Claw Boys Claw komt met nieuw album en nieuwe drummer

Jeroen Kleijn (ex-Daryll-Ann en Johan) op de trommels

Judith Laanen ,

Claw Boys Claw-frontman Peter te Bos liet een tijdje geleden in 3voor12 Radio al vallen dat er een nieuw CBC-album aan zat te komen. Nu is ook bekend dat het album is opgenomen en gemixt door Jan Schenk (Hospital Bombers) en geproduceerd door Björn Ottenheim (zZz). Hammer moet 1 maart uitkomen. De band mag dit jaar ook kaarsjes branden voor hun dertigjarig bestaan, maar dat heeft volgens gitarist John Cameron niets met de albumrelease te maken: “Het voelt wel confronterend, nu je het zo zegt.”

Voor de opnames zat de band in de Ardennen, waar ze in de La Chapelle Studios opnamen. De rest van het album nam CBC op in de Amsterdamse Schenk Studio van Hospital Bombers’ Jan Schenk. Als mede-producer werd Björn Ottenheim (zZz) ingeschakeld. “Björn is één grote brok positieve energie, die als buitenstaander goed kon zeggen wat er wel en niet goed was. Dat zochten we ook, iemand die er vertrouwen in had.”

Het herkenbare artwork is zoals altijd weer van de hand van Peter te Bos en toont een rode mond met daarin een hamer, de achtergrondfoto van hun Facebookpagina laat hamers en ander gereedschap zien. Het persbericht van de platenmaatschappij PIAS rept over een mogelijke verwijzing van albumtitel Hammer naar het nummer If I Had A Hammer van folklegende en politiek geëngageerde muzikant Pete Seeger (van wiens hand het lijflied van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ‘We Shall Overcome’ komt). Dat is volgens Cameron niet het geval. De andere uitleg, dat een hamer symbool staat voor zowel opbouw als afbraak, klopt wel. “Dat je die link met Seeger kon leggen bedachten we pas na de opnames, maar dat is niet de aanleiding voor de titel. Een hamer kan inderdaad agressief zijn en dingen slopen, maar ook opbouwen.”

De nieuwe drummer Jeroen Kleijn is voormalig Daryll-Ann en Johan-lid. “Onze vorige drummer Marc Lamb was er op een gegeven moment klaar mee en wilde iets anders gaan doen, zo simpel is het. Jeroen vonden we een goede drummer en we wisten dat hij ons ook leuk vond, en zo geschiedde.”

Het nieuwe album komt vijf jaar na de reünie, toen de band in 2008 Pajama Day uitbracht. Dat de band dit jaar ook dertig jaar bestaat, heeft volgens Cameron niet zoveel met de albumrelease te maken. “Nee, het is meer een bijkomstigheid en we hebben ook nog niks speciaals gepland. Het voelt nu je het zo zegt wel confronterend, dertig jaar.” We doen wat zalen aan, maar welke weet ik nog niet. Wel dat we 31 mei in Paradiso staan.”

Het album Hammer komt 1 maart uit als cd en als LP met een EP op vinyl. Bij het vinyl zit ook de cd ingeschoven.