3voor12 Radio blikt met helden van weleer terug op nineties 3voor12 Radio blikt met helden van weleer terug op nineties

Bellen met Urban Dance Squad, Caesar, Claw Boys Claw en Blue Guitars over het verleden én de toekomst

, Timo Pisart

3voor12 Radio blikt met helden van weleer terug op nineties

Bellen met Urban Dance Squad, Caesar, Claw Boys Claw en Blue Guitars over het verleden én de toekomst

Timo Pisart ,

Het is 90s Request-week op 3FM, en ook 3voor12radio is vervuld van nostalgie. Deze hele week kijkt 3FM-dj Roosmarijn Reijmer naar de VPRO Song van het Jaar-lijsten in de jaren '90 en spreekt ze met de Nederlandse titanen van het decennium. Hoe blikken de helden van weleer terug op hun verleden, en hoe vergaat het ze nu?

Maandag 24 september 2012: DJ DNA (Urban Dance Squad)

Urban Dance Squad is een van de meest succesvolle acts uit Nederland óóit. Al in 1990 scoren ze met Deeper Shade of Soul een grote hit, die zelfs in de VS de hitlijsten weet te beklimmen. Urban Dance Squad is een van de eerste acts die hiphop en rock in zo'n explosieve mix stopt. Het leven in de band blijkt al net zo licht ontvlambaar: in 1993 stapt DJ DNA op tijdens een tour door Europa. In 1997 sluit hij zich weer even bij de band, maar in 2000 valt de act definitief uit elkaar. Gelukkig is er leven ná Urban Dance Squad: DJ DNA sloot zich onder andere aan bij Stuurbaard Bakkebaard en het Beukorkest. Afgelopen vrijdag bracht hij in een carrière van alweer dertig jaar zijn eerste solo-plaat uit, op Kytopia.

Noteringen in de top30 van de VPRO Song van het Jaar-lijsten:
1991 - 8. Thru The Gates Of The Big Fruit
1992 - 11. Routine
1994 - 5. Demagogue

Dinsdag 25 september 2012: Roald van Oosten (Caesar)

Ze waren de lievelingen van het Nederlandse indierockcircuit: Caesar is de allereerste act die een plaat uitbrengt op Excelsior Recordings, waarna de band onmiddellijk wordt geboekt voor Lowlands. Ondertussen winnen ze óók nog een Zilveren Harp en duiken ze voor hun derde album de studio in met Nirvana-producer Steve Albini. De Amsterdamse band blijkt bovendien een uitstekende leerschool. Marien Dorleijn pingelt, nog voordat hij Moss opricht, menigmaal een mopje gitaar bij Caesar. Na een sabbatical vanaf 2005 stopt Caesar definitief in 2008. Frontman Roald van Oosten blijft fanatiek musiceren, onder andere voor het theater en als Ghosttrucker.

Notering in de top30 van de VPRO Song van het Jaar-lijsten:
1998 - 12. Situations Complication

Woensdag 26 september 2012: Peter te Bos (Claw Boys Claw)

"De beste live-band van Nederland", zo noemde 3voor12 Claw Boys Claw eens. Van 1985 tot halverwege de jaren negentig schreeuwde Peter te Bos overstuurd over tepels, dope en zelfmoord. Na het debuutalbum op te nemen met een budget van naar verluid 500 gulden, brengen ze With Love From The Boys - hun tweede - uit via het internationaal vermaarde label Polydor. Het betekent voor de Amsterdamse garagerockers een doorbraak naar een breder publiek: de band staat op Pinkpop, Roskilde en CMJ en wint de Popprijs. In 1992 scoren ze met de ballad Rosie vervolgens hun enige echte hit. In 1997 lijkt de rek eruit en stopt Claw Boys Claw, maar een decennium later komt de band tóch weer samen. Dat resulteert in Pajama Day, dat bij 3voor12 Album van de Week wordt en een nieuw geluid laat horen: tegenwoordig weet Te Bos de dertig jaar jongere meisjes in vervoering te brengen met teksten over tedere liefde, donkere slapeloze nachten en de pracht van haar naakte ziel. Op het moment vertoeft de band in een studio in de Ardennen, om hun tiende langspeler op te nemen.

Notering in de top30 van de VPRO Song van het Jaar-lijsten:
1990 - 25. Superkid
1992 - 6. Rosie
1994 - 25. Call Me An Angel

Donderdag 27 september 2012: Dick Dijkman (Blue Guitars)

Ondanks twee noteringen in de hogere regionen van de Song van het Jaar, is Blue Guitars inmiddels grotendeels vergeten. Cd's zijn onmogelijk te krijgen, Wikipedia kent ze niet en zelfs op YouTube is er geen studio-opname te vinden - wel een paar liveregistraties, geupload door frontman Dick Dijkman zelf. Wat een zonde, want de groep uit Deventer maakte prachtige gitaarliedjes tussen Velvet Underground, The Jayhawks en Big Star. In 1991 brengt de band haar debuutalbum uit en een jaar later staat Blue Guitars op Roskilde. Al in 1994 wordt de band echter opgeheven. Inmiddels is frontman Dick Dijkman naar Nijmegen verhuisd, waar hij murderballads vertolkt met het Rigor Mortis Ensemble.

Notering in de top30 van de VPRO Song van het Jaar-lijsten:
1991 - 21. When I'm In Velvet
1992 - 8. What In The World

3voor12 Radio wordt van maandag t/m donderdag uitgezonden op 3FM, van 22:00 tot 01:00.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12