#ESNS13: Tasha's World: "De muziekindustrie is best een ziek wereldje"

Prijswinnend wereldmuziekact beleeft comeback op Eurosonic en brengt nieuw album 'Black Gold' in het voorjaar zelfstandig uit

Timo Pisart ,

Tasha's World is terug. Ze was op de top van haar kunnen, kreeg een Zilveren Harp, speelde op Lowlands en werd in Londen uitgeroepen tot de beste wereldmuziekact ter wereld - ze won die EMMA-Award van Manu Chao. Ondertussen tourde ze de aardbol rond, tot aan Japan aan toe. Alle successen ten spijt werd het opeens stil. Vanaf 2008 verdween Natascha Slagtand van het toneel, verbitterd door de keiharde zakelijke kant van de muziekindustrie. Tot nu. Vanuit het niets staat ze deze vrijdag op Eurosonic, in het voorjaar volgt een album. 3voor12 belde met Tasha's World over haar comeback: "Nu kan ik het emotionele aspect scheiden van het zakelijke."

"Ik weet het niet, maar ik was kwijt waarom ik muziek maakte. Er zit een enorme zakelijke kant aan die niet zo leuk is. Ik vind de business best een ziek wereldje, die de lol eruit haalde. Mijn dochter werd steeds groter en ik wilde aan gezinsuitbreiding doen, dus ik nam een stap terug. Vervolgens ben ik allerlei coachingstrajecten gaan geven aan jonge muzikanten, bijvoorbeeld met het project Harvest Me. Dankzij hen is het gevoel terug, tegelijkertijd heb ik heel veel wijsheid opgedaan en ben ik meer gehard. Nu kan ik het emotionele aspect scheiden van het zakelijke."

"Wat is er dan mis?"

"In 2003, dat was een eyeopener, liet Sony weten het eerste album van Tasha's World te willen uitbrengen. Toen ben ik halsoverkop naar Engeland gevlogen om een showcase te geven. Iedereen ging uit z'n dak! Een klein mannetje - een van de grote bazen - begon een stuk van mijn nummer mee te zingen. Zoiets had ik helemaal niet verwacht! Nog geen week na een tweede showcase kwam er een grote reorganisatie, en kon ik opééns niet getekend worden. Ik dacht bij mezelf: 'Alles is goed, alles voelt goed, wat is er dan mis?' Zo ging het alsmaar door, tot nieuwe A&R-agenten die me niet begrepen aan toe. Het is echt een smerig spelletje."

"Tegelijkertijd heb ik ook een heleboel mooie dingen meegemaakt, waar ik niet altijd van kon genieten omdat ik me overal wilde bemoeien. Ik heb voor de koningin staan te zingen en was alleen maar bezig met: wat staat in mijn agenda, wat moet ik morgen precies doen?"

Moederkloek
"Weet je wat het is? Ik ben muziek gaan maken omdat ik geen andere keus had, ik kan me alleen uiten op het podium. Dingen creëren, schrijven, zo haal ik adem. Mensen zeiden me: 'Doe eens normaal! Je moet toch zingen?!' Ik zong ook wel, maar nu met een moederkloek van al die kids om me heen. Ik kon ze plain en simple vertellen wat ik had meegemaakt, we hebben samen zitten huilen en lachen en ik heb ze heel veel geleerd. Nu heb ik er twintig kinderen bij, ik zal ze waar mogelijk ook zeker meenemen naar shows. Zij hebben me aangestoken met het enthousiasme dat ik kwijt was."

"Hoe ze me hebben aangestoken? Ik werd gevraagd heel snel een track in te zingen van een reggaeartiest die ik begeleidde, Rass Motivated. Hij had met Kalibwoy de Grote Prijs gewonnen. Toen dacht ik: "Wat heb ik al die jaren gedaan? Waarom heb ik dit zo lang moeten missen?" Het begon weer te kriebelen. Toen ben ik meteen weer in de studio gedoken om een nieuw album te plannen. Ja, deze plaat is een cadeautje voor mijzelf.

Independent release
"Nu ben ik terug en maak ik alles wat ik zélf wil maken. Ik wil niet meer pleasen. Ik heb altijd met strijkers willen werken, die staan nu eindelijk op mijn plaat. Waarom zou je het met minder genoegen nemen? Het wordt waanzinnig. Sinds juni ben ik bezig met de plaat, hij is nu bijna klaar. Ik ben alleen nog bezig met een hele grote naam - heel flauw, maar ik mag nog niet zeggen wie -, een Amerikaanse rapper die ongelooflijk veel soul heeft. Na Noorderslag vlieg ik twee weekjes naar Amerika toe om de laatste drie tracks af te ronden."

"Het album komt begin maart uit, voorlopig brengen we hem independent uit. Ik heb wel al gesproken met een paar labels maar ik wilde er niet op hoeven wachten. Springen ze aan boord, dan vind ik het helemaal te gek, maar is het niet zo: dan doen we het zelf met het team. Indie is tegenwoordig de way to go, toch? Ik hoop hem meteen in Japan, Engeland en Amerika uit te brengen."

"Eurosonic wordt mijn eerste echte optreden sinds tijden, het is hartstikke spannend. Of ik bang ben nooit meer zo groot te worden, na vier jaar afwezigheid? De relatie was even bekoeld, maar ik vertrouw erop dat het goedkomt. Het publiek is hopelijk met me meegegroeid. Ze hielden nooit van eendagsvliegen, dus stiekem ga ik ervan uit dat ze er nog voor me zijn. De eerste geluiden zijn alvast heel goed."

Tasha's World staat vrijdag 11 januari tijdens Eurosonic in het Platform Theater.