Buma/Stemra sluit nieuwe overeenkomst met YouTube Buma/Stemra sluit nieuwe overeenkomst met YouTube

Sites hebben mogelijk toch extra licentie nodig voor embedden

, Atze de Vrieze

Buma/Stemra sluit nieuwe overeenkomst met YouTube

Sites hebben mogelijk toch extra licentie nodig voor embedden

Atze de Vrieze ,

Buma/Stemra heeft een nieuwe deal gesloten met YouTube. De oude overeenkomst was al even verlopen, maar na lang onderhandelen zijn de partijen er nu alsnog uit gekomen. Dat maakt de auteursrechtenorganisatie vandaag bekend. Directievoorzitter Hein van der Ree is verheugd over de licentie. "YouTube is een uiterst populair videoplatform en met deze licentie wordt muzikaal talent op de site ondersteund. Ik ben zeer verheugd over het feit dat we deze overeenkomst namens tekstschrijvers, componisten, muziekuitgevers en de YouTube-gemeenschap hebben kunnen afsluiten. Onze leden hebben hier heel veel baat bij."

De vorige overeenkomst volgde op een rumoerige periode voor Buma/Stemra, waarin half Nederland viel over de plannen om meer geld te verdienen aan muziek op internet. De rechtenorganisatie wilde in eerste instantie een speciaal tarief hanteren voor het plaatsen van YouTube-embeds op o.a. blogs. Na de grote commotie zag Buma/Stemra daar eind 2009 vanaf, zeker toen uiteindelijk een deal met YouTube zelf gesloten werd. Die deal liep maar voor een jaar. Tussen eind 2011 en nu rekende YouTube dus niet af met Buma/Stemra over het bij hen aangesloten materiaal (voornamelijk Nederlandse artiesten). Dat gebeurt nu alsnog met terugwerkende kracht. Sommige (vooral grotere) labels hebben overigens ook los van Buma/Stemra afspraken met YouTube.

YouTube zelf stelt over de deal: "We zijn erg blij met de verlenging van onze succesvolle samenwerking met Buma/Stemra. Dit zorgt ervoor dat muziekuitgevers, tekstschrijvers en componisten hun publiek op YouTube kunnen blijven bereiken om inkomsten in Nederland te kunnen genereren", aldus Candice Morissey, content partnerships manager YouTube Music EMEA. "Het is ook van groot belang voor de mensen voor wie YouTube een uitgelezen platform is voor het beluisteren van muziek en het ontdekken van nieuwe artiesten." De financiele details van de overeenkomst zijn niet bekend gemaakt.

Embedded player
Grote vraag is natuurlijk of YouTube in de nieuwe overeenkomst ook betaalt voor de embedded player. Eerder dit jaar ontstond nog grote commotie toen blog Kicking the Habit een brief op de mat zag belanden waarin gesteld werd dat een aparte licentie nodig was. Buma/Stemra zegt daarover het volgende: "Het gebruik van de embedded player valt in zijn algemeenheid onder de overeenkomst. Het is de verantwoordelijkheid van websites om zelf bij Buma/Stemra na te vragen of een extra licentie nodig is. Die is nodig wanneer een website vol staat met embedded muziek uit het Buma/Stemra repertoire." Daarbij wijst Buma/Stemra op het verschil tussen voorgrond- en achtergrondmuziek. "Speelt het een kleine rol ter verfraaiing van de site, of staat de hele site er vol mee."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12