3voor12 draait (week 38): Blaudzun, Rats On Rafts, Flying Lotus 3voor12 draait (week 38): Blaudzun, Rats On Rafts, Flying Lotus

3voor12 Album van de Week is Flying Lotus met Until The Quiet Comes

, Redactie 3voor12

3voor12 draait (week 38): Blaudzun, Rats On Rafts, Flying Lotus

3voor12 Album van de Week is Flying Lotus met Until The Quiet Comes

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een toplijstje uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

3voor12 draait

Luister 3voor12 draait op podcast en Spotify. 3voor12 is ook te vinden op Last.fm en Twitter.

3voor12 Single van de Week
Geen i.v.m. 90's Request
3voor12 Album van de Week
Flying Lotus - When The Quiet Comes (Warp) (Vanaf maandag op de Luisterpaal)
3fm Megahit
Geen i.v.m. 90's Request
3fm Album van de Week
Geen i.v.m. 90's Request

Top 5:

1. Blaudzun - Heavy Flowers3voor12 Award
"Gisteren won Blaudzun met Heavy Flowers de 3voor12 Award voor beste album van het jaar. Reden om hem nog even op de Luisterpaal te laten staan en het zou voor iedereen reden moeten zijn om dit monumentale album nog eens te draaien." (Willem van Zeeland)
2. Rats on Rafts The Moon is Big + 3voor12 Award
"Nog in de 3voor12 Award sferen van gisteravond mag dit album deze week niet in mijn draaitlijstje ontbreken." (Judith Laanen)
"Het was eigenlijk niet zo radiovriendelijk, maar toen Rats on Rafts mocht aftrappen als eerste liveband tijdens de 3voor12 Award rekten ze het nummer Jazz uit tot een geruime zes minuten. Niettemin getuigde dat ook weer van hun eigenzinnigheid dat samen met hun harde en zwevende geluid veel mensen achterover deden staan. " (Laurence Tanamal)
3. Flying Lotus - When the Quiet Comes
"Psychedelische elektronica met jazz invloeden? Spacepop? In ieder geval is het eigen, steengoed en soms eigenlijk best toegankelijk, Vaak dromerig, soms met rake harde beats die je wakker schudden." (Stephan van Peursem)
"Flying Lotus is een meester van subtiele ritmes en texturen. Hij is niet bang grote namen als Thom Yorke en Erykah Badu geheel in dienst van zijn eigen producties te gebruiken, alsof ze instrumenten zijn in plaats van vocalisten." (Atze de Vrieze)
4. Tame Impala - Elephant
"Veel psychedelischer dan dit wordt het niet. Gekleurd naar de jaren ‘70, caleidoscopisch en lekker meeslepend." (Laurence Tanamal)
5. Incubate 2012
"Twee dagen genoten van het Hollandse Nieuwe podium in Cul de Sac en vrijdag en zondag het fijne Tilburgse festival afgestruind en genoten van de veelzijdigheid." (Ingmar Griffioen)

Menno Visser draait:

Feed Me feat. Crystal Fighters - Love Is All I Got (single Mau5trap)
Eindelijk de echte opvolger van Plage door een samenwerking met de Britse producer Feed Me. Mooi contrast van catchy gevoelig liedje en wobwob-beats. Sure top 5 sales en airplay all over Europe.
Royal Concept - D-Dance (Universal Republic, single)
Zweedse band die heel goed naar Phoenix heeft geluisterd en nu Amerika gaat veroveren. Vrolijkmakend.
Jez Dior - Candles (mixtale single, unsigned USA)
Hiphop die te behappen is voor velen vanwege de mooie sample van Daughter, de hypeband van 2013. Eminem vindt zijn Dido 2012. Tip van Erik Zwennes

Laurence Tanamal draait:

Grizzly Bear – Shields (album, Warp/V2)
Door de meesten al genoemd tijdens de vorige draait, maar deze week begon het kwartje pas echt te vallen bij mij. De eerste nummers zijn zeer to the point, melodieus en bomvol sterke hooks. De tweede helft draait meer om stilte en arrangementen, maar faalt niet om je aandacht op te eisen. De algehele productie is ook iets rauwer dan hun vorige plaat Veckatimest, die ook sterk was, maar wel erg gepolijst. 
Rats on Rafts @ 3voor12 Award
Het was eigenlijk niet zo radiovriendelijk, maar toen Rats on Rafts mocht aftrappen als eerste liveband tijdens de 3voor12 Award rekten ze het nummer Jazz uit tot een geruime zes minuten. Niettemin getuigde dat ook weer van hun eigenzinnigheid dat samen met hun harde en zwevende geluid veel mensen achterover deden staan.
Tame Impala – Elephant (video)
Van wat ik tot nu toe heb gehoord van het nieuwe werk van Tame Impala is duidelijk dat ik nog even moet wennen aan veel nummers. De galmknop wordt wel erg benut, wat mij soms laat zoeken naar echt pakkende momenten. Het nummer Elephants draait een stuk minder om echo. De video voor dit nummer is deze week uitgebracht en geeft Tame Impala in hun element weer. Veel psychedelischer dan dit wordt het niet. Gekleurd naar de jaren ‘70, caleidoscopisch en lekker meeslepend.

