Rico maakt reggae-album met A.R.T. als therapie Rico maakt reggae-album met A.R.T. als therapie

Zwolse rapper zit in reggae-vibe en herrijst op plaat als Irie

, Ingmar Griffioen

Rico maakt reggae-album met A.R.T. als therapie

Zwolse rapper zit in reggae-vibe en herrijst op plaat als Irie

Ingmar Griffioen ,

Rico komt met een reggae-album. De van Fakkelbrigade en Opgezwolle bekende Zwolse rapper werkt al een paar maanden met beatmaker A.R.T. aan het opvallende project. "Verwacht reggae, dub, roots, dancehall uit de jaren '70 en '80 met knip- en plakwerk, in een nieuw jasje gestoken door A.R.T." Rico zat mede vanwege privé-omstandigheden in een reggaevibe en herrijst op plaat als Irie. "We hebben toen een track opgenomen en dat beviel zo goed dat we er meer zijn gaan maken." Het duo heeft nu tien nummers, de eerste verschijnt 12 oktober op de Fakkelteitgroep-sampler FTG4. Voor het album geldt geen deadline, maar "we willen het liefst wel dit jaar nog droppen."

Reggae is de perfecte uitlaatklep voor Rico, aka Phreako Rico, echte naam Ricardo McDougal. "Het ging even niet zoals het moet. Toen hebben we die track gezet en directe vrienden vonden het dope. Het mooie aan reggae is dat het zwaarmoedig is qua vibe, maar het heeft ook iets positiefs. Als je je emoties op een reggae-track zet, houd je het een beetje luchtig." Eenmaal bezig, ging het heel hard met het project. "Ik zit in een flow. Ik heb ook echt genoeg te vertellen, gezien mijn privé-shizzle. Nu besef ik weer: muziek is iets waar je altijd op kan terugvallen. Hoe je je ook voelt, muziek kan je weer steunen. Dat heb ik deze zomervakantie echt ervaren. Het is een beetje therapie, dat je het ook echt uit je hoofd kan zetten."

Nu heeft Doe Maar net een EP met rappers uitgebracht, waarvoor Rico met Winne, Sticks en Kubus een versie van Doe Maar Net Alsof uitbracht. 1 + 1 = hier echter geen twee reggaeprojecten: "De meesten hebben ervoor gekozen om de reggaevibe aan te houden, maar wij hadden Kubus. Die heeft het helemaal omgegooid en nu hoor je er niks meer van", grinnikt Rico. Zijn eigen project "is door omstandigheden toevallig op zo'n beat ontstaan bij Ali (A.R.T., red.). Hij had een paar beats liggen en dus hebben we de rest verder bij hem opgenomen. Reggae? Voor mij blijft het gewoon hiphop, alleen nu over reggae/dub/roots/dancehall-achtige beats."

Minder te spreken is Rico over Snoop Lion. "Nog geen drie weken nadat ik mijn tracks aan de jongens hier liet horen, kwam Sticks: 'heb je dat gehoord van Snoop Dogg?' 'Nee dat ga je niet menen', dacht ik. Dat nummer van Snoop Lion had zo op mijn plaat gekund. Waarom heeft hij het niet even gevraagd? Nu loopt hij zelf te shinen met dat reggae-ding." Het is wel heel toevallig, vindt hij zelf ook. "Het grote verschil is dat ik rap en alleen in het refrein zing. Ik doe geen accentjes, vind het toch een beetje nep als mensen ineens zo'n stem opzetten. Als je er niet mee geboren bent, moet je het niet nabootsen."

Precies een jaar geleden kwam Rico met zijn eerste solo-plaat: DMT, ook wel De Muzikale Trip met beats van Kubus. "Waar DMT een breed aantal stijlen had, is dit heel erg één genre. Het sluit ook op elkaar aan, omdat elke track over mij persoonlijk gaat. Elke track is een hoofdstuk uit het verhaal van deze zomer." Rico denkt aan een album van zo'n veertig minuten en wil het graag nog in 2012 releasen. "Ik wil het niet te lang laten liggen. Anders is het weer voorbij en zit ik weer in een andere fase."

Een albumtitel heeft hij nog niet, wel een andere verrassing: Rico staat wel op de hoes, "maar op de plaat ben ik Irie. A.R.T. noemt me al twee jaar zo. Het is op de een of andere manier van Rico naar Ri naar Irie gegaan. Irie is een gevoel dat ik wil uitdrukken. Het staat in Jamaica voor goed, fantastisch, krachtig en het ultieme positiviteitsgevoel. Eigenlijk precies het tegenovergestelde van hoe ik me voelde." Of hij met de plaat het verhaal kan afsluiten, weet de Zwollenaar niet. "Dat zou wel mooi zijn. Voor mij is het wel een afgesloten hoofdstuk. De afgelopen maanden waren best wel heavy, een klein dipje zeg maar. Uiteindelijk zijn daar voor mij muzikaal de mooiste dingen uitgekomen."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12