#GWO13: Zapp4 en Spinvis voeren kerkdienst tot in perfectie uit

Onaangekondigde samenwerking nieuw hoogtepunt Into The Great Wide Open

Tekst: Niels Lahuis, Foto's: Joey Feikens ,

Een lange wachtrij gaat richting de ingang van de Kerk op Into the Great Wide Open. Reden van wachten is het vernieuwende strijkkwartet Zapp4. Een optreden van alleen het viertal zal het niet worden. Onaangekondigd wacht Spinvis de toegestroomde bezoekers op, om vervolgens samen met de strijkers een perfecte kerkdienst neer te zetten.

HET CONCERT:

Zapp4 en Spinvis, Into the Great Wide Open, Kerk, zondag 8 september

DE ACT:

Het geluid van strijkkwartet Zapp4 kan hier het beste omschreven worden als een combinatie van groove een een sterke drang tot improvisatie. Meest recente wapenfeit is een plaat met Radiohead-covers in klassieke uitvoering. Oene van Geel, Jasper le Clercq, Emile Visser en Jeffrey Bruinsma vormen een kwalitatief hoogstaand viertal. Dat viertal wordt op Into the Great Wide Open uitgebreid met een vijfde lid, in de vorm van Spinvis. Al eerder is dit concept een indrukwekkende samenwerking gebleken en ook Vlieland ontkomt er niet aan.

HET NUMMER:

Club Insomnia is op plaat al een van de uitschieters van Tot Ziens, Justine Keller. Maar de versie die Spinvis in de Kerk onder begeleiding van Zapp4 de kerk in stuurt, is misschien wel de mooist denkbare. Het strijkkwartet vormt een onheilspellende toevoeging terwijl Spinvis zelf op kalme wijze zijn tekst overbrengt. Een schitterende uitvoering die de plaatversie in ieder geval ver achter zich laat.     

HET MOMENT:

Onaangekondigd staat Spinvis naast de vier heren van Zapp4. Een kalme knik richting verbaasde bezoekers bevestigt de participatie van de 52-jarige muzikant. Het uur wordt geopend met de voordracht van een boeking in Hotel Atlantis. Langzaamaan voegen de strijkers zich toe. Meteen wordt duidelijk dat de Kerk geen gemiddeld optreden voorgeschoteld zal krijgen. 

OOK OPMERKELIJK:

Zapp4 hoeft geen moment te leunen op Spinvis. Andersom ook niet overigens, maar wat zit er een lading kwaliteit in het strijkkwartet.   
 

HET PUBLIEK:

Voorafgaand aan het optreden staat er een rij van pakweg honderdvijftig mensen richting de ingang van de Kerk. Op dat moment zelfs nog onwetend over de komst van de gastmuzikant. Een verdienste van Zapp4, dat ook zonder Spinvis met gemak een zaal kan vullen. Eenmaal aangekomen in de kerkbanken en een tiental minuten verder, kun je een speld horen vallen. Iedereen is muisstil en de aandacht gaat volledig naar de vijf muzikanten.  

HET OORDEEL:

Met de onverwachte toevoeging van Spinvis kan er op de laatste dag van Into the Great Wide Open nog een extra hoogtepunt bij. Het geheel van muziek en literaire voordracht vormt een kerkdienst in perfectie. De verandering van setting (wegens regenval wordt er uitgeweken naar de Kerk in plaats van het buitenpodium van het Armhuis) blijkt eveneens een goede zet. De muzikanten en de Protestantse kerk van Vlieland sluiten haarfijn op elkaar aan.    

DE FOTO: