#ESNS13: Tien tips voor Noorderslag

Met o.a. Jacco Gardner, Tessa Rose Jackson en Daily Bread

Laurence Tanamal ,

De volledige avond van zaterdag 12 januari en tevens laatste dag van Eurosonic Noorderslag wordt traditiegetrouw ingeruimd voor talent van eigen bodem. Op Noorderslag zal een hoog aantal veelbelovende Nederlandse bands hun opwachting maken in De Oosterpoort. 3voor12 heeft alvast 10 tips voor jou geselecteerd. Verder heeft 3voor12 ook een hoop bands met potentie gefilterd uit het totale programma van Eurosonic en samengesteld in een playlist. Deze is via onderstaande teaser te beluisteren.

Jacco Gardner @ Marathonzaal, 22:45

Jacco Gardner belooft dé doorbraak van 2013 te worden. Niet alleen is hij internationaal al opgepikt door Pitchfork, NME en The Guardian, ook vertrekt hij dit jaar naar SXSW, het grootste showcase festival ter wereld. En dan moet zijn album, Cabinet of Curiosities nog uitkomen. Ook live weten Gardner en band te imponeren. Zo gaf 3voor12 zijn optreden op Le Guess Who? een 8- voor zijn dromerige sixties pop met een catchy en psychedelisch randje.

Pien Feith @ Bovenzaal, 00:00

Op 11 maart brengt Pien Feith haar nieuwe album Tough Love uit. Met deze opvolger van haar debuutalbum Dance On Time (2011) trekt zij een meer duistere en mystieke kant op, waarbij zij veel inspiratie put uit 70's en 80's (synthesizer)pop. Wie benieuwd is naar haar nieuwe werk, maar geen zin heeft om twee weken te wachten doet er goed aan om haar optreden op Noorderslag bij te wonen. Hier zal Feith namelijk veel nieuwe nummers live ten gehore brengen.

The Silhouettes @ Bovenzaal, 23:00

The Silhouettes speelde als jonge band al twee sets op Crossing Border, waaronder op het 3voor12 podium, waarmee zij velen wisten te overtuigen. Eerder stond het duo in het voorprogramma van Moss en Lola Kite. The Silhouettes gebruikt graag oude instrumenten en opnamemiddelen, waardoor er een vintage geluid ontstaat waarbij liefhebbers van de 60's, maar ook van retrobands als Allah-Las hun hart kunnen ophalen.

The Horse Company @ Kleine Zaal 20:30

The Horse Company, opgericht door twee broers en twee neven uit Zwolle, bracht vorig jaar een sterk derde album uit met Calypso, dat grotendeels tot stand is gekomen door te jammen. Calypso bracht grooves, oversturing en intimiteit, maar ook een spanning die ze live sterk weten over te dragen. Met uitgesponnen nummers waar je als luisteraar in kan blijven hangen. Zie ook onderstaande opvoering van Front Forming bij 3voor12 Radio.

Mister & Mississippi @ Patio, 21:15

Hun debuutalbum is nog niet uit, maar toch stonden zij al in het voorprogramma van niet de minste artiesten: Blaudzun en Patrick Watson. Deze folkband werd opgericht als schoolband op de Herman Brood Academie, won na een viertal optredens de Amsterdamse Popprijs en tekende vervolgens bij V2. Niet onlogisch dat je met zo'n snelle ontwikkeling geselecteerd wordt voor de 12van3voor12.

Kraantje Pappie @ Kleine Zaal, 01:30

182 officieel geboekte optredens verzamelde Kraantje Pappie in 2012, vertelde hij in 3voor12 Radio. Het is dan ook logisch dat de rapper, die in het echt Alex van der Zouwen heet, een sterke livereputatie heeft opgebouwd. Mede door de beats van de stadgenoten van Noisia, die ook op zijn nieuwe ep Semi Bekend te horen zullen zijn, krijgen hij, back-uprapper Fiddox en dj Friss het publiek gegarandeerd aan het springen. In een interview gaf hij aan zijn shows om te gaan gooien, mede door het zaallicht in te ruilen voor met de Kinect bestuurbare beamers. Hopelijk komt Noorderslag niet te vroeg voor deze plannen.

Mozes and the Firstborn @ Marathonzaal 00:15

Zaterdag 2 maart vindt de releaseparty van hun debuutalbum en opvolger van de in 2011 uitgebrachte EP I Got Skills plaats, maar op Noorderslag zal nieuw materiaal vast en zeker niet uitblijven. Op Into The Great Wide Open en Incubate bewees Mozes and the Firstborn al een live band te zijn die de moeite waard is. Probeer eens niet binnensmonds mee te zingen met het aanstekelijke I Got Skills.

SKIP&DIE @ Foyer Grote Zaal, 2:30

Na Eurosonic zoekt SKIP&DIE via Frankrijk het zonnige Spanje op. Ook Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland zullen door de Afro-electrobeatband aangedaan worden. Live doet producer Jori Collignon (C-Mon & Kypski, NBTD) niet meer mee. Maar hun opzwepende sets, waarbij de extraverte Zuid-Afrikaanse frontvrouw Cata.Pirata centraal staat, doen het goed in het buitenland. Het in oktober op het Belgische Crammed label uitgebrachte debuutalbum Riots In The Jungle presenteerde de groep op het afgelopen Amsterdam Dance Event.

Daily Bread @ Kleine Zaal, 00:30

Na hun albumpresentatie in Paradiso eind vorig jaar, die overigens in zijn geheel hieronder terug te zien is, bekroonde 3voor12 hoofdredacteur Willem van Zeeland Daily Bread tot 'een van de beste bands die je momenteel in de clubs kunt zien'. Een knappe prestatie, voor een band die zich pas kort opnieuw uitgevonden had. Wie Daily Bread alleen van hun eerste jaren kent zal dan ook verrast worden door hun stijlverandering van garage dance naar synthesizerwave.

Tessa Rose Jackson @ Bovenzaal, 21:00

Zij studeerde aan dezelfde prestigieuze Londense BRIT School als Kate Nash, Amy Winehouse en Adele en leert nu verder aan het Amsterdamse conservatorium. Eerder verscheen haar muziek onder reclames van Ikea en Audi en in november opende ze de Hollandse Nieuwe sampler. Haar debuutalbum, waarvoor zij al het materiaal zelf schreef en het merendeel van de instrumenten zelf inspeelde, staat gepland voor eind februari. Vorige week bewees zij in 3voor12 Radio dat haar liedjes ook live staan als een droomhuisje.

Eurosonic Noorderslag vindt plaats van woensdag 9 tot en met zaterdag 12 januari. Noorderslag wordt gehouden op de laatste dag.