#Hitte! Wat doen Lowlands, Appelsap, Solar en De Parade aan verkoeling? #Hitte! Wat doen Lowlands, Appelsap, Solar en De Parade aan verkoeling?

Nirwana Tuinfeest: "We hebben veel bomen, dus eigenlijk is er overal schaduw"

, Ingmar Griffioen

#Hitte! Wat doen Lowlands, Appelsap, Solar en De Parade aan verkoeling?

Nirwana Tuinfeest: "We hebben veel bomen, dus eigenlijk is er overal schaduw"

Ingmar Griffioen ,

Het kwik stijgt vandaag tot recordhoogte; hortend en stotend komen de NS en de rest van Nederland tot stilstand. Op Lowlands 2012 doken teams van heuse sponsenmannen op en op Solar Weekend plannen ze een waterpistoolrecord ter verkoeling. Helpt dat? En wat doen andere festivals als De Parade, Nirwana Tuinfeest en Appelsap om de hoofden van de bezoekers koel te houden? "Je moet niet alleen water drinken, maar zorgen dat je ook suiker en vooral zout binnen krijgt."

De Parade, t/m 4 augustus in Moreelsepark, Utrecht, 9 t/m 25 augustus in Martin Luther Kingpark, Amsterdam

Hoe warm wordt het bij jullie?
Hoofd publiciteit Maartje Piersma: "Ik heb verhalen gehoord van 38 graden, maar een meer realistische meting wees zo'n 34 graden aan. Het terrein is van 15.00 tot 2.00 uur geopend."
Wat doen jullie eraan?
"We sproeien het hele veld en de tenten, om ze nat te houden en zo af te koelen. We werken dit jaar voor het eerst samen met Join the Pipe. Zij hebben gratis tappunten aangelegd en we extra gekoelde tonnen op het terrein neergezet waar mensen ook gratis water kunnen halen. We zijn eigenlijk vooral bezig zoveel mogelijk water te verstrekken."
Is er gratis water?
"Ook achter de bar is het water gratis. We hebben al wat ervaring opgedaan, want vorige week was het ook al vier dagen boven de 27 graden en toen hebben we ook overal water verspreid."
Hebben jullie een weerman?
"Nee, maar ons hoofd technische productie is er wel erg mee bezig. Omdat er ook aanpassingen op het veld moeten worden gedaan als er harde wind of onweer is. Bovendien is de Parade sowieso erg afhankelijk van het weer, dus daar wordt hier heel veel over gepraat. Je merkt dat mensen bij kou en regen wel eerder thuisblijven. Bij hitte valt het mee, bezoekers komen dan vooral later."

Nirwana Tuinfeest, 2 t/m 4 augustus in Lierop

Hoe warm wordt het bij jullie?
Koen Meulendijks, voorzitter Nirwana Tuinfeest: "Bij ons wordt het 34 graden. Het terrein gaat om 16.00 uur open."
Wat doen jullie eraan?
"We hebben geen tenten, maar alleen een terrein buiten, dus dat scheelt. En we hebben heel veel bomen, dus eigenlijk is er overal schaduw."
Is er gratis water?
"We geven bij alle barren gratis drinkwater weg, mensen mogen flesjes mee naar binnen nemen en we hebben extra waterpunten, waar bezoekers zelf gratis water kunnen tappen."
Hebben jullie een weerman?
"Nee, we kijken zelf met een aantal bestuursleden om de twee uur wat er gebeurt. En we hebben een plan achter de hand voor als we moeten ontruimen. Het terrein gaat om middernacht dicht en er wordt pas na 1.00 uur onweer verwacht. We hebben een keer lang geleden het veld moeten ontruimen, maar dat was pas na afloop van de laatste band. Ik verwacht dat dat nu niet nodig is."

Lowlands, 16 t/m 18 augustus in Biddinghuizen

Hoe warm wordt het bij jullie?
Woordvoerder Bente Bollmann: "Het duurt nog ruim twee weken dus de voorspellingen zijn niet heel betrouwbaar. Maar we hebben allerlei draaiboeken voor als het weer zo warm wordt."
Wat doen jullie eraan?
"Je zag dat de aanpak vorig jaar prima gewerkt heeft en dat dat ook gewaardeerd werd. Er zijn toen geen incidenten geweest, dus die passen we niet aan. Mensen mogen zelf water meeneme en er wordt gratis water uitgedeeld. En we hadden toen security uitgerust met emmers water en sponsen om de mensen af te koelen. Door water te spuiten zou je weer te grote temperatuurverschillen krijgen."
Is er gratis water?
"Aan de bar niet, maar we delen het dus wel uit."
Hebben jullie een weerman?
"Ja, die kun je inhuren voor evenementen. Zij houden het in de gaten en waarschuwen ons zo nodig. Zij zitten niet op het terrein maar staan wel rechtstreeks in contact met onze productie. Dat hebben we bijvoorbeeld in het jaar van de Pukkelpop-ramp bij de hand gehad. Toen hebben we de doeken uit de hoge decorstukken gehaald."

Solar Weekend, 2 t/m 4 augustus bij Roermond

Cratief directeur Cindy Pielstroom vertelde woensdagavond in 3voor12 Radio (luister het interview hierboven terug) al over de verkoelende recordpoging op haar festival: er worden duizenden waterpistooltjes uitgedeeld voor een gigantisch watergevecht. Is dat hét wapen tegen de hitte? De Solar camping ging donderdag al open voor 900 bezoekers en vanochtend voor iedereen. Vandaag is er een pre-party, zaterdag en zondag gaat het echt los.

Hoe warm wordt het bij jullie?
"Vandaag wordt het het heetst, iets van 36 graden, morgen zou het kwik zakken naar zo'n 23, 24 graden. Als dat zo is, word ik heel gelukkig. We moesten gisteren al de airco aan doen in de techno-tent omdat de mensen niet meer aan de opbouw konden werken. Ze konden de buizen niet meer vasthouden. We hebben er de hele week al last van, maar tot nu toe is alleen een van ons flauw geworden van de hitte. Het scheelt dat al onze (Extrema) events aan het water gehouden worden, haha."
Wat doen jullie eraan?
"We hebben veel extra waterbakken geplaatst. En we hebben 10.000 waterbalonnen en 6.000 waterpistolen gevuld. Maar dat is natuurlijk zo afgelopen en daar ga je de wereld niet mee redden."
Is er gratis water?
"We hebben drinkwater bij de kraan en delen in de rijen gratis water in flesjes uit, maar ik heb net gehoord van de EHBO dat we ook cola of fanta moeten uitdelen. Water schijnt snel uit je lichaam te verdwijnen, dus je kan beter suiker of zout innemen. We zijn nu aan het overleggen hoe we dat gaan doen en of we crackers gaan halen."
Hebben jullie een weerman?
"Nee, het weer in de gaten houden valt onder de taken van de technische productie en projectleider. Zij hebben overleg over de veiligheid met de beveiliging en de EHBO en voorzien in wat er nodig is. Ook als er mensen onwel worden."

Appelsap, 10 augustus in het Oosterpark, Amsterdam

Hoe warm wordt het bij jullie?
Eventmanager Hidde Koppen: "Er is nu een heerlijke temperatuur van 23 graden voorspeld. Dat ziet er goed uit dus!"
Wat doen jullie eraan?
"Bij extreme warmte bieden wij drinkwater gratis aan en zullen de brandslangen tevoorschijn halen die voor de nodige verkoeling zorgen. "
Is er gratis water?
"Dan wel."
Hebben jullie een weerman?
"Nee, we houden buienradar.nl en andere weersites zeer nauw in de gaten."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12