#GWO13 Zwarte magie bij The Black Angels #GWO13 Zwarte magie bij The Black Angels

Bezwerend van begin tot eind

, Atze de Vrieze

#GWO13 Zwarte magie bij The Black Angels

Bezwerend van begin tot eind

Atze de Vrieze ,

Even voor The Black Angels de Tokkelbaan betreden staan de witte molentjes nog vrolijk te draaien in de wind. Er staat een flinke rij bij de mosselen met friet en gegrilde scheermesjes. Het lijkt haast wel of een lichtman het zaallicht uit doet. Deze show valt perfect samen met het vallen van de avond. En dat is mooi, want de band heet niet voor niets The Black Angels.

HET CONCERT:

The Black Angels, Into The Great Wide Open, Tokkelbaan, zaterdag 7 september 2013

DE ACT:

Rishi Dhir van de bevriende band Elephant Stone vertelde laatst aan 3voor12 hoe hij de twee oprichters van The Black Angels ontmoette toen ze zich nog aan het beraden waren op hun toekomstige band. Ze keken en luisterden om zich heen om te bepalen wat voor band ze precies wilden zijn. Het resultaat klinkt inderdaad flink doordacht: een psychedelische rockband met meerstemmige, vervormde vocalen en een krautrock-achtige groove, vergelijkbaar met Wooden Shjips. The Black Angels werken vanuit Austin, Texas, waar ze ook de motor vormen achter het zeer tot de verbeelding sprekende Austin Psych Fest.

HET NUMMER:

Kies maar eens een nummer in deze set. We horen voornamelijk songs van de laatste twee albums, Phosphene Dream (2010) en Indigo Meadow (2013). Maar eigenlijk draait het nu helemaal niet om songs, maar om sound. Soms is het een belediging: een band die wel een sound heeft, maar geen songs. Bij The Black Angels is het tegendeel waar. Het geheel klopt. Toch een keuze? Bad Vibrations dan, ergens aan het slot van de set. Met een relatief kalm begin en een grootse psychedelische apotheose, waarbij de stroboscoop in overdrive gaat.

HET MOMENT:

Het meest opmerkelijke moment van deze set? Het begin, de eerste noten, meteen is het raak. Dat is knap, want dit soort bands moet wel eens op gang komen. Een diesel die in twee seconden van nul naar honderd gaat. Zanger Christian Bland heeft zijn petje ver over zijn ogen getrokken, wat de weg maakt om met open mond te kijken naar drumster Stephanie Bailey.

HET PUBLIEK:

Even lijkt het ernstig kalm te worden, maar op het laatste moment blijken toch nog heel wat mensen de wandeling naar de Tokkelbaan ondernomen te hebben. Bijna niemand gaat weg.

HET OORDEEL:

Het nieuwe album viel eerder dit jaar een beetje dood, onder meer door een paar ontradende kritieken. Maar live lijkt The Black Angels helemaal niet aan kracht ingeboet te hebben. Integendeel: dit is een van de beste psychedelische rockbands van het moment.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12