vrijlating van de bandleden. We hebben het nog over Geert Wilders en Volkert van der G. gehad. Hij zal onze zorgen overbrengen maar we moeten doorgaan met actie voeren.”
Willem van Zeeland (3voor12): “Het voornaamste punt van Fedorinov was dat de belediging van godsdienst in Rusland veel zwaarder opgevat wordt dan in Nederland. We hebben gezegd dat we daar begrip voor hebben, maar dat dan toch blijft staan dat we twee jaar gevangenisstraf te veel van het goede vinden. Je kunt van zo'n man niet anders verwachten dan dat hij het Russische beleid verdedigt. Volgens hem hadden we ook een verkeerd beeld van de situatie. Pussy Riot is volgens Fedorinov veroordeeld voor het beledigen van de kerk, niet vanwege het spelen van dat nummer. Binnen twee weken moet er een datum voor het hoger beroep bekend worden, we hebben aangedrongen om dat snel te doen we hopen dat het wat oplevert voor Pussy Riot.”
Drie gitaarkoffers met 63.000 handtekeningen voor Pussy Riot
Amnesty International, Lowlands, 3FM en VPRO’s 3voor12 overhandigen petitie aan Russisch politiek secretaris
Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg, 3voor12radio-dj Roosmarijn Reijmer, 3voor12-eindredacteur Willem van Zeeland en Amnesty-directeur Eduard Nazarski hebben de ruim 63.000 handtekeningen die zijn opgehaald voor de vrijlating van leden van de Russische punkband Pussy Riot aangeboden aan Alexander Fedorinov, de eerste secretaris van de Russische ambassade in Den Haag. Van Eerdenburg: “We hopen dat Pussy Riot over een tijdje net zoals de Sex Pistols een lintje krijgt.”
"Sex Pistols zongen ook protestlied en kregen naderhand een lintje"
Eric van Eerdenburg (Lowlands): “We hebben het ook nog over de Sex Pistols gehad. Die zongen in 1977 het nummer God Save The Queen en zij waren als punkband een voorbeeld voor Pussy Riot. Ze maakten een nummer dat als een beleidging werd opgevat voor de koningin en voor het nationale volkslied. Naderhand kon koningin Elizabeth daar overheen stappen en kreeg de band een lintje voor hun bijdrage aan de Engelse maatschappij. Wie weet gebeurt dat met Pussy Riot ook nog ooit.”
Zo’n 35 demonstranten hadden zich voor de Russische ambassade in Den Haag verzameld. Ze stonden achter de door de politie geplaatste dranghekken. De demonstranten droegen karakteristieke Pussy Riot-maskers en scandeerden ‘Free Pussy Riot!’ Onder de demonstranten bevond zich ook D66-Kamerlid Vera Bergkamp, die met een aantal jongeren van jongerenvereniging Route 66 en de Jonge Democraten naar Den Haag was gekomen. Voor Bergkamp, nummer vijf op de lijst van D66, was het vandaag belangrijk om de verkiezingscampagne neer te leggen en hier aanwezig te zijn. “D66 is de partij van de persoonlijke vrijheid. We zijn hier om een statement te maken. Het enige dat Pussy Riot verkeerd heeft gedaan is het hebben van een mening. Zoals wij hier nu staan zouden we twee jaar strafkamp kunnen krijgen. Persoonlijke vrijheid is je grootste goed.”
De akoestische act Zero Sharp vermaakte de demonstranten tijdens de afwezigheid van Van Eerdenburg, Reijmer en Van Zeeland met What Does It Mean To You?, een nummer dat speciaal voor de actie gecomponeerd was. De Nederlandse actrice en zangeres Ilana Rooderkerk, bekend van soapserie Onderweg Naar Morgen, bracht samen met zangeres Anne-Lotte Masson en gitarist Erwin Wanders het nummer ten gehore. Daarmee traden ze eerder dit jaar ook al op het Alternatief Songfestival op, dat georganiseerd was door Amnesty, het COC en diverse politieke partijen om aandacht te vragen voor de mensenrechtensituatie in het land waar dit jaar het Eurovisie Songfestival plaatsvond, Azerbeidzjan. Ilana: “Amnesty heeft ons weer gevraagd hier te komen optreden. Het is extra mooi dat we hier nu staan, want Pussy Riot is natuurlijk ook voor de vrijheid.” Ze vertolkten nog drie nummers: Ironic van Alanis Morissette, Talking ‘Bout A Revolution van Tracy Chapman en Let It Be van The Beatles.
De handtekeningenactie startte afgelopen 17 augustus, de eerste dag van het Lowlandsfestival in Biddinghuizen. Op die dag werd bekend dat drie leden van Pussy Riot veroordeeld werden tot twee jaar strafkamp voor “hooliganism”. In februari dit jaar trad de band op in een kerk in Moskou en beledigde daarmee gelovigen volgens de Russische justitie. Daarop werd de band gearresteerd en veroordeeld.