3voor12 bespreekt Album van de Week (2): Vox Von Braun

Rich & On Wheels blinkt uit in pretentieloosheid

Laurence Tanamal ,

Vox Von Braun toonde zich een veelbelovende band toen zij in 2008 debuutalbum Something Ain’t Wrong uitbrachten: een collectie relatief korte, gruizige poprocknummers. Mede door hun live shows wisten zij vervolgens bekendheid te vergaren binnen de Nederlandse underground. Maar waar een band vervolgens kan bouwen op hun reputatie, maakte Vox Von Braun een stille aftocht. Plots dook afgelopen augustus zowaar nieuw werk van de Groningers met You Look Real Neat op. Een jengelend gitaarnummer dat duizelt van de effecten en, vooral voor de fans van 80’s shoegaze, aanstekelijke vocalen. Twee maanden later was daar dan eindelijk dat definitieve teken van leven in de vorm van een volwaardig album. Weinig subtiel variërend van droompop tot hardrock, maar bovendien zeer aanstekelijk; Rich & On Wheels is verkozen tot 3voor12 Album van de Week.

In 2009 begon frontman en songwriter Wymer Vaatstra met het schrijven van nieuw materiaal, waarna de band een jaar later met een twaalftal liedjes op zak richting het Verenigd Koninkrijk vertrok. De kans diende zich hier namelijk aan om in de Metway Studios, Brighton hun album op te nemen. Hier werkten zij samen met producer Matthew Twaites (The Electric Soft Parade). Een andere gerenommeerde naam die zijn stempel op Rich & On Wheels drukte is Peter Hayes, gitarist van The Black Rebel Motorcycle Club (BRMC), die zich zo onder de indruk toonde van Vox Von Braun dat hij aanbood om hun materiaal af te mixen. En zoals een band als BRMC bekend staat om hun sonische rock ’ n roll, zo manifesteert dit geluid zich duidelijk hoorbaar in de productie van Rich & On Wheels.

Terwijl You Look Real Neat zich (een harmonieus koortje daargelaten) nog enigszins netjes binnen de lijntjes van shoegaze van de oude school bevindt, toont het overige werk op Rich & On Wheels een brede variatie: van dromerig en getextureerd (How To Be Your Love) naar rechttoe rechtaan (A.R.T.I.S.T.S. are go) tot surf (Ibiza Style). Invloeden van de noise rock van The Jesus & Mary Chain, maar ook surfrock en stoner sijpelen door het album. Dat de band het niet te nauw neemt met conventies is hoorbaar op GAMMA, dat mede door de herkenbare akkoorden en het onverstaanbare gemompel schommelt tussen een ode aan en parodie op klassieke rock ’n roll. De koorzang die zich behalve bij You Look Real Neat ook op andere nummers laat vinden doet wel erg kinderlijk aan – verbaas je niet als je een met hoge stemmetjes gezongen ‘oeh lalalala’ voorbij hoort komen. Maar dat maakt Rich & On Wheels alleen maar leuker, vooral omdat het merendeel van het materiaal ‘gewoon’ bestaat uit vettige riffs en pakkende melodielijnen en hooks.

Op zich is het opvallend dat Vox Von Braun zichzelf zo in de Nederlandse underground lijkt te wanen dat ze voor de hand liggende kansen niet direct aangrijpen. Rich & On Wheels zag het daglicht na jaren van stilte rondom de band. Maar omdat deze pas midden december uitkwam waren alle jaarlijstjes al ingeleverd en zat iedereen door de feestdagen aan de oliebollen. Een beter moment om in anonimiteit materiaal uit te brengen bestaat niet. En dan speel je als Groningse band ook nog eens geen thuiswedstrijd op het grote showcase festival Eurosonic Noorderslag. Neem daarbij hun albumcover waarop een motor en fonkelende letters blinken, die eerder uit een vinylrek (want het album is alleen fysiek verkrijgbaar als lp) gevist wordt door hardrockers dan door de liefhebber van de bezwerende liedjes die zij maken.

Niettemin heeft Vox Von Braun een plaat afgeleverd die juist door een dergelijke uitgestraalde naïviteit, maar vooral ook pretentieloosheid, het in zich heeft om op eigen kracht boven te komen drijven. Rich & On Wheels is geen ruwe diamant, maar een geslepen steenkool, ontstaan uit fossiele stoffen van 60’s pop en 80’s shoegaze en alternatieve rock. En ook al zal de band hoogstwaarschijnlijk voor altijd veroordeeld blijven tot de underground (vooral als ze over een jaar weer ‘verdwijnen’), is Rich & On Wheels in ieder geval een van de betere platen van 2012 die niet op een jaarlijstje is verschenen.

Rich & On Wheels (Subroutine) is verkozen tot Album van de Week en tijdelijk te beluisteren op de Luisterpaal.