Atze de Vrieze draait:

Flying Lotus – Until the Quiet Comes (album, WARP/V2)
Hoe volg je een ambitieus album als Cosmogramma op? Met een nog ambitieuzer album als Until the Quiet Comes. Flying Lotus is een meester van subtiele ritmes en texturen. Hij is niet bang grote namen als Thom Yorke en Erykah Badu geheel in dienst van zijn eigen producties te gebruiken, alsof ze instrumenten zijn in plaats van vocalisten. Meer nog dan Cosmogramma is dit een plaat om van begin tot eind te horen.
Juju & Jordash – Techno Primitivism (album, Dekmantel)
Het Israelisch/Amsterdamse duo Juju & Jordash dook twintig uur de studio in om te jammen op drumcomputers, synthesizers en gitaren, en sneed dat terug tot anderhalf uur fascinerend materiaal. Zo organisch dat het ieder moment mis kan gaan, met veel liefde voor de roots van de elektronische muziek.
Mala –In Cuba (album, Brownswood/NEWS)
Een van de grote pioniers van de dubstep begeeft zich op nieuw terrein. Concreet: Cuba. Hij liet zich inspireren door het exotische land, met name op het gebied van percussie, heel af en toe met wat vocalen. Uitstekende plaat..

Ingmar Griffioen draait:

Tombs live op Roadburn 2012
Weer zes nieuwe opnames van Roadburn online, waarmee het festival toch bijna compleet gecoverd is. Nieuw is bijvoorbeeld Tombs, die het Patronaat versplinterde met black metal plus (post-)hardcore, post-punk en brute grunts. Een persoonlijk hoogtepunt van de zaterdag (14 april). Check alle 47 Roadburn 2012 opnames hier.
Thee Oh Sees - Putrifiers II
Een van de betere US garage-bands, die recent nog de Paradiso bovenzaal en Metropolis omverspeelde. Thee Oh Sees gooit een zware dosis psychedelica en gekte over hun garage rock 'n roll en is bovendien zeer productief. Gek genoeg lijdt de kwaliteit daar niet onder en is ook Putrifiers II weer helemaal raak.
Incubate 2012
Twee dagen genoten van het Hollandse Nieuwe podium in Cul de Sac en vrijdag en zondag het fijne Tilburgse festival afgestruind en genoten van de veelzijdigheid. Vrijdag had ik al een fijne dag dankzij Black Dice, Crocodiles, The Horse Company en vooral de Jameszoo releaseparty met ook o.a. Krampfhaft in Hall Of Fame. Zondag begon de dag zalvend en pastoraal met Luik in de Pauluskerk, bleek het jeugdsentiment bij Reigning Sound niet te bedriegen en maakten The Men en Japandroids veel indruk in 013. Tussendoor achterover geblazen door de new wave of Dutch heavy jazz van Dead Neanderthals en vooral de fijne sixties garage 'n roll van Mozes and the Firstborn in Kafee 't Buitenbeentje (ook op speciaal bier gebied).

Judith Laanen draait:

Alt-J sessie op ITGWO
Ik blijf verknocht aan deze Londenaren en hun zwoele, sensuele staccato-electropop. Zowel het album als deze uitgeklede versie op ITGWO blijf ik draaien. Dit is jaarlijstjesmateriaal.
Rats on Rafts - The Moon is Big
Nog in de 3voor12 Award sferen van gisteravond mag dit album deze week niet in mijn draaitlijstje ontbreken. De opzwepende nummers God is Dead (gisteren uitstekend uitgevoerd in TrouwAmsterdam) en het uitgesponnen Jazz maken de afterawardshowplaylist compleet.
The Kik - Springlevend
Wie had gedacht dat nederbiet zo goed kon zijn? En dat je er ook, doordat The Kik in eigen taal zingt, je er ineens allerlei kanten mee op kan? Zo kun je ipv Simone ook hormonen zingen en aldus daarmee ineens een hele andere muzikale betekenis aan de situatie geven, aldus collega Stephan. Verliefd op een plaatje blijft mijn favoriete nummer van het hele album. Handklaps galore!

