Tien tips voor Valkhof Festival 2013

Met o.a. Cashmere Cat, Moon Duo, Warm Soda en Coely

Tim Schakel ,

Zaterdag 13 tot en met vrijdag 19 juli is het tijd voor het gratis toegankelijke Valkhof Festival in Nijmegen, dat voorgaande jaren nog bekend stond als De Affaire. Door de vele acts kunnen wij ons voorstellen dat jullie door de bomen het bos niet meer zien. Daarom geeft 3voor12 tien tips, die zeker de moeite waard zijn om naar te kijken.

Cashmere Cat
Deze Noorse DJ maakte al indruk op Eurosonic Noorderslag en het Best Kept Secret Festival. Afgelopen weekend stond hij nog op Pitch en binnenkort is deze veelzijdige hipster dus te zien op het Valkhof Festival. Zijn remix van R&B zanger Miguel wordt gezien als één van de betere remixen van het afgelopen jaar. Live staat hij bekend om zijn uitstekende plaatkeuzes en zijn mix van electronica met hiphop zorgen er zelfs voor dat mensen maar al te graag willen crowdsurfen. 

Moon Duo

Moon Duo is een samenwerking tussen twee geliefdes: Eric 'Ripley Johnson' (Wooden Shjips) en zijn vriendin Sanae Yamada. Verwacht hypnotiserend gitaargeluid, gelaagde toetsenpartijen, psychedelische loops en heel veel reverb. Alle ingrediënten voor een goede trip zijn hier aanwezig. Een uitstekende live band en een absolute aanrader voor de shoegaze en/of spacerock liefhebbers.

Colin Stetson

We kunnen Colin Stetson een muzikaal fenomeen noemen. In zijn eentje op het podium weet hij de meest experimentele geluiden te creëren. Gewapend met niets dan een bassaxofoon maakt hij beats en zingt daar ook nog eens bij. Let op! De muziek van Stetson is geen makkelijke kost. Het is een act voor de mensen die van het avontuur houden. De kans is trouwens groot dat je hem al een keer eerder op een podium hebt gezien, want Stetson toerde al met grote namen zoals Tom Waits, Arcade Fire, The National, LCD Soundsystem, Bon Iver en Godspeed You! Black Emperor.

White Fence

Garagerock geïnspireerd op de jaren zestig is hot! Voeg hier een psychedelische sausje aan toe en je hebt White Fence. Overigens niet te verwarren met White Denim, een andere toffe band die ook op het Valkhof Festival speelt. White Fence begon als soloproject van Tim Presley (The Strange Boys en Darker My love). Sinds het bestaan van deze band hebben ze niet bepaald stil gezeten. In de afgelopen drie jaar brachten ze maar liefst vijf albums uit! Waarvan één samen met een andere populaire garagerocker: Ty Segall. 

Shigeto

Nog een eenling! Drummer Shigeto maakt slim gebruik van een stel bijzondere samplers. Door de jazz en R&B platen van zijn vader raakte hij geïnspireerd om muziek te gaan maken. In zijn eigen werk hoor je de jazz invloeden terug in combinatie met dubstep. Net zoals Colin Stetson kan zijn muziek als behoorlijk experimenteel gezien worden, hoewel Shigeto net wat toegankelijker is.

Wolvon

De eerste Nederlandse band die wij tippen voor het Valkhof Festival. Van een grote doorbraak is het nog niet gekomen, maar deze Groningers hebben afgelopen jaren een stel sensationele liveshows gegeven. Misschien is de muziek wel te obscuur voor de massa. Wolvon is namelijk het beste te omschrijven als een noiserockband met stuwende baslijnen en liters feedback van de gitaren. Een act waar je zeker niet in slaap van zult vallen.

DNMF (Dead Neanderthals en Machinefabriek)

Zelf kondigen ze het aan als de soundtrack van een niet-uitgebrachte horrorfilm: de (eenmalige?) samenwerking tussen grindcore-jazz-duo Dead Neanderthals en avant garde-muzikant Machinefabriek. Wat we precies kunnen verwachten is nog onduidelijk - naar verluid doen ze slechts twee repetities voor de show - maar dat er iets bijzonders staat te gebeuren: dat is zeker. Want wie erbij was, herinnert zich sowieso de intense middernachtelijke show die Dead Neanderthals eerder op de-Affaire gaf in de Barbarossaruïne.

Tessa Rose jackson

Onze tweede en laatste Nederlandse tip van deze lijst is Tessa Rose Jackson. Haar verhaal is inmiddels bij de meeste wel bekend: ze studeerde aan dezelfde muziekschool als grote artiesten zoals Adele. Haar album Songs From the Sandbox schopte het al tot Album van de Week bij 3voor12. Tessa Rose Jackson floreert met name door haar dromerige zang. Of ze nou met veel lucht zingt of niet, het is altijd kristalhelder. 

Warm Soda

Het is weer tijd voor garagerock. Ditmaal meer gericht op de jaren zeventig. Warm Soda doet denken aan punkbands zoals Ramones, maar ook een beetje aan The Strokes (vooral het nummer Someone For You). Geen diepgaande teksten, maar gewoon zeggen waar het op staat. Warm Soda maakt in ieder geval aanstekelijke popmuziek die de meisjes laat dansen. Het zal ongetwijfeld een feestje worden aanstaande zondag. Overigens is het album Someone For You nu te beluisteren op de Luisterpaal.

Coely

Deze vastberaden powerwoman was vorige week nog te gast bij 3voor12 Radio. In België heeft ze al veel harten veroverd en het zal niet lang duren voordat Nederland ook om is. Coely kan niet alleen goed rappen, maar beschikt ook over een zeer aardige zangstem, iets wat niet elke rapper kan zeggen. 3voor12 is niet de enige die in haar gelooft, want ze heeft ook al in voorprogramma’s van o.a. Kanye West, Mos Def en Kendrick Lamar gestaan.

Het Valkhof Festival vindt van 13 t/m 19 juli plaats in het Nijmeegse Valkhofpark, tijdens de Vierdaagsefeesten. 3voor12 Radio is op woensdag 17 en donderdag 18 juli aanwezig en maakt er twee uitzendingen op 3FM van 22.00 tot 01.00 uur.