Europese Commissie: Universal mag EMI overnemen

Independent labels reageren bezorgd

Ingmar Griffioen ,

Universal Music mag EMI overnemen. De Europese Commissie heeft vandaag toestemming verleend voor de overname van de Britse major voor een bedrag van 1,9 miljard dollar (1,46 miljard euro), maar stelt wel strikte voorwaarden: Universal moet dan wel een aantal van de grootste Europese sublabels van de hand doen, waaronder klassieke en jazz-labels en Parlophone (thuis van Coldplay, Gorillaz en Blur). Independent labels reageren bezorgd op de toestemming.

Branchevereniging Impala stelt dat "de beperkingen van de Europese Commissie niet ver genoeg gaan om te voorkomen dat het fusiebedrijf een te sterke marktpositie krijgt", tekent het ANP op. Naast Parlophone moet EMI ook de labels Mute (The Ramones en Jethro Tull) en Chrysalis (Depeche Mode, Moby en Nick Cave & The Bad Seeds) kwijt zien te raken, en afscheid nemen van de klassieke merken en vele lokale takken zoals de Franse.

De roots van EMI dateren van 1897 en de catalogus bevat artiesten als The Beatles en Pink Floyd. Universal, dat valt onder het Franse mediaconglomeraat Vivendi SA, maakte het bod van 1,9 miljard dollar bekend in november. Dat leidde tot onderzoeken naar mogelijke concurrentievervalsing. Door de fusie gaan twee van de vier grootste labels samen.

In april gaf de de Europese Commissie al groen licht voor de overname van EMI Publishing door Sony/ATM.