Traumahelikopter partycrasht SXSW met Amerikaanse deal Traumahelikopter partycrasht SXSW met Amerikaanse deal

“We gaan heel gericht binnen de scene spelen”

, Atze de Vrieze

Traumahelikopter partycrasht SXSW met Amerikaanse deal

“We gaan heel gericht binnen de scene spelen”

Atze de Vrieze ,

Ook traumahelikopter vertrekt over twee weken naar Austin, waar het gigantische showcasefestival SXSW plaatsvindt. Opmerkelijk, want de Groningse garagerockers staan helemaal niet op het officiële programma. Toch speelt de band in Texas tien shows, misschien zelfs meer. En dat heeft zin, vindt de band. “Ons album gaat in Amerika uitkomen bij Burger Records, we spelen op hun showcase met onder andere King Tuff en FIDLAR.”

SXSW is elk jaar the place to be om jezelf als nieuwe band te presenteren. Alle smaakmakers uit het komende zomerseizoen zijn daar al aanwezig, net als een flink aantal grote namen die nieuw werk te presenteren hebben. Ieder jaar trekt een aantal Nederlandse bands die kant op. Meestal is dat een zinloze exercitie, vindt Frank Kimenai, uitsproken tegenstander van snoepreisjes naar Amerika, gesteund door de belastingbetaler. Toch waagt hij als manager van de Groningse garagerockband traumahelikopter nu de overtocht. “Veel bands hebben er niets te zoeken, maar ik denk dat we nu een goed plan hebben. We hebben vijf shows geregeld via Burger Records. Na SXSW rijden we door naar San Diego en Los Angeles.”

Daar, in Los Angeles, speelt traumahelikopter op Burgerama, het eigen festival van het liefhebberslabel. Zanger/gitarist Mark Lada ziet dat wel zitten. “Onder andere Black Lips, Audacity en The Spits spelen er, plus de nodige pre- en afterparty’s. Voor ons gebeurt het eigenlijk al jaren in Amerika, van oudsher, maar zeker ook in de hedendaagse garagescene. We gaan nu heel gericht binnen 'de scene spelen', voor een groep liefhebbers die echt op onze muziek zit te wachten. Ik verwacht niet wereldberoemd te worden.”

De release op Burger Records is dan ook vooral een visitekaartje om op de juiste plekken onder de aandacht te komen. Het label gaat het debuutalbum van de band in gelimiteerde oplage uitbrengen op cassette. Typisch iets voor de niche dus. Mark Lada vertelt hoe het contact tot stand kwam. “De jongens rond Burger vormen een groepje heel creatieve slackers, die met zijn allen in een platenzaak in Los Angeles ‘wonen’. Ze brengen van alles uit, heel laagdrempelig. Reissues, nieuwe bands. We kwamen met hen in contact via internet, doordat we zelf regelmatig spullen bij hen bestelden. Op gegeven moment raak je dan via de mail met elkaar aan de praat en vertelden we over onze band.”

Volgens Frank Kimenai moet het lukken om die tien shows of meer te halen. Een aantal shows is reeds bevestigd (inclusief de Dutch Impact Party), meer zit in de pijplijn. “En ik zoek nog een gig tussen Austin en Los Angeles. Ik heb al contact met iemand in El Paso, die al van de band gehoord had.” Het kleinschalige van het label past bij de scene. Volgens Mark Lada zijn de kleinste feestjes juist het leukst. En daar zijn er ontelbaar van in Austin, over twee weken. “We spelen een aantal goeie venues in de stad, maar ook achteraf in een kledingzaak of op huisfeestjes spelen heeft zin.” Toch hoop manager Kimenai nog wel op een slot in het officiële programma. “Het voordeel is dat traumahelikopter een lichte, makkelijk verplaatsbare band is. Ze passen in elk gaatje. Ik heb me officieel gemeld bij de organisatie, voor als er nog ergens een plek te vullen is.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12