'Microsofts Xbox Music Service ook naar Nederland'

Nieuwe streamingdienst morgen als download op Xbox, eind oktober op Windows Phone, Windows 8

Judith Laanen ,

Microsofts streamingdienst Xbox Music zal vanaf dinsdag 16 oktober te downloaden zijn voor de Xbox 360 en komt vrijdag 26 oktober uit via het nog te lanceren besturingssysteem Windows 8. Dat maakte Microsoft bekend. De muziekdienst zal dan ook standaard geïnstalleerd zijn op Windows 8-computers. Streams zouden, ondersteund door reclame, gratis en met abonnement te beluisteren moeten zijn, en gemodelleerd zijn naar Spotify. De streamingdienst zou via de download ook te gebruiken moeten zijn in Nederland, meldt techblog Tweakers.net.

De gratis streams zullen vanaf 16 oktober beschikbaar zijn in vijftien landen. De betaalde dienst van Xbox Music komt in 22 landen uit, maar Microsoft heeft nog niet bekend gemaakt welke landen dat zijn. Volgens techblog Tweakers.net zegt auteursrechtorganisatie Buma Stemra dat het een overeenkomst heeft met Microsoft over Xbox Music. Volgens Tweakers lijkt het daardoor logisch dat de dienst ook in Nederland zal werken. Nederlandse gebruikers kunnen van het complete aanbod gebruikmaken, schrijft Nu.nl.

Volgens een woordvoerder van Microsoft zijn er een hoop verschillende muziekdiensten die prima werken, maar mist er nog een dienst die de voordelen van downloaden, muziekabonnementen en gratis streamingdiensten combineert.

Volgens het Amerikaanse blog The Verge, aan wie anonieme bronnen de lancering begin oktober bevestigden, zou de streamingdienst op de Xbox gelijktijdig met de nieuwe Windows 8 worden uitgerold. Het concept van de Xbox Music, dat in juni al op de Amerikaanse gamesbeurs E3 werd gepresenteerd, is een streamingdienst waarvoor zowel gratis streams als abonnementen beschikbaar komen. Xbox Music moet gaan werken op de Xbox 360, de Windows Phone en in het nieuwe besturingssysteem Windows 8. Volgens The Verge zou de dienst ook via een browser te gebruiken zijn. De prijs van zo’n abonnement zou volgens gelekte documenten in de Verenigde Staten op zo’n 10 dollar en in het Verenigd Koninkrijk op zo’n 9 pond per maand komen te liggen.

Microsoft wilde niet ingaan op de geruchten over de lancering, maar zei wel tegen het Amerikaanse blog BostInno dat het bedrijf erg blij was met de komst van Xbox Music en de dienst ziet als "onze beslissende muziekdienst".

De dienst wordt geïntegreerd met Microsoft’s Skydrive, de cloudopslagdienst van Microsoft, waardoor je muziek en muzieklijsten van Xbox Music kunt beluisteren via verschillende apparaten. Microsoft zou niet bezig zijn met de ontwikkeling van een eventuele app. Wel zou Xbox Music via iOs en Android beschikbaar worden. De muziek en video apps van Windows 8 worden ook geüpdate om Xbox Music te kunnen ondersteunen. Ook zouden er ‘sociale features’ bij de streamingdienst zitten, zodat je net als bij Spotify, kunt zien welke muziek je vrienden luisteren. Facebook zou, wederom net als bij Spotify, ook een rol gaan spelen in de sociale features van de Xbox Music Service. De database van de Xbox Music Service gaat zo’n dertig miljoen nummers bevatten. Welke platenmaatschappijen er meedoen, is niet bekend.

Er zijn inmiddels al een aantal spelers op de markt van streaming muziekdiensten. Spotify werd twee jaar geleden in Nederland gelanceerd. Een jaar later volgde de belangrijke Amerikaanse markt, waar in het eerste jaar door drie miljoen gebruikers 13 miljard liedjes afgespeeld werden. Inmiddels zijn er in Nederland samenwerkingen (Facebook, KPN), apps (3FM, OOR, Nu.nl) en concurrenten (Deezer, Rara). In april dit jaar kwam Sony met Music Unlimited op de proppen, dat een catalogus van zo'n vijftien miljoen tracks heeft.

Microsoft heeft nu nog de Zune Music Pass, die in 2006 op de markt kwam en waarmee je een abonnement op het streamen van muziek kon nemen. Het is nog niet bekend wat er met Zune (wiki) gaat gebeuren en of Xbox Music voor die dienst in de plaats gaat komen. Wel zouden gebruikers van Zune, die daar nog abonnementen hebben lopen, in de toekomst gemakkelijk over kunnen stappen op de Xbox Music Service.

Het is nog niet bekend hoe duur het gebruik van de dienst in Nederland en België wordt en hoe duur een eventueel abonnement wordt.