De Paus in 10 tracks De Paus in 10 tracks

Met o.a. The Subs, Elbow, The Damned & James Dean Bradfield (Manic Street Preachers)

, Paul Bijkerk

De Paus in 10 tracks

Met o.a. The Subs, Elbow, The Damned & James Dean Bradfield (Manic Street Preachers)

Paul Bijkerk ,

115 kardinalen gaan vandaag in de Sixtijnse Kapel in conclaaf om te beslissen wie de opvolger wordt van Benedictus XVI. Wie mag de 266ste paus worden die het katholieke geloof gaat vertegenwoordigen? De tien favoriete albums van voormalig paus Joseph Aloisius Ratzinger waren al bekend en voordat de witte rookpluimen uit de schoorsteen in Vaticaanstad verschijnen, heeft 3voor12 een top 10 voor je met liedjes opgedragen aan of tegen de geestelijke vader van het katholicisme.

De Paus-lijst
1. Party Harders vs The Subs - The Pope of Dope

De Belgische electroband bracht dit nummer met Party Harders uit in 2010 als eerste single voor de lancering van hun tweede album. Bijzonder aan dit nummer is dat het als enige nog bewaard is gebleven van de liveset van het tweede album, de rest van het album stond op een laptop die uit een auto is gestolen.
2. Tim Minchin - The Pope Song
Deze Brits-Australische muzikale cabaretier en tevens acteur, maakte in mei 2012 dit anti-katholieke nummer naar aanleiding van het misbruik van kinderen binnen de katholieke kerk. Er ontstond enorme ophef in Engeland naar aanleiding van het nummer, zelfs de BBC gaf er uitgebreid aandacht aan.
3. Henk Spaan & Harry Vermeegen - Popie Jopie 
Dit nummer werd in 1985 een hit, Harry Vermeegen en Henk Spaan maakten de pausparodie voor hun programma Pisa, wat overigens eigenlijk een satire over sportjournalistiek betrof. Pisa stond voor 'alles wat scheef is'. Na de overstap van de VARA naar Veronica werd de naam van het programma veranderd in Verona.
4. The Damned - Anti-Pope
In november 1979 lanceerde de punkrockgroep The Damned uit Engeland hun derde album Machine Gun Etiquette. De band stond vooral bekend om hun rebelse optredens. Het nummer Anti-pope is nooit als single uitgegeven.
5. James Dean Bradfield (Manic Street Preachers) - Say Hello to the Pope
In 2005 startte de voormalig leadzanger van Manic Street Preachers zijn eigen soloproject. Hij bracht zijn soloplaat in 2006 uit met dit nummer erop. Album The Great Western reikte tot nummer 22 in de Engelse hitlijsten.
6. Elbow - An Audience With The Pope

Op het vierde studioalbum van Elbow, The Seldom Seen Kid, bracht de alternatieve Britse band het nummer An Audience Withe The Pope uit. Ook dit nummer is nooit als single uitgebracht, maar het werd wel bij hun optredens regelmatig gespeeld. Hier een versie samen met het BBC Concert Orchestra uit 2008.
7. Melvins and Lustmord - The Bloated Pope
The Bloated Pope is in 2004 uitgegeven op het album Pigs of the Roman. De legendarische band Melvins werkte voor dit project samen met Lustmord. De naam van het album verklapt al welk punt de muzikale kruisbestuiving wil maken.
8. Mike Bones - Pope John Paul
Singer-songwriter Mike Strallow, beter bekend als Mike Bones, is vooral in de undergroundscene in New York een gevestigde naam. Hij werkte onder andere samen met Antony and the Johnsons en Soldiers of Fortune. Dit nummer bracht hij in 2007 uit op zijn debuutablum The Sky Behind The Sea.
9. Anti-Flag - Fuck The Pope
De Amerikaanse punkrockband Anti-Flag uit Pittsburgh, Pennsylvania staat vooral bekend om zijn linkse politieke idealen. De band schuift niet onder stoelen of banken dat ze sympathisanten van Greenpeace en Amnesty International zijn. Het nummer dat in 1993 op de EP Rock 'n With Father Mike verscheen, heeft verder geen uitleg nodig. Luisteren!
10. Electric Six - Chocolate Pope
Deze zeskoppige rockband uit Detroit is vooral bekend van de hit Gay Bar. Het korte nummer Chocolate Pope stond als afsluiter op hun album Switzerland uit 2006.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12