Nouveau Vélo brengt healing pop: "Muziek voor de ziel" Nouveau Vélo brengt healing pop: "Muziek voor de ziel"

Een must see op The Sound of the Dutch Underground

, Paul Bijkerk

Nouveau Vélo brengt healing pop: "Muziek voor de ziel"

Een must see op The Sound of the Dutch Underground

Paul Bijkerk ,

Maak kennis met Nouveau Vélo. De twintigers uit Helmond staan deze donderdag op het festival The Sound of the Dutch Underground in de Melkweg en met de nieuwe EP Daze mogen ze zich gerust één van de aanstormende bands van die Dutch Underground noemen. De Eindhovenaren mag zich dit jaar al bewijzen op Incubated, Le Mini Who? en de randprogrammering van Motel Mozaique. 3voor12 sprak met bassist Bart Haverkort over de EP Daze, die nu op de Luisterpaal staat.

De band is moeilijk onder één noemer te vangen. Shoegaze pop, dromerige indie en new wave-invloeden. "Het is gewoon voor bands altijd lastig om te omschrijven wat voor genre het is, dus hebben we zelf maar een genre bedacht: healing pop vonden we een mooi uitgangspunt, muziek voor de ziel. Wij verspreiden onze muziek niet echt met een hele duidelijke boodschap. Ik kan niet vertellen hoe je onze muziek moet beleven. Dat moet ook zo zijn, iedereen mag een unieke luisterervaring hebben, elk individu mag er anders naar luisteren."

Nouveau Vélo was toe aan een nieuwe serieuze stap en besloot voor de zomer van 2012 een nieuwe EP op te nemen. Die moest wel op vinyl verschijnen en goed gemasterd worden. De keuze voor Subroutine als label werd gemaakt na een avondje bier drinken met de mannen van het label, dat zich voornamelijk richt op de underground scene van Nederland.

De nieuwe EP
"De eerste EP was Moestuin, we waren in die periode nog erg zoekende, maar wel tevreden met waar de band toe in staat was. Met Daze wilden we er een serieuzere naam aan hangen. De EP is wel donker met een optimistische gloed. De teksten refereren aan dingen uit ons eigen leven." Alle nummers zijn opgenomen op een ouderwetse digitale 8-sporenrecorder en gemasterd door producer Andy Hodge. De mini-LP is volgens Bart wat minimalistischer en donkerder geworden.

De Helmonders noemden eerder als inspiratie hun vijf gouden platen: the Velvet Underground, Clap your Hands Say Yeah, Pavement, Sigur Ros en Paul Simon. De band heeft niet specifiek één bepaalde muzikale inspiratiebron. "We hebben allemaal wel een heel goed gevoel bij The Feelies, een punkrockband uit de jaren '80. Vooral bij het nummer Crazy Rhythms hebben we allemaal een heel goed gevoel."

Het jaar 2013
Haverkort: "We spelen gewoon heel graag, we zijn al jaren vrienden, Nouveau Vélo wil vooral ongedwongen hele mooie dingen maken. Het is al fantastisch dat we bijvoorbeeld in de Melkweg mogen spelen, toen ik op mijn veertiende een gitaar kocht had ik hiervan gedroomd, maar niet bedacht dat dit reëel zou zijn." 

Na de demo Courgette werden ze in 2011 gepresenteerd in de Club 3voor12 in Eindhoven. Binnen een jaar kwam de band met eerste EP Moestuin. Met optredens op onder andere Incubate en de Popronde komt de healing popband deze maand met de tweede EP Daze.

De optredens voor de band beginnen langzaam te lopen. Zo staan ze 5 april op een Incubated avond in Tilburg, 6 april in het randprogramma van Motel Mozaique in Rotterdam, 25 april spelen ze mee op de EP releaseparty van Wolvon in Groningen en op 18 mei zijn ze te bewonderen op Le Mini Who? in Utrecht. Luister Daze op de luisterpaal!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12