Rats of Rafts over uniek optreden met De Kift op Metropolis Festival

Zondag 7 juli gratis te zien op het 3voor12 podium

Tim Schakel ,

Zondag staat er wel een heel bijzonder optreden op de planning tijdens het Metropolis Festival. Ter ere van het 25 jarige jubileum deelt post-punk band Rats on Rafts het podium met het eveneens 25 jaar jubilerende De Kift. Om 18:30 zijn ze te zien op onze eigen 3voor12 Stage. Verwacht een show met veel energie en verassende elementen. Verder vertelt zanger David Fagan dat Rats on Rafts voorzichtig nadenkt over een opvolger van het album The Moon Is Big. Die zal ''duisterder'' gaat klinken.

''Of wij als Rotterdamse band iets 'speciaals' willen doen voor het 25 jarige bestaan van het Metropolis Festival,'' was de vraag van de organisatie aan Rats on Rafts. Dat de band uiteindelijk bij De Kift is uitgekomen, berust op een toevalligheid. ''Een vriendin van mij vroeg of ik mee wilde naar het optreden van De Kift in De Unie. Ik wist niet eens dat ze daar speelden, maar het was blijkbaar een try-out voor hun 25 jarige jubileum'', aldus David Fagan. Halverwege het optreden ging er een lichtje branden bij de frontzanger. ''Ineens dacht ik 'hey!,' waarom geen samenwerking met De Kift? Het is één van mijn favoriete Nederlandse bands en ook zij bestaan 25 jaar.'' Als je er bij optelt dat de gemiddelde leeftijd van de bandleden van Rats on Rafts ook nog eens 25 is, heb je helemaal een goed verhaal. De Kift reageerde enthousiast op het voorstel en een nieuwe samenwerking in de Nederlandse popgeschiedenis is geboren. 

De samenwerking
Volgens David wisten De Kift en The Rats elkaar gemakkelijk te vinden in de oefenruimte: "Er is sprake van een natuurlijk democratisch proces. Iedereen mag met ideeën komen en nadat die zijn uitgeprobeerd wordt er besloten of het een goed idee is of niet. Tot nu toe zijn er geen vervelende dingen gebeurd. Het proces verloopt eigenlijk relaxter dan bij onze eigen band'', lacht Fagan. De samenwerking verloopt dus soepel, maar wat kan het publiek eigenlijk verwachten aanstaande zondag. ''Een gedeelte van de show is samen met De Kift en het andere gedeelte zal gewoon onze eigen set zijn. Het zal erop neerkomen dat nummers van beide bands gemixed worden. Ze zullen heel anders klinken dan de originele versies.'' Inmiddels hebben de bands twee geslaagde try-outs achter de rug. Fagan hoopt dat de samenwerking een vervolg zal krijgen na de optredens op het Metropolis Festival. ''We hebben het er nog niet echt over gehad, maar wat mij betreft doen we nog een paar optredens samen. Ik vind het leuk en we hebben er veel tijd ingestoken, dus het zou leuk zijn om op één of andere manier er nog een staartje aan te geven'', vertelt Fagan hoopvol. 

Nieuw album Rats on Rafts?
In 2011 bracht Rats On Rafts het album The Moon Is Big uit, maar concrete plannen voor een opvolger zijn er nog niet. ''Ik wil me nog niet vastbinden aan een datum, omdat ik wil dat het echt goed wordt.'' Fagan denkt dat er volgend jaar wel iets gaat gebeuren. Wel staat vast dat het album anders gaat klinken. ''De nieuwe nummers die we tot nu toe hebben klinken duisterder. Het is representatiever voor waar we nu staan als band. Ik vind ze ook al een stuk beter dan de nummers die op de vorige plaat staan.'' Te veel nadenken over het album doet Fagan verder niet. Hoewel hij samenwerkingen met andere artiesten wel ziet zitten. ''Maar dat komt pas aan de orde als we de studio induiken.'' Dus wie weet horen we De Kift of Alex Kapranos van Franz Ferdinand (speelde vorig jaar mee met Rats on Rafts op Into The Great Wide Open) terug op het volgende album.

Rats on Rafts en De Kift spelen zondag 7 juli om 18.30 op de 3voor12 Stage en om 15:30 op het Thinkers podium op het Metropolis Festival.