Willem van Zeeland draait:

Blaudzun - Heavy Flowers (album)
Gisteren won Blaudzun met Heavy Flowers de 3voor12 Award voor beste album van het jaar. Reden om hem nog even op de Luisterpaal te laten staan en het zou voor iedereen reden moeten zijn om dit monumentale album nog eens te draaien. De Award komt op een mooi moment, tijdens een tour door Duitland en met enkele uitverkochte clubshows en een concert in New York in het vooruitzicht. Het zou zomaar een pad kunnen zijn dat leidt naar het winnen van de Popprijs, begin volgend jaar in Groningen.
Dan Deacon - America (album)
Intrigerend album van deze Amerikaanse dj die vorig jaar Motel Mozaique nog helemaal op zijn kop zette. Nu komt hij met een intrigerende mix van electronic en minimal music, zijn interpretatie van het vele reizen door de Verenigde Staten. Zaterdag 22 september is hij te zien bij Area 51 in Eindhoven.
90s Festivals
Vanaf vandaag is het op 3FM weer een week lang 90s Request. Vorig jaar schreef ik naar aanleiding van 90s Request een serie artikelen over mijn herinneringen aan festivals uit de jaren 90, gelardeerd met YouTube-filmpjes. We halen de serie nu weer terug en ik beleefde bij het doorlopen van de artikelen weer veel plezier aan e oude beelden van onder andere Nirvana, Bjork en Underworld.

Stephan van Peursem draait:

The Gaslamp Killer - Breakthrough (Brainfeeder/Ninja Tune/PIAS)
Psychedelische, lome soundtrack vol vreemde samples en trage beats.
Lekker trippy en divers album zonder echte uitschieters dat klint als fijne soundtrack bij een nooit gemaakte weirde film.
De portables - It's Time To Leave This World Behind (Almost Halloween
Time)

Nieuwe bizarre plaat van deze Vlaamse band. Over porno, Daddy Abraham, en Djangis Khan. Frietfolk, post-rock en allerhande experiment op een frisse maar vreemde poplaat.
Flying Lotus – Until the Quiet Comes (album, WARP/V2) (vanaf maandag
op de luisterpaal)

"Hoe noem je dit soort muziek?" vroeg mijn vriendin bij het horen van het nieuwe Flying Lotus album. Goede vraag. Psychedelische elektronica met jazz invloeden? Spacepop? In ieder geval is het eigen, steengoed en soms eigenlijk best toegankelijk, Vaak dromerig, soms met rake harde beats die je wakker schudden. Weer een geweldige plaat van deze pionier uit L.A.

Roosmarijn Reijmer draait:

Mumford and Sons - Lover Of The Light
Babel, de zo belangrijke tweede plaat van Mumford and Sons is uit! Ergens dit weekend of begin volgende week zal het ongetwijfeld op de luisterpaal verschijnen. Verwacht geen radicale koerswijzigingen, Mumford blijft Mumford. De track Babel is mijn favoriet tot nu toe, maar die is nog niet online te vinden op dit moment. Lover Of The Light speelden ze ook al live op Pinkpop. 
Blaudzun wint de 3voor12 Award
Dinsdagmorgen, de ochtend na het juryoverleg, werd ik uit mijn bed gebeld. Blaudzun kon niet live aanwezig zijn bij de bekendmaking van de 3voor12 Award 2012 wegens een tour in Duitsland. Een tour waar ie over een klein uurtje aan zou beginnen door met zijn bandleden te verzamelen bij de gehuurde nightliner. Met piepende bandjes naar die bus dus, om Blaudzun te overvallen. Het was bijzonder om te kunnen aanschouwen hoe Blaudzun en zijn band opgewonden als een stel basisschool kinderen op schoolreis in hun eerste huge ass tourbus stapten. En gelukkig zijn daar beelden van! 
G.O.O.D Music - Cruel Summer
Kanye West en friends droppen eindelijk het resultaat van maandenlang hobby en experiment in verschillende studio's. Met vier Hudson Mohawke producties, R Kelly, Kanye zelf, John Legend, 2Chainz en Kid Cudi. Geen hits, wel veel bijzonder fijne beats en breaks. 

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12