#LL13: Bliksemschicht Jake Bugg nu al uitgeblust? #LL13: Bliksemschicht Jake Bugg nu al uitgeblust?

Jonge Brit kan nog veel leren

, Tekst Ingmar Griffioen, foto's Ben Houdijk

#LL13: Bliksemschicht Jake Bugg nu al uitgeblust?

Jonge Brit kan nog veel leren

Tekst Ingmar Griffioen, foto's Ben Houdijk ,

Into The Great Wide Open, Eurosonic (x3), een 3voor12 Presenteert in juni in Desmet en nu Lowlands: de opmerkelijke loopbaan van Jake Bugg is ook hier in Nederland uitstekend te volgen. Na een dubbele Paradiso-show in november, zou Pinkpop 2014 best de volgende stap kunnen zijn. Maar eerst wacht de Alpha op de jongeling uit Nottingham.

HET CONCERT:

Jake Bugg, Lowlands Alpha, zondag 18 augustus 2013 

DE ACT:

Jacob Edwin Kennedy heeft nog een half jaar als tiener, maar leidt al enige tijd het leven van een geroutineerde songsmid. Als Jake Bugg behaalt de jonge Britse folky songwriter de ene na de andere overwinning. Hij is slechts bewapend met een akoestische gitaar, twee muzikale begeleiders en een debuutalbum, met daarop een paar echt goede nummers, waaronder uiteraard doorbraaksingle 'Lightning Bolt', opvolger 'Two Fingers' en ook 'Troubled Town'. Zijn nieuwste single, het gevoelige 'Broken', is net uit in een met producer Rick Rubin heropgenomen versie.

HET NUMMER:

Het sterkste wapen is 'Lightning Bolt', waar Bugg in de Alpha mee afsluit. Hier heeft de hele tent op gewacht; het meest herkenbare en opzwepende nummer en die uitvoering is ook zeker in orde. Het is de slagroom op de taart van een sterk slotstuk, waarmee hij zich na een diepe, diepe dip herpakt. Veel harder dan het obligaat ogende middenstuk met nummers 'Ballad Of Mr. Jones', 'Kingpin', 'Country Song' en 'Broken' kakt een set niet gauw in. Vanaf 'Two Fingers' en de nog fijnere single 'Taste It' heeft het trio het weer te pakken.

HET MOMENT:

Bij intro 'Seen It All' begint het publiek spontaan te klappen. De single is sowieso een van de sterkste nummers van het album en van deze wisselvallige set.

OOK OPMERKELIJK:

Het nieuwe, met Rick Rubin opgenomen 'Slumville Sunrise' is écht een toevoeging aan Buggs setlist. Hij laat zijn stem op dezelfde wijze de hoogte inschieten als in 'Trouble Town'. Maar die rauwe surf-riff, voortgestuwd door een opzwepend rockabilly-ritme doet een hoop voor het nummer en de set en maakt het meteen een nieuwe favoriet.

HET PUBLIEK:

Zo sloom en uitgeblust als Bugg opkomt, zo gelaten reageert het publiek. Natuurlijk reageren ze opgetogen bij herkenbare nummers als de singles 'Lightning Bolt', 'Trouble Town', 'Taste It' en 'Seen It All', maar de toch al niet volle Alpha druppelt wel leger. En als je een gitaarsolo er zo lusteloos uitperst als in 'Ballad Of Mr. Jones', dan vindt het publiek (iedereen kijkt mee dankzij de grote schermen) dat ook niet leuk. Gelukkig begrijpt Bugg integendeel tot The Lumineers wel dat je je grote hit niet te vroeg in de set moet spelen. Hij bewaart die tot het laatst, anders had het een pijnlijke leegloop kunnen worden.

HET OORDEEL:

Qua entertainment, uitstraling en beleving kan Bugg nog een hoop leren van de Amerikaanse Lumineers. Misschien moeten we concluderen dat Bugg beter tot zijn recht komt in intiemere zalen en festivals als ITGWO dan in een grote festivaltent. Misschien moet hij ook even 'rust' pakken, want 14 september begint Kennedy aan een Noord-Amerikaanse tournee die 13 oktober eindigt in Mexico Stad. Bij terugkomst wacht het Verenigd Koninkrijk en dan tot mid-december de rest van Europa (Paradiso op 26 en 27 november). Bugg was vandaag niet in topvorm en dat kunnen we niet los zien van een stuk motivatie en drang. Het is te hopen dat de woorden uit de fijne Neil Young cover 'Hey Hey My My' niet op zijn bliksemschichtige loopbaan van toepassing blijken: 'It is better to burn out, than to fade away.'

DE FOTO:

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12