Pete Philly krijgt maandelijkse Open Loops-clubavond in North Sea Jazz Club Pete Philly krijgt maandelijkse Open Loops-clubavond in North Sea Jazz Club

Philly hoopt met crowdsourcing muziek te produceren

, Timo Pisart

Pete Philly krijgt maandelijkse Open Loops-clubavond in North Sea Jazz Club

Philly hoopt met crowdsourcing muziek te produceren

Timo Pisart ,

Vanaf november krijgen Pete Philly en zijn vaste dj PCM een eigen clubavond in de North Sea Jazz Club in Amsterdam, onder de noemer Open Loops. Dat vertelt Philly vandaag in 3voor12radio aan Roosmarijn Reijmer. Open Loops, die naam doet vast nog een belletje rinkelen: al in 2010 startte Philly een online kunstproject waarin hij gratis tracks weggaf. Nu vertaalt hij dat naar het podium: "Ik nodig mensen nu uit om onderdeel te zijn van het creatieproces."

Het motto van de Open Loops-avond is "de muzikant als dj, de dj als muzikant". Wat dat precies betekent? "Dit is echt een vervolg op mijn online project. Ik nodig mensen nu uit om onderdeel te zijn van het creatieproces, ik deel de jams en schetsen die ik doe met mijn band. Dat wordt naarmate de avond vordert steeds meer dansmuziek, tot de dj's het overnemen."

Afgelopen donderdag was de eerste try-out. "Dat was een complete chaos", lacht Philly. "Daarom heet het ook een try-out. Het was een zooitje. Het is een nieuwe club die ook nog in zijn kinderschoenen staat, dus er waren nog wat communicatieproblemen. Veel technisch gedoe, dus niet interessant om te vertellen."

Zodra de avond voorbij is, neemt Philly de ruwe schetsen en ideeën mee naar zijn studio, alwaar hij ze omsmeedt tot nieuwe tracks die hij - zoals we van hem gewend zijn - online zal delen. Was het Open Loops-project geheel gratis, Philly weet nog niet hoe hij dat nu gaat vormgeven. "Gratis is wel de bedoeling, maar ik ben nog aan het kijken wat het verdienmodel wordt. Het kost gewoon geld om die muziek mooi te maken en uit te brengen. Voorheen betaalde ik dat uit mijn eigen pocket als herstart na Pete Philly & Perquisite. Nu wil ik dat de crowd me helpt met het produceren van deze muziek."

Kortom, Philly hoopt er wat aan over te houden? Niet bepaald, aldus Philly: "Benjamin Herman vertelde me ooit een grap onder jazzmuzikanten. 'Wat doet een jazzmuzikant met een miljoen euro? Schnabbelen tot het op is!' Ik leef ook zo, dit is allemaal voor de kunst. Als het me ging om geld had ik mijn leven heel anders ingedeeld. Ik wil gewoon muziek blijven uitbrengen, zo vaak als mogelijk. Ik wil dus níet ieder anderhalf jaar gewoon een plaat uitbrengen, dat is gewoon saai. Alles wat ik eerder heb gedaan vind ik gewoon saai, daarom ben ik ook gestopt met Pete Philly & Perquisite." Geen wonder dat Roosmarijn even in de lach schiet, maar Philly onderbreekt: "Ik ben serieus. Alles wat ik heb gedaan vind ik saai, dan wil ik iets anders doen. Ik zit continu in de zoektocht!"

Open Loops beleeft op 20 november haar officiële aftrap in de North Sea Jazz Club - "maar stiekem doen we 25 oktober er al eentje, please kom langs want the more the merrier. Maar het zal wel weer een zooitje worden. We zijn de kink nog uit de kabel aan het halen."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12