De Zwarte Lijst uit het 3voor12 archief De Zwarte Lijst uit het 3voor12 archief

Hoogtepunten uit de zwarte muziek van Bob Marley tot Laura Mvula

, Redactie 3voor12

De Zwarte Lijst uit het 3voor12 archief

Hoogtepunten uit de zwarte muziek van Bob Marley tot Laura Mvula

Redactie 3voor12 ,

Met de Zwarte Lijst in de hand is 3voor12 in de archieven van de VPRO gedoken en heeft daar de de beste audio- en video-opnames opgeduikeld. Van de gierende gitaren van Jimi Hendrix uit 1970 tot de soulvolle jazzy singer-songwriter Laura Mvula, het nieuwe Britse talent dat dit jaar op Eurosonic stond. Met het oog op de Zwarte Lijst presenteert 3voor12 vandaag op Cultura24 een optreden van Jungle by Night, de negenkoppige Amsterdamse jonge honden die afrobeat, Ethiopische jazz, funk, dub en rock mengen.

Deze gehele week staat Radio 6 weer in het teken van de Zwarte Lijst: radioluisteraars hebben weer meegestemd in de samenstelling van muziek met soul-, jazz-, blues- en funkinvloeden vanuit een zwarte ziel. Hier een top 12 met live audio- en videoopnames van toonaangevende namen uit de muziekgeschiedenis.

1. Bob Marley live in Ahoy 1978
In 1978 speelde Bob Marley in Ahoy Rotterdam. Drie jaar later zou de de Jamaicaanse reggaezanger veel te jong sterven aan de gevolgen van kanker. Afgelopen zaterdag zond de VPRO de documentaire Marley uit over de reggae-legende.

2. Jimi Hendrix Jams 1970
In 1970 - vlak na het overlijden van Hendrix - maakte Wim Noordhoek, programmamaker en presentator voor de VPRO, samen met Caesar Glebbeek, toen voorzitter van de Hendrix-fanclub, een dertiendelige reeks over het gitaarwonder van Seattle. In zijn totaliteit meer dan drie uur radio, met veel unieke interviews en concertopnames.

3. Bobby Womack in De Wilde Wereld 1986
De inmiddels 69-jarige Bobby Womack begon zijn carrière in het begin van de jaren '60 en is inmiddels al 50 jaar actief in de muzikale wereld. Fons Dellen in gesprek met de soul-legende plus een paar akoestische tracks.

4. The Specials live op Lowlands 2010
De skaband uit Coventry stond op 2010 nog op Lowlands. En daar bewezen ze dat ze nog steeds in staat zijn om met dansbare ska en punkrock invloeden het publiek omver te blazen.

5. Gregory Porter op In To The Great Wide Open 2012
Al ver in de dertig was Gregory Porter toen hij drie jaar terug pas officieel debuteerde met het album Water. Inmiddels heeft de Amerikaan al een tweede soloplaat en verkoopt hij fikse zalen uit met zijn delicate, stijlvolle mix van soul en jazz.

6. Yellowman & Toots and the Maytals - Night Train 2001
De 57-jarige Winston Foster AKA Yellowman uit Jamaica is hier live te horen met de legendarisch skaband the Maytals. De band die in de jaren '60 de pioniers waren van het geluid van ska uit Jamaica. 

7. Sharon Jones & The Dap Kings op Pinkpop 2012
Sharon en haar Dap Kings bewijzen op Pinkpop eens te meer dat funk en soul uit de jaren '60 en '70 nog steeds een inspiratie kan zijn voor jong en oud.

8. Bad Brains live in Paradiso 1987
De Amerikaanse hardcore punk band die al vanaf 1977 de beste mix maakt van zwarte invloeden zoals funk, soul, hiphop en heavy metal is hier te zien in Paradiso. Tijdens het Tegentonen festival, het festival wat tegendraadse muziek in de spotlight zette zoals avant-garde, experimenteel en noisemuziek. Het laatste festival vond plaats in 1995.

9. Rodriquez 'Sugar Man' op Motel Mozaique 2007
De Amerikaanse folkmuzikant maakte in de jaren '70 twee albums en besloot daarna een punt achter zijn muzikale carrière te zetten. In de vergetelheid geraakt werd hij in 1990 door fans uit Zuid-Afrika gesmeekt om weer muziek te maken. Vervolgens maakte hij een doorstart en in 2012 won de documentaire over zijn leven Searching For Sugar Man een Oscar.

10. Staff Benda Bilili op Le Guess Who? 2009
Staff Benda Bilili is een groep straatmuzikanten uit Kinshasha, Kongo. De band is vooral geïnspireerd door rhythm & blues en reggae. De basis van de Afrikaanse band bestaat uit vier zangers op leeftijd, die ondersteund worden door een jongere bezetting. Alle vier zijn op jonge leeftijd door polio in een rolstoel beland. Helaas is de band dit jaar uit elkaar gegaan, maar ze zijn hier nog live te zien op Le Guess Who? in 2009.

11. Saul Williams - Behind Closed Doors (Liftsessie mei 2005)
Saul Williams is de Amerikaanse alleskunner acteur, dichter, schrijver en muzikant. In 1996 won hij een van de grootste dichtwedstrijden in de VS. In 1998 vertolkte hij de hoofdrol in de film Slam die in de fimprijzen viel op zowel het Cannes als het Sundance Festival. De getalenteerde Amerikaan werkte onder andere samen met artiesten als the Fugees, Nas en Erykah Badu. De duizendpoot is vooral bekend in de muziekwereld als maker van alternatieve hiphop. In 2007 bracht hij het album The Inevitable Rise and Liberation of NiggyTardust! Twee jaar eerder nam hij plaats in de 3voor12 lift voor deze sessie.

12. Laura Mvula op Eurosonic 2013
De 26-jarige Laura Mvula - geboren als Laura Douglas - woont in Engeland, ze groeide op in het kerkkoor, koestert haar Afrikaanse roots, heeft een overduidelijke liefde voor jazz en werd opgeleid tot klassiek componist/arrangeur. Hier in januari nog te zien op Eurosonic, waar ze ook bij Roosmarijn in de studio in Vera te gast was (check die opname hier). Atze de Vrieze over haar ESNS-optreden: "De goedlachse Mvula met haar imponerende bijna-kale kruin en verengewaad is juist spaarzaam en spannend met haar arrangementen." Deze maand verscheen haar debuutalbum Sing To the Moon.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12