#GWO13: Josef Salvat onthaald als held

En dat zonder een album op zak te hebben

Tim Schakel ,

Josef kan zijn ogen niet geloven tijdens het optreden. Met zijn mond open aanschouwt hij het fanatisme van het publiek. De goedgeklede Australiër kan met zijn kompaan, die de beats aanstuurt en de bas bespeelt, niks fout doen. Een opmerkelijk contrast zijn die twee trouwens: Josef is keurig in het pak en de bassist ziet eruit als de frontman van een metalband. Samen beleven ze een droomdebuut in Nederland.

HET CONCERT:

Josef Salvat, ITGWO Naar Buiten, zaterdag 7 september 2013 

DE ACT:

Josef Salvat en zijn bandlid maken mierzoete popsongs, met een donker en experimenteel randje. Het doet denken aan de Engelse band Hurts. Dit komt met name doordat de nummers bombastisch, dansbaar en emotioneel zijn. Bovendien is Josef net zo stijlvol gekleed als de mannen uit Manchester. Er zijn wel verschillen, want hij draagt geen zwart en is minder emo-achtig, dit geldt trouwens ook voor de muziek. Qua performance is hij bovendien een stuk opener.

HET NUMMER:

Door een gebrek aan nummers wordt op verzoek van het publiek Hustler voor de tweede keer gespeeld tijdens de toegift. Het enthousiasme tijdens het slotnummer zorgt voor een glimlach op het gezicht van de frontman. Na afloop rent een meisje het podium op om Josef flink te knuffelen en op te tillen. High van de adrenaline gaat hij volledig mee in de blijdschap van de jongedame. Eigenlijk is dit nummer tevens hét moment van het optreden, maar een andere song….

HET MOMENT:

….genaamd This Life doet het ook erg goed. Dit zijn de enige twee nummers die op Spotify te vinden zijn. Deze track is exemplarisch voor de stijl van Josef Salvat: De coupletten ademen, waardoor de zang alle ruimte krijgt om te excelleren en de refreinen zijn als contrast groots. Een oude succesformule, die nog steeds uitstekend werkt in de popmuziek.

HET PUBLIEK:

Het is afgeladen vol in het Sprookjesbos en dat zorgt voor een magistraal gezicht. Josef zelf is bij opkomst zichtbaar geïmponeerd door de locatie en de hoeveelheid mensen. Zoals eerder gesteld is het publiek vanaf minuut één klaar voor een feestje. Hij hoeft zijn jasje maar uit te doen en er wordt luid geschreeuwd. De toeschouwers hebben een grote bijdrage geleverd aan het euforische gevoel dat overblijft na het optreden. 

HET OORDEEL:

En toch voelt de show een beetje dubbel. Ondanks het goede optreden en de uitstekende sfeer, is het niet extreem bijzonder. Een oorzaak hiervan zou de voorgeprogrammeerde instrumentatie kunnen zijn, waardoor alleen de bas en zang daadwerkelijk live zijn, en dat is toch een beetje povertjes. Met een hele band achter Josef zou er winst geboekt kunnen worden in het dynamische spel. Met name de bombastische stukken kunnen meer uitvergroot worden. Dit neemt echter niet weg dat Josef Salvat een potentiële hitmachine is. Met This Life en Hustler heeft hij namelijk al zeer goede tracks op zak. Het is wachten op de eerste langspeler, waardoor we weten waar Josef verder toe in staat is. Het begin is in ieder geval veelbelovend.

DE FOTO: