#GWO13: Typhoon is de admiraal van Vlieland

Zwolse Rapper zet de Tokkelbaan in vuur en vlam

Timo Pisart ,

"Deze is voor m'n ouders! Ze zijn vandaag 38 jaar getrouwd, ontroerend hè?" Dat is de Zwolse rapper Typhoon vandaag de dag: goedlachs, barmhartig en de showman die je in je hart wilt sluiten. En dat doet Vlieland massaal. De zon gaat langzaam onder in de Noordzee, en Typhoon zet de Tokkelbaan in vuur en vlam.

HET CONCERT:
Typhoon, Tokkelbaan, Into The Great White Open, vrijdag 6 september 2013

DE ACT:
Een hele week zitten ze al op Vlieland. De Zwolse Fakkelbrigade maakt al sinds maandag het eiland onveilig, sleutelt aan nieuw werk in een huisje in de duinen én doet drie shows op Into The Great Wide Open. Met de eerste bewijst Typhoon alvast de koning, keizer en admiraal te zijn van Vlieland.

Glenn de Randemie is al jaren één van Neerlands meest diverse rappers: hij is een observator die al sinds zijn debuut bezig is met de slavernij, zijn voorvaderen in Suriname, de muzikale roots van hiphop in jazz, funk, ragtime, calypso en gospel. Vandaag heeft hij een band meegenomen die precies dát vertolkt en 'n draai geeft aan tracks van zijn solodebuut Tussen Licht en Lucht uit 2007, werk van de Fakkelbrigade én een paar nieuwe songs.

HET NUMMER:
Brand Los wordt in zinderende reggae-uitvoering gespeeld, Vlieger zorgt voor kippenvel maar dé song van de avond is Bumaye. Typhoon maakte het in een ver verleden met The Flexican, maar het werd dit jaar een gigahit in de versie van dancehall-act Major Lazer. Ty speelt het zoals hij ook met New Cool Collective speelde: swingend, jazzy en funky, en vermengd met Fakkelbrigade-lijflied Koning, Keizer, Admiraal. Maar waar de bigband en Typhoon béíden om de aandacht vochten, speelt de band die hij nu meeneemt uitstekend in dienst van de rapper. Af en toe een trompetsolo of drumbreak, maar dat is uiteindelijk louter ter ondersteuning.

HET MOMENT:
Wie komt daar plotsklaps op tijdens de nieuwe track Nooit? Qeaux Qeaux Joans, en wat hebben de twee een chemie. Typhoon kent de zangeres met rauwe strot van de gezamenlijke Jam de la Crème-sessie op Sziget, en vandaag vliegen de vonken ervan af.

HET PUBLIEK:
Hoeveel mensen weten dat Bumaye al in 2005 (!) door Typhoon werd opgenomen? Hoeveel mensen zingen Vlieger woord voor woord mee? Niet iedereen op Vlieland kent het oeuvre van Ty van voor tot achteren, maar dat maakt niet uit. Typhoon wéét namelijk hoe hij een feestje moet geven, en de gehele Tokkelbaan (wat een stomme naam is dat) gaat erin mee.

HET OORDEEL:
Typhoon snijdt thema's aan over slavernij, over oorlog, over twijfel, maar het wordt met deze band ietwat te gezellig gepresenteerd met meezingmomentjes, handjes in de lucht en een trompetsolo'tje hier en daar. Dat heeft Typhoon toch helemaal niet nodig? Maar hij zet Vlieland er wel mee in de fik. Benieuwd hoe de rest van de Fakkelbrigade dat dit weekend gaan doen.

DE FOTO: