#BKS13: Georganiseerde chaos bij Tyler, the Creator #BKS13: Georganiseerde chaos bij Tyler, the Creator

Amerikaanse rapper mist venijn

, Juliën L'Ortye

#BKS13: Georganiseerde chaos bij Tyler, the Creator

Amerikaanse rapper mist venijn

Juliën L'Ortye ,

Hij wil ons allemaal als een stel gestoorde vijfjarigen uit onze plaat zien gaan, die gekke Tyler, the Creator. Maar, zegt hij, we moeten wel eerst even wachten tot hij zijn verse gedaan heeft. Het publiek van Stage 3 doet dat, braaf als ze is. Om vervolgens volledig uit haar voegen te barsten. Aan het publiek ligt het dan ook zeker niet bij het Odd Future-lid. Eerder op de dag zagen we bij Danny Brown al dat hiphop het Best Kept Secret-publiek uitstekend ligt.

CONCERT:
Tyler, the Creator, Best Kept Secret, Stage 3, vrijdag 21 juni 2013

MUZIEK:
Tyler, the Creator is na Frank Ocean het meest succesvolle lid van het Amerikaanse hiphopcollectief Odd Future Wolf Gang Kills Them All (ofwel: Odd Future). Tyler’s ster is al een paar jaar flink rijzende. Met zijn rauwe, boze raps op veelal zelf geproduceerde beats schuwt de twintiger gevoelige onderwerpen als homofobie en vrouwenhaat niet, maar altijd met zo'n grote knipoog dat je geen flauw idee meer hebt wat ie er nu van meent.

PLUS:
Nog voordat ook maar een beat geklonken heeft is Stage 3 – vele slagen kleiner dan het andere tentpodium, Stage 2 – afgeladen vol. Een gezonde spanning is voelbaar. Zo vaak is de Amerikaanse rapper tenslotte niet solo in het land te bewonderen. Tyler weet wel raad met zo’n uitbundige menigte. Hij legt braaf uit wanneer het de bedoeling is dat iedereen volledig uit zijn plaat gaat, en dat laatste gebeurt dan ook. Meermaals. De jongste single Domo23 is daar het beste voorbeeld van. Het bekende ‘fuck that – golf wang’ (de omgedraaide variant op Wolf Gang) wordt door iedereen meegeschald en de tent is al snel omgetoverd tot een grote moshpit. Tot ver buiten de tent wordt er wild gesprongen.

MIN:
Maar waar is die eindeloze energie bij de beste man zelf toch gebleven? Op ieder podium waar hij met Odd Future staat druipt de intensiteit er onophoudelijk vanaf en hoewel Tyler vanavond best beweeglijk is, komt het geen moment in de buurt van de excessieve ADHD-fratsen waar hij om bekend staat. Dat geldt niet alleen voor de manier waarop hij op het podium staat; ook zijn raps missen wat van het venijn en de agressiviteit waarmee hij ze op plaat zijn microfoon in spuugt. Niet dat hij alleen maar 'bangers' heeft. Bekende single Yonkers bijvoorbeeld is een heel kale track, maar dan wel met een extreem intense delivery.


CONCLUSIE:
Tyler, the Creator heeft het voor een festivalshow bijzonder goed getroffen met zo’n open minded publiek, maar weet daar met een voor zijn doen lauwe performance niet optimaal van te profiteren. En dat is op zijn zachtst gezegd zonde te noemen.

CIJFER:
7
